$
עסקי ספורט

העתיד של מנצ'סטר יונייטד נראה רע

החדשות הטובות: מנצ'סטר יונייטד מתפקדת מצוין כעסק. החדשות הרעות: בעלי המועדון הורסים לו את העתיד

אוריאל דסקל 10:2414.01.10

מנצ'סטר יונייטד כקבוצה נמצאת במצב לא רע. בכלל לא רע. יש לה סיכוי לזכות באליפות, בגביע הליגה ובגביע אירופה. היא אמנם הודחה מהגביע על ידי לידס, אבל בין שורותיה שחקנים צעירים ומבטיחים וגם כמה מטובי השחקנים בתבל. לקבוצה כ־300 מיליון אוהדים ברחבי העולם וכבר יותר מעשור שהיא מציגה עלייה בהכנסות בכל עונה. המועדון גם רושם רווח תפעולי במידה רבה בזכות יחס מצוין בין ההכנסות לתקציב השכר. רק 44% מההכנסות של יונייטד מוקדשות לשכר.

 

"אין שום דאגה פיננסית", אמר אלכס פרגוסון, מנג'ר הקבוצה, שמתעקש שהוא יכול לקנות את מי שהוא רוצה מתי שהוא רוצה, אבל הוא לא עושה את זה כי מחירי השחקנים מופקעים בשוק שבו פועלות מנצ'סטר סיטי וצ'לסי.

 

אבל יש ועוד איך דאגה פיננסית. מנצ'סטר יונייטד — אחד המועדונים הגדולים בהיסטוריה של הכדורגל האנגלי והאירופי — שרוי בחובות של כ־700 מיליון ליש"ט ובשנה שעברה שילם 67 מיליון ליש"ט על הריביות בלבד.

 

קשה מאוד להאמין שהחובות האלה אינם מעיבים על היומיום  של אלכס פרגוסון. וניתן רק לדמיין היכן היתה היום מנצ'סטר יונייטד ללא המעורבות שלמשפחת גלייזר.

 

 

וידיץ' ומייקל אואן. האחד יימכר, השני הובא בחינם וידיץ' ומייקל אואן. האחד יימכר, השני הובא בחינם צילום: איי אף פי

 

משפחה של גזלנים

 

לאחרונה אישרה המשפחה את התוכנית למכור איגרות חוב ב־500 מיליון ליש"ט — כלומר היא תעמיס חוב של 500 מיליון ליש"ט בפעם השלישית מאז רכשה את המועדון במאי 2005. במקביל דווח השבוע כי הקבוצה שילמה מיליוני ליש"ט לחברת SLP, שקשורה לגלייזרים ועוד העניקה הלוואה של 10 מיליון ליש"ט לבני המשפחה (22.9 מיליון ליש"ט בסך הכל). אין דרך אחרת להגדיר זאת: משפחת גלייזר גוזלת כסף מהמועדון שבראשותה.

 

במאי 2005 רכשה המשפחה את המועדון תמורת 810 מיליון ליש"ט, סכום ששאר בעלי המניות של מנצ'סטר יונייטד שמניותיה נסחרו בבורסה בזמנו נהנו ממנו. הגלייזרים שמו 270 מיליון ליש"ט מההון המשפחתי ולקחו הלוואות בשווי 540 מיליון ליש"ט מבנקים וקרנות גידור כדי להשלים את הרכישה. וכך נחשפה הקבוצה לתשלומים של 325 מיליון ליש"ט בריבית בלבד.

 

הריבית הזאת לא שולמה עדיין וכך יונייטד חשופה לחוב של כ־700 מיליון ליש"ט. החובות כה גדולים ותשלומי הריבית כה מוגזמים — 42 מיליון ליש"ט לבנקים ו־25 מיליון ליש"ט לקרנות הגידור — שאת השנה סיימה מנצ'סטר ברווח תפעולי של 48.2 מיליון ליש"ט רק בזכות מכירתו של כריסטיאנו רונלדו לריאל מדריד ב־81 מיליון ליש"ט (בתשלום אחד). ללא המכירה של רונלדו היתה יונייטד מסיימת את העונה בהפסד של 31.8 מיליון ליש"ט.

 

זה מעצבן? זה מעצבן!

 

אבל אם אתם חושבים שזה מדכא, צריך להביט במסמך בן 322 העמודים שבו "מוכרים" הגלייזרים את האג"ח לקונים פוטנציאליים. המסמך של החברה־האם של מנצ'סטר יונייטד, RED Football, מציג את אולד טראפורד כבית שמייצר "הכנסות משמעותיות" ממכירת כרטיסים, כספי זכויות שידור וחסות ובעל אהדה בינלאומית. במסמך גם כתוב קצת על ההיסטוריה של "המועדון שלנו" (לפי הגלייזרים), שהחלה ב־1878 עם התאגדות של עובדי מסילות הרכבת באזור.

 

בכל המסמך הזה רק דף אחד מוקצה ל"אסטרטגיה" ובו פשוט כתוב שמנצ'סטר יונייטד תמשיך לעשות את מה שהיא עושה ושהיא מחויבת "למקסם את ההכנסות ממכירת הכרטיסים" — מה שבטוח יכעיס את האוהדים, שהזהירו ומחו על ההשתלטות ב־2005.

 

התשקיף מקדיש 15 עמודים ל"רמת הסיכון הגבוהה" שקשורה בהלוואה. מבחינה משפטית מסמך כזה אמור להיות מלא באזהרות כאלה, אבל מדהים כמה אזהרות יש בהקשר לעתיד הלא רחוק של המועדון.

 

קודם כל ישנה חזרה על כך שההצלחה הפיננסית של יונייטד קשורה בראש ובראשונה להצלחה של הקבוצה על המגרש. והמסמך מגיע עם אזהרה שבקרוב אלכס פרגוסון, האיש שבנה את המועדון מחדש, עשוי לפרוש.

 

"אנחנו תלויים מאוד בחברים של ההנהלה שלנו, כולל המנג'ר שלנו סר אלכס פרגוסון", נכתב בתשקיף. "כל יורש למנג'ר שלנו עשוי לא להיות מוצלח כמוהו". לפי התשקיף, ללא פרגוסון היכולת של מנצ'סטר יונייטד למשוך את השחקנים הטובים ביותר "תושפע לרעה". הגלייזרים מתייחסים גם ל"עלייה בתחרותיות שעשויה להביא לכך שהקבוצה הראשונה שלנו תסיים במקום נמוך יותר בפרמיירליג ממה שהיינו רגילים אליו — וזה עלול לסכן את מקומנו בליגת האלופות". אה כן, ויש איזשהו משבר כלכלי קטן שגם כן משפיע על הלקוחות של מנצ'סטר. בתשקיף מתייחסים גם לאבטלה ולכך שרוב הכסף עדיין נכנס למועדון מלקוחות שבסיסם בבריטניה.

 

 

פרגוסון. מה יקרה כשיעזוב? פרגוסון. מה יקרה כשיעזוב? צילום: איי אף פי

 

אולד טראפורד למכירה

 

החובות עשויים להביא למכירה של קומפלקס האימונים של מנצ'סטר יונייטד, קארינגטון, ולחכירתו חזרה למועדון (בדומה למה שעשתה לידס יונייטד, שפשטה רגל). בתשקיף מזכירים, לראשונה באופן פומבי, שגם אולד טראפורד עומד למכירה. "אם אחד מהנכסים הללו יימכר, נחכור אותם לטווח הארוך", נכתב. ולמרות הנכס המופלא הזה שנקרא מנצ'סטר יונייטד, אל תטעו. מכירת האג"ח לא תהיה כל כך קלה. אנליסטים בכירים כינו את איגרות החוב של היונייטד "רעילות". "משקיעים לא ייגעו באיגרות חוב של מנצ'סטר יונייטד", אמר לבלומברג ג'ונתן מור, אנליסט בחברת Evolution Securities. "יש הרבה אלטרנטיבות, ואנשים לא יתרכזו במשהו עם כל כך הרבה חובות זרימת מזומנים מוגבלת ורווחים לא וודאים".

 

"זאת תהיה מכירה קשה", אמרה טאטג'אנה גרייל קסטרו מבית ההשקעות Muzinich & Co. Ltd, "אני חייבת להודות שאני סקפטית. הכל מתבסס על איך הקבוצה מצליחה על המגרש, ואין על זה שליטה מלאה".

 

ריקודים ברחובות

 

"עניין איגרות החוב מסדר מחדש את הכיסאות, אבל משאיר את המועדון עם חוב ענק, שאותו האוהדים אמורים לכסות", אמר דאנקן דראסדאו, מנכ"ל של קרן הנאמנות של אוהדי מנצ'סטר יונייטד, שמסכם היטב את התחושה בקרב האוהדים. "תחת הבעלות של הגלייזרים המועדון נחשף לריביות בשווי מאות מיליוני ליש"ט. מנצ'סטר יונייטד לא צריכה שוגר דדי, צריך להיפטר מהעלוקות האלה. לכולם יש אינטרס שהגלייזרים ייצאו מהתמונה ויאפשרו כניסה של משקיע חדש, שמעוניין לעבוד עם האוהדים. ביום שבו הגלייזרים ימכרו את המועדון אנשים ייצאו לחגוג ברחובות מנצ'סטר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x