$
עסקי ספורט

האימפריה הבריטית עדיין לא קרסה

האם ההגמוניה בתחרויות האירופיות עוברת לקבוצות הליגה הספרדית והגרמנית? לא כל כך מהר

אוריאל דסקל 10:0421.04.10

ב־2003 עיראק עדיין היתה בשליטה של סדאם חוסיין; הקונקורד טס את הטיסה האחרונה שלו; מיכאל שומאכר זכה באליפות העולם השישית שלו; בישראל האח הגדול היה עדיין רק מונח מספר מבריק; אף אחד לא חשב שאהוד אולמרט יהיה ראש ממשלה; אף אחד לא ידע מה זה אייפון וזאת גם היתה השנה האחרונה שבה לא היו נציגות של הפרמיירליג בחצי גמר הצ'מפיונס ליג.

 

ארסנל הודחה על ידי ברצלונה ברבע הגמר ובאותו שלב הודחה מנצ'סטר יונייטד על ידי באיירן מינכן. שתי ההדחות הותירו את חצי גמר ליגת האלופות ללא אנגליות, וזה גרם להתרגשות די גדולה באירופה. בעיקר בספרד. "כן, הם עדיין העשירים, אבל כולם כבר למדו את הטריקים שלהם", נכתב ב"אס" הספרדי אחרי שברצלונה חיסלה את ארסנל בדרך לחצי הגמר. "כולם יודעים שצריך לשחק באותה אינטנסיביות".

 

לא היה צריך את חצי הגמר ללא אנגליות כדי לדעת שלכדורגל האנגלי קרה משהו. בקיץ 2009 מכרה מנצ'סטר יונייטד את כריסטיאנו רונלדו לריאל מדריד; ליברפול שלחה את צ'אבי אלונסו לריאל מדריד עבור חופן יורואים; צ'לסי וארסנל לא רכשו שחקנים בסכומים גבוהים ובעוד הקבוצות הגדולות בספרד התחזקו בסכומי שיא, באנגליה חלה ירידה משמעותית בהוצאה על רכש. ההוצאות נטו של האנגליות על רכש היו נמוכות יותר מאשר אלו של קבוצות הליגה הספרדית והגרמנית בקיץ האחרון.

 

 

באקרי סאנייה. לא הצליח להתמודד עם ברצלונה באקרי סאנייה. לא הצליח להתמודד עם ברצלונה צילום: אי אף פי

 

הכל בגלל הכסף

 

הסיבות לכך כלכליות. הבעלים האמריקאים של מנצ'סטר יונייטד וליברפול חפרו בור של חובות לקבוצות שלהן; בריטניה עצמה היתה בעיצומו של משבר הכלכלי החמור ביותר מאז מלחמת העולם השנייה; הליש"ט נחלשה ב־25% מול היורו; ושינוי במדיניות המסים - הועבר חוק שלפיו בעלי משכורת של יותר מ־150 אלף ליש"ט בשנה ישלמו מס של 50% - הביא לעלייה משמעותית בעלויות אחזקת קבוצה ושינה באופן מובהק את שיקול הדעת של הסוכנים והשחקנים ברחבי אירופה. לפתע פתאום מאזן הכוחות עבר למיין לנד של אירופה, והפרמיירליג לא נראתה כל כך מושכת לשחקנים שמחפשים את החוזה הגדול ביותר.

 

ליאונל פייג', כלכלן מקיימברידג', כתב ל"Sportingintelligence": "האנגליות לא אכזבו כי בעצם הניתוחים הכלכליים הראו מה שעשוי לקרות השנה. הפרמיירליג האנגלית ברוגבי איבדה את הדומיננטיות שלה מול הקבוצות האירופיות בגלל היחלשות הליש"ט וייתכן שזה יקרה גם לכדורגל. אם מוסיפים לכך את החובות הענקיים של המועדונים הגדולים, התקרה שאופ"א תשים על הוצאות קבוצות והחלטת הרגולטור הבריטי להוריד את מחירי ערוצי הספורט של סקיי, שאחראית להכנסות רבות של הליגה - אפשר להניח שהדומיננטיות של עידן 2003 עד 2009 לא תחזור".

 

לא רק בסולתה ושמנה של הכדורגל האנגלי סובלים, גם הקבוצות האנגליות שלא משחקות בצ'מפיונס ליג סבלו במיוחד השנה: פורטסמות' היתה לקבוצת הפרמיירליג הראשונה שנכנסה להליך כינוס נכסים במהלך העונה; ווסטהאם הסתבכה בחובות אדירים שגם הבעלים החדשים מתקשים להתמודד איתם; האל סיטי עשויה לפשוט את הרגל אם לא תישאר בפרמיירליג. 13 קבוצות לפחות מפסידות כסף.

 

"יש משהו לא בסדר בפרמיירליג", אמר ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, ל־CNN. "לאפשר למועדונים לפשוט רגל זה לא טוב. יש שני מועדונים בפרמיירליג ללא חוב (צ'לסי ומנצ'סטר סיטי). למה? בגלל שיש להם בעלים שמחקו את החוב. כל השאר, אפילו מנצ'סטר יונייטד הגדולה, בחוב. זה לא טוב". בלאטר המשיך: "למה המועדונים בחובות? בגלל שהמשכורות גבוהות מדי והם מוציאים יותר כסף ממה שיש להם. יש להם 25 או אפילו 30 שחקנים בסגל - שתי קבוצות ממש, וזה עולה הרבה כסף. אז הם בחוב".

 

בלאטר המשיך ושיבח את הליגה הספרדית על כך ש"רוב המועדונים שם בבעלות אוהדים". מישל פלאטיני בעצמו הוסיף ש"השיטה הספרדית" של חברי מועדון טובה יותר לכדורגל.

 

בלאטר אמר? אז תבדקו שוב

 

ולכאן נכנס "חוק בלאטר". לפי חוק בלאטר, אם נשיא פיפ"א אומר משהו, אז צריך לבדוק אם זה אמת - אפילו אם הוא אומר את הדבר הבנאלי ביותר.

 

נכון, ברצלונה קבוצה מדהימה - אולי הכי טובה בכל הזמנים - אבל כפי שאוהדי בארסה אוהבים להגיד: ברצלונה זה לא ספרד.

 

לכדורגל הספרדי יש בעיות כלכליות קריטיות: שחקנים רבים לא מקבלים משכורות כבר כמה חודשים (ואף איימו בשביתה); סך החובות של הקבוצות בליגה הבכירה בספרד עומד על 3.5 מיליארד יורו. בסך הכל מועדוני הכדורגל בספרד חייבים 5 מיליארד יורו; 85% מהקבוצות בשלוש הליגות הראשונות בספרד לא שילמו בזמן לשחקנים שלהן השנה; החוב החיצוני של שתי הקבוצות הגדולות (ריאל מדריד וברצלונה) עומד על מיליארד יורו; מלבד שתי קבוצות, כל קבוצות הליגה הספרדית מסיימות את העונה בהפסדים; אה, ורק ארבע קבוצות מתוך 40 מועדונים בשתי הליגות הבכירות של ספרד הן בבעלות אוהדים.

 

והצרות לא נגמרות כאן. ייתכן שהליגה הספרדית תעביר חוק שיאסור על מועדונים להוציא יותר מ־70% מהכנסותיהם על משכורות שחקנים. נוסף על כך, הקלות המס על משכורות כדורגלנים זרים (23% מס בלבד) בוטלו. אמנם קבוצות עדיין ישלמו 23% מס בלבד על השחקנים הזרים שחתמו על חוזיהם לפני שבוטל "חוק בקהאם", אבל מהקיץ, הקבוצות הגדולות כבר לא יוכלו להציע לכוכבים הגדולים משכורת עם הטבות מס מרחיקות לכת - מה שיפגע בהן בתחרות נגד האנגליות. אגב, גם בצרפת ביטלו את הטבת מס לכדורגלנים.

 

ואין בכלל מה להשוות בין הכנסות הליגות: 20 קבוצות הפרמיירליג מכניסות כ־2.4 מיליארד יורו; 20 קבוצות הליגה הספרדית הכניסו 1.5 מיליארד יורו - 47% מהסכום הזה מכניסות ריאל ובארסה. הפרמיירליג, כהרגלה, גם הצליחה לזהות את מנוע הצמיחה הבא ומיקדה כוחות רבים על מכירת זכויות השידור לחו"ל. זה השתלם עבורה. הפרמיירליג מכרה את זכויות השידור מחוץ לבריטניה ב־1.2 מיליארד ליש"ט לשלוש השנים הבאות - פי שניים יותר מאשר ההסכם הקודם. בכלל, הנוכחות של הקבוצות האנגליות באסיה מושרשת יותר מאשר זו של הקבוצות הספרדיות.

 

בספרד מנסה פלורנטינו פרס, נשיא ריאל מדריד, להעביר את שעות המשחקים של קבוצתו כדי להתאים יותר לצפייה אסייתית. כלל לא בטוח שיוכל.

 

"לספרד יש שתי קבוצות גדולות", אומר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל, שבסכנת איבוד של ססק פאברגאס לברצלונה. "אבל המקום השלישי נמצא יותר מ־20 נקודות מאחוריהן. השחקנים מאיימים בשביתה בגלל שלא משלמים להם. הליגה מבולגנת לחלוטין. אם אתה רוצה תחרות אמיתית, צריך להישאר באנגליה".

 

 

וידיץ' ונאני נגד באיירן. אחוזי הצלחה גבוהים בכל מקרה וידיץ' ונאני נגד באיירן. אחוזי הצלחה גבוהים בכל מקרה צילום: רויטרס

 

הכי טובה: הבונדסליגה

 

זה לא שאין בעיות בכדורגל האנגלי. יש. והרבה. הבונדסליגה בריאה הרבה יותר - החוב של כל הקבוצות קטן יותר מאשר של מנצ'סטר יונייטד, למשל - אבל הליגה האנגלית היא עדיין החזקה ביותר מבחינה כלכלית. והקיץ - בעוד כל הקבוצות, כולל ריאל מדריד וברצלונה, ינסו לצמצם הוצאות לקראת יישום הפייר פליי הפיננסי, לאנגליות יוחזר היתרון היחסי שנובע מההכנסה העצומה שלהן.

 

ועוד משהו. שנה אחת היא לא טרנד, והליגה האנגלית כן שלחה שתי נציגות לחצאי גמר ליגת אירופה. נוספת לכך גם העובדה שקבוצות ספרדיות ניצחו רק ארבעה מ־24 המשחקים האחרונים שלהן באירופה (17%). נציגות הליגה הגרמנית ניצחו ב־38%. האנגליות ב־54%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x