$
עסקי ספורט

NESV בונה את ליברפול מחדש

ג'ון הנרי, בעל המניות הגדול ב־NESV והבעלים החדש של ליברפול, אומר את כל הדברים הנכונים לאוהדים אבל האם האסטרטגיה שלו לבניית תשתית חדשה למועדון הפאר, שעבדה בארה"ב, נכונה גם לכדורגל האנגלי, שאותו כינה כבר "המערב הפרוע"?

אוריאל דסקל 09:3009.11.10

בתחילת השנה האזרחית קיבל טום היקס ג'וניור אימייל מאוהד ליברפול, סטיבן הומר, שהביע דאגה ממצב הקבוצה. היקס ג'וניור, בנו של הבעלים טום היקס וחבר בדירקטוריון הקבוצה, ענה באימייל משלו, מינימליסטי לחלוטין. "אידיוט", כתב בו לאוהד המכובד של הקבוצה. לאחר מכן ענה בשפה הרבה יותר יצירתית, שכללה בין השאר דרישה ללכת לעזאזל וגם מה לעשות עם השפתיים שלו. היקס ג'וניור הורחק בסופו של דבר מהדירקטוריון בגלל התגובה הגועלית לאוהד המסור. עם זאת, אף אחד מהמועדון או מחברת היח"צ ששכרה משפחת היקס לא הגיב על העניין החמור.

 

כמעט שנה חלפה, וגם היקס האבא עזב את המועדון. כיום לליברפול יש בעלים אמריקאי חדש,ג'ון W הנרי. האוהדים סקפטיים, אבל הנרי עושה משהו שלא רגילים אליו מבעלים אמריקאי: הוא דובר את האמת. הוא כן ופתוח לגבי התוכניות שלו. והוא גם מתקשר עם האוהדים בצורה כמעט ישירה דרך חשבון הטוויטר שלו. הוא התחיל לעשות זאת כבר במהלך המאבק המשפטי נגד הבעלים הקודמים היקס וג'ורג' ג'ילט, והוא המשיך לעשות זאת בחודש האחרון לצד ראיונות רבים בכל כלי התקשורת הבריטיים. Charm Offensive, התקפת שארם, קוראים לזה באנגליה. התקפת שארם מתוזמנת וחשובה להמשך הדרך של הנרי בליברפול.

 

שלשום, לאחר שליברפול ניצחה את צ'לסי במשחק מצוין, כתב: "האם זו אינדיקציה למה שיכול לקרות כשהקבוצה הזאת משחקת ביחד? השער השני היה שלמות. גם למדנו מה זה שער נקי". לא מתלהם. לא קובע. לא מכריז. אמיתי. קלאסי.

 

 

ג'ון הנרי ולינדה פיצוטי. מעדכנים בטוויטר על החוויות מאנפילד ג'ון הנרי ולינדה פיצוטי. מעדכנים בטוויטר על החוויות מאנפילד צילום: רויטרס

 

זה אני וזאת אשתי

 

האוהדים גם עוקבים אחר אשתו, לינדה פיצוטי, סוכנת נדל"ן בת 31, שהתחתנה עם הנרי בן ה־59 בשנה שעברה. פיצוטי התגייסה למאמץ ההסברתי וכבר הוגדרה על ידי העיתונים בליברפול כקמע, וזאת כיוון שבכל משחק שנכחה בו, הקבוצה של המנג'ר רוי הודג'סון ניצחה. פיצוטי התחברה היטב לרוח של אנפילד וביקשה, גם דרך חשבון הטוויטר שלה, שיעבירו לה את מילות השירים של האוהדים. "אנפילד מקום מדהים - מקום עם כוח אדיר, רוח וכיף. מדהים", כתבה בחשבון הטוויטר שלה. במשחק נגד צ'לסי כבר נצפתה מזמרת ביחד עם האוהדים את ההמנון של אנפילד "You'll Never Walk Alone". אין ספק שג'ון הנרי ויועצי התקשורת שלו עושים עבודה מצוינת בלהבדיל אותו מהיקס וג'ילט. הם ידעו שם צריכים לעשות את זה כפי שמייק לי, היועץ האסטרטגי של NESV באנגליה, אומר: "הנרי ו־NESV יודעים שהדבר הראשון שהם צריכים לעשות זה לגרום לאוהדים לסמוך עליהם. אוהדים שלא אוהבים 'משקיעים אמריקאים'".

 

אבל מאחורי הפנים היפות שלו ושל אשתו, הנרי ו־NESV מגיעים עם תוכנית לבנות מחדש את המועדון המפואר ביותר בכדורגל האנגלי. וזה מרתק. אולי יותר מאשר הציוצים של גברת פיצוטי.

 

מודל אמריקאי באנגליה

 

זה מרתק כיוון שלראשונה מגיע בעלים אהוב ומצליח מבחינה מקצועית וכלכלית מארצות הברית לכדורגל האנגלי. NESV מתכננת ליישם עקרונות שהביאו להצלחות שלה בבוסטון רד סוקס. וזה לא יהיה קל כפי שהנרי כבר הודה. "כדורגל הוא משחק פשוט", אמרביל שאנקלי, המאמן האגדי שהפך את ליברפול למועדון מיתולוגי. "הוא משחק שמבוסס על קבלת מסירה, שליטה בכדור, מסירת הכדור ושחרור של עצמך לקבל את הכדור. זה פשוט מאוד". דברים השתנו מאז. הכדורגל כבר לא כל כך פשוט ולכן צריך שדרוג של שיטת שאנקלי.

 

"זה הלם תרבות", הודה הנרי כשדיבר על שוק העברות השחקנים, שדרכו ליברפול אמורה לחזור לגדולתה. "זה כמו המערב הפרוע. בארה"ב השיטה אחרת לגמרי. אם לשחקן יש חוזה בארה"ב, אז הוא מחויב. כאן לשחקנים יש הרבה יותר כוח".

 

 

טום וורנר וג'ון הנרי. "זה יהיה משוגע להבטיח יותר מדי" טום וורנר וג'ון הנרי. "זה יהיה משוגע להבטיח יותר מדי" צילום: איי אף פי

 

קודם כל, מנכ"ל חדש

 

טום וורנר, בכיר ב־NESV אשר יחליף את מרטין ברוטון כיו"ר המועדון, אומר שהצעד החשוב ביותר הוא למנות מנכ"ל חדש במקום כריסטיאן פורסלואו שעזב. המנכ"ל יצטרך להיות מישהו שיגביר את זרם ההכנסות לליברפול מחו"ל, ולכן ייתכן מאוד שילכו ב־NESV על אדם מחוץ לכדורגל האנגלי. עם זאת, הדבר החשוב ביותר מבחינתם ש"הוא צריך להיות מישהו שמבין את ליברפול ואת החיבור של ליברפול לאוהדים שלה".

 

וטום וורנר שוב מדגיש ש"זה יהיה משוגע להבטיח יותר מדי".

 

בינתיים מינו מישהו שאמור לעזור לקבוצה לצלוח במים הגועשים של שוק העברות.דמיאן קומולי מונה ל"מנהל אסטרטגיית הכדורגל של ליברפול". צעד ראשון שאמור להתחיל את הבנייה מחדש של המועדון והקבוצה.

 

קומולי התבקש לבנות מערכת טיפוח שחקני בית טובה יותר ולהקטין את תקציב השכר. "יש הרבה מאוד עבודה לעשות", אמר וורנר. "אנחנו מרגישים שאפשר לעשות עבודה טובה יותר בהכנסת שחקני בית למערכת, שאנחנו נשפר. זו עבודה גדולה גם להביא שחקנים וגם לנתח את איכותם לפני שהם באים. אנחנו רוצים לשדרג את האופרציה של רוי (הודג'סון), ומינוי דמיאן הוא הצעד הראשון".

 

הנרי הוסיף גם שהוא היה די בשוק מתקציב השכר הגדול מדי. "היו כמה מתנות לא נעימות במהלך בדיקת הנאותות שעשינו. תקציב השכר גבוה מדי, הוא יהיה גבוה עוד יותר בשנה הבאה ואנחנו לא קבוצה צעירה. זה היה מאכזב". ב־NESV יבנו עם קומולי שיטה שמתבססת על סטטיסטיקות כדי לגייס שחקנים. "הפילוסופיה שלנו היא לא שסטטיסטיקה מעל הכל, אבל שהיא כלי בעל ערך רב", אמר הנרי. "אם אפשר למצוא מדדים אובייקטיביים, צריך להשתמש בהם. אנחנו בונים תשתית, אנחנו בונים קבוצה. בבוסטון אנחנו מייצרים אווירה של בניית קונצנזוס. אנחנו לא משנים מאמנים יותר מדי. יציבות מאוד חשובה לארגון".

 

קומולי הגיע כדי לייצר מדיניות רכש רווחית. הוא קיבל המלצה מחברו בילי בין, הג'נרל מנג'ר של אוקלנד אייז מליגת הבייסבול של צפון אמריקה והאיש שהעניק השראה לספר "מאניבול" ששינה את פני הבייסבול והספורט בעולם. קומולי, לשעבר מנהל ספורטיבי בטוטנהאם ובסט. אטיין הצרפתית, הוא לא בדיוק אדם שחי בהרמוניה עם הממונים עליו. בסט. אטיין רב עם היו"ר ובטוטנהאם עם המנג'ר מרטין יול. אבל בליברפול הוא יקבל את המושכות כדי לרכוש שחקנים לפי מדדים סטטיסטיים והתאמתם לשיטת מועדון. "אנחנו לומדים את הכדורגל עדיין", הודה הנרי.

 

 

דמיאן קומולי. האחראי החדש על "אסטרטגיית הכדורגל" של ליברפול דמיאן קומולי. האחראי החדש על "אסטרטגיית הכדורגל" של ליברפול צילום: איי פי

 

ארסנל כמודל

 

ב־NESV לוקחים את ארסנל כדוגמה. וורנר והנרי דיברו בהערצה על "המודל הבר־קיימא" של המועדון הלונדוני ועל הצלחותיו בשוק ההעברות - הצלחות בשוק שעזרו למועדון לעקוף את ליברפול בדרך לפסגת הפרמיירליג בשנים האחרונות.

 

המספרים מספרים את הסיפור בצורה הטובה ביותר. ליברפול הוציאה בין השנים 1990 ו־2010 כ־530 מיליון ליש"ט על שחקנים, ומכרה שחקנים בשווי של כ־350 מיליון ליש"ט. עלות זכייה בתואר כלשהו (ליברפול זכתה בכמה תארים - כולל ליגת האלופות) עומדת על 58.6 מיליון ליש"ט לתואר. ארסנל, מנגד, השקיעה 359 מיליון ליש"ט ברכישת שחקנים (32% פחות) וקיבלה 278.9 מיליון ליש"ט ממכירתם. בסך הכל שילמה 32.6 מיליון ליש"ט לתואר. הנתונים הללו מצביעים על יעילות רבה יותר של ארסנל בשוק העברות השחקנים.

 

יותר מזאת, מ־2004 עד 2010 הרוויחה ארסנל 11.4 מיליון ליש"ט נטו בשוק העברות השחקנים, בעוד שבאותה תקופה הפסידה ליברפול 71 מיליון ליש"ט נטו בשוק. מכך עולה, קודם כל, כי ההעברות שארסן ונגר, מנג'ר ארסנל, ביצע בשנים האחרונות לא עלו למועדון כלום כיוון שהוא החזיר את רובן על ידי מכירת שחקנים. דבר נוסף העולה מכך זה שלליברפול היה כסף להשקיע - אבל היא עשתה זאת לא נכון.

 

פוטנציאל לא ממומש

 

חוץ מהצד המקצועי ב־NESV זיהו גם "פוטנציאל עסקי שלא נגעו בו". ג'ון הנרי הבטיח להתחיל לבנות אצטדיון, שזה אומר חוב חדש. עבור האוהדים שסבלו מבעלים שהעמיסו על המועדון חובות שפגעו בקבוצה, המילה "חוב" מגיעה עם מטען שלילי במיוחד. אבל הנרי מאמין ש"יש הבדל בין החוב שנצבר כתוצאה מהרכישה של ליברפול על ידי היקס וג'ילט לחוב שאמור לעזור לנו לבנות את המועדון מחדש. אני לא חושב שאוהדי ארסנל מתלוננים בגלל החוב שעזר להם לבנות את אצטדיון האמירייטס". 

חובות המועדון עומדים על כ־37 מיליון ליש"ט לאחר שב־NESV מחקו את הרוב בהליך הרכישה. לא ברור עדיין איך מימנו ב־NESV את הרכישה, אבל הנרי הבטיח שזה לא היה על ידי הלוואות מבנקים ומוסדות פיננסיים כמו שעשו הגלייזרים במנצ'סטר יונייטד או היקס וג'ילט.

 

הנרי ו־NESV גם הבטיחו לרכז כוחות רבים לממש את הפוטנציאל העסקי של ליברפול. "אנחנו צריכים להגביר את ההכנסות שלנו מאסיה. כשראיתי את התמיכה האדירה בליברפול כשהייתי בסינגפור, הבנתי שזה רק קצה הקרחון. אנחנו צריכים להגביר את ההכנסות הגלובליות כדי להתחרות במנצ'סטר יונייטד, צ'לסי וארסנל". וורנר מוסיף: "אין לנו העושר שיש בלונדון - יתרון שיש לארסנל ולצ'לסי. אנחנו לא יכולים לרכז את מאמצי השיווק הגדולים שלנו על העיר ליברפול, זה לא ינפיק לנו מספיק הכנסות להתחרות עם מועדונים גדולים".

 

ותודה לפייר פליי

אחת הסיבות שבגללן החליטו ב־NESV להיכנס לליברפול היא הפייר פליי הפיננסי שאופ"א מתכננת ליישם מעונת 2012/13. התקנה, שלא תאפשר למועדונים שלא מסיימים את העונה עם תקציב מאוזן להתחרות בתחרויות של אופ"א, שכנעה את הנרי ו־NESV שאפשר לעשות מליברפול, עדיין אחת הקבוצות המכניסות באירופה, קבוצה מובילה בפרמיירליג ובליגת האלופות.

 

"המטרה ברורה", אומר וורנר. "כשהגענו לבוסטון הקבוצה לא זכתה באליפות יותר מ־80 שנה. אנחנו יודעים שהעבודה שלנו היא יותר מלזכות בפרמיירליג אבל העבודה שלנו היא גם לזכות בפרמיירליג, שמאז שהוקמה ליברפול לא זכתה בה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x