האקדמיה ניצחה
ברזיל היתה אמורה למחוץ את הולנד אבל במחצית הבינו ההולנדים שכדורגל זה בסופו של דבר 11 נגד 11 ולא אומה נגד אומה
יש שתי דרכים להפוך לשחקן ברמה העולמית הגבוהה ביותר. האחת היא לבלות שעות במשחקי רחוב, בפארקים, במגרשים השכונתיים - על מגרשים לא מושלמים, שאם אתה מצליח להשתלט בהם על הכדור, אתה משיג יתרון כשאתה מגיע למגרשים מטופחים. זו הדרך הדרום אמריקאית - בגדול.
ויש את הדרך האחרת, האקדמאית, המדעית. וכאן הכל מחושב - מהזמן של השחקן עם הכדור בכל אימון ועד אחוזי השומן שלו. איכות הזמן עם הכדורגל שווה יותר מהזמן עם הכדור. זו הדרך של הולנד - שם ישנה מערכת טיפוח שחקנים, שברוב אירופה אימצו. בזכות אותה מערכת - הולנד, מדינה של כ-16 מיליון איש, יכולה לנצח את ברזיל, מדינת כדורגל העולם הגדולה ביותר - 200 מיליון איש.
ההצלחה של הולנד לא היתה מגיעה ללא המערכת הממומנת היטב, המאורגנת היטב ותרבות הכדורגל הבלתי מתפשרת בהולנד (כ-80% מההולנדים - נשים וגברים - מגדירים את עצמם כאוהדי המשחק). הולנד מעבירה את המאמנים שלה את הקורס הקשה ביותר - קורס אינטנסיבי של יותר משנה - ורק מאמן הולנדי אחד (ילדים או בוגרים) - לא עבר אותו, יוהן קרויף, מייסד הכדורגל ההולנדי בהרבה מובנים.
בכל מקרה, ברזיל היתה צריכה לנצח את המשחק הזה. במחצית הראשונה הראתה ברזיל את העוצמות שלה, את האיכות הטכנית של שחקניה ואת המשמעת שהחדיר בה דונגה. אבל הולנד היתה צריכה שער עצמי מקרי כדי להוציא מעצמה את ההולנדיות ולהראות שגם הם יודעים לשחק. "במחצית דיברנו והבנו שיש לנו 45 דקות לתת הכל ולהראות את מה שאנחנו יודעים", אמר ווסלי סניידר אחרי המשחק. במחצית הבינו ההולנדים שבסופו של דבר כדורגל זה 11 נגד 11 ולא אומה נגד אומה.
הולנד החדשה
ווסלי סניידר מגלם כמה סטראוטיפים של הכדורגל ההולנדי: השחקן לשעבר של אייאקס וריאל מדריד הוא קשר שמוסר נפלא, הוא יודע לכדרר, יודע לבעוט (בשתי הרגליים), הוא חכם ואגרסיבי. עם זאת הוא גם דעתן ונוטה ליצור דיסהרמוניה בחדר ההלבשה. סניידר הוביל את אינטר לזכייה בליגת האלופות לאחר שז'וזה מוריניו התעקש להביאו בקיץ. אולי הוא גם מגלם את הולנד החדשה - הפרגמטית יותר, האידיאליסטית פחות. הולנד שלא מחויבת לכדורגל התקפי אבל משתמשת בכלים שלה בערמה גדולה יותר. היום כבש את השער הראשון בקריירה שלו עם נגיחה. הוא ידע בדיוק איפה לעמוד ובזכות אימונים של שנים הצליח להבקיע עם נגיחה מדויקת - וזאת למרות שהוא הוא השחקן הנמוך ביותר במגרש, שכמעט ולא עולה לנגיחות. אבל היה לו את הכלי הזה - את הנגיחה - כלי שהשיג באימונים רבים בהולנד, ובעת הצורך הוא גם היה יכול להשתמש בו.
ברזיל האירופית
הפעם השנייה ברציפות שברזיל מודחת על ידי מדינה אירופית ברבע גמר המונדיאל. ברזיל לא ניצחה קבוצה מרכז אירופית במונדיאל מאז 2002. היום, הנבחרת של דונגה איבדה את הראש והפסידה לעוד קבוצה אירופיות. בברזיל עוד ינתחו רבות מדוע זה קרה - שוב. אבל אחת מהערכות שלי היא שברזיל איבדה כבר מזמן את האתוס שאוהבי הכדורגל הברזילאי מתגעגעים אליו - "הז'וגו בוניטו", המשחק היפה.
מאז ההדחות של הנבחרות הברזילאיות הגדולות, המרגשות וההתקפיות של ב-82' ו-86', בברזיל הפכו לאובססיביים בקשר לכדורגל "הנבון", האירופאי. ב-1994 ו-2002 זכתה ברזיל במונדיאלים עם כדורגל אירופי לחלוטין. כשהיא מנצחת זה נפלא ובברזיל חוגגים, כשהיא מפסידה הביקורות קטלניות ולרוב המאמן צריך לעזוב. זה כנראה גם מה שיקרה עם דונגה - שמגלם את הרוח האירופית בכדורגל הברזילאי. מי יחליף אותו? אולי כדאי להתאחדות הכדורגל הברזילאית מישהו שיבטיח כדורגל טוב - ולא ניצחון. מישהו שיוביל חזרה לאותם ערכים שהפכו את ברזיל לאנטי אירופאית, לאהובה ברחבי העולם. מאמן שגם אם הנבחרת תפסיד, יוכלו להגיד עשו את זה כמו ברזילאים. ואם כבר לשחק כדורגל אירופי, אז אולי בכלל שווה להביא מאמן אירופי מהקליבר הגבוה ביותר כדי שיוביל את הנבחרת הברזילאית לאירוח המונדיאל ב-2014?
ועוד משהו קטן על ישראל
יוסי בניון, כצפוי, הצטרף לצ'לסי על חוזה לשלוש שנים. זה אומר שעד גיל 33 ישחק באחת הקבוצות הטובות בעולם. באחד מהמועדונים המשמעותיים בעולם. לא ברור, מנקודת המבט של צ'לסי, למה להביא שחקן בן 30 ב-5 מיליון ליש"ט וחוזה לא נמוך. מדברים על זה שרומן אברמוביץ' לחץ להביאו מתוך התאהבות בכוכב שראה משפיל את שווייץ במוקדמות מונדיאל 2006. אבל זה לא משנה. בניון, מקצוען אדיר, יכול רק להרוויח מהמעבר - אפילו אם לא יקבל את אותו משקל סגולי בסגל. הישראלי רוצה לאמן. הוא עובד עכשיו על תעודות האימון שלו ואחרי סטאז' עם רפא בניטס עובר לקרלו אנצ'לוטי. אולי בעוד שלוש שנים, אחרי תום החוזה שלו, יהיה לנו מועמד חדש לאימון נבחרת ישראל.