$
עסקי ספורט

הדבר הגדול הבא - באמריקה

אחרי יום כיפור ולפני חג סוכות ואחרי שהיינו לראש ולא לזנב הנה כמה משאלות שכנראה הובעו על ידי אנשים רבים בשנים האחרונות, כי עובדה שהן כבר מתגשמות. כן, קבלו את אקורד פתיחת השנה החדשה — הטרנדים שיעשו לכם את תש"ע ספורטיבית וכיפית.

אסף רותם 09:2901.10.09

קטן זה מגניב

מרומנים, למגזינים, לטוויטר. יכולת הריכוז של כולם מצטמצמת, ובשנה הבאה היא תצטמצם עוד. הלחץ בעבודה עצום, כמות המידע שהמוח צריך לעבד אדירה, והאשה מתעקשת לשאול עוד ועוד שאלות דווקא כשהקבוצה שלך מתחילה לתקוף. התוצאה: חוסר סבלנות. גם בספורט, משחקי הפנטזי (Fantasy Games) הפכו את האהדה לאישית יותר ולפחות קבוצתית. אוהדים ותיקים מזפזפים פתאום בטלוויזיה, למשחק מקביל או סתם לתוכנית אירוח. וללכת לשחק? מי ישקיע עכשיו ארבע וחצי שעות בגולף או שלוש שעות בללכת למשחק כדורגל?

 

התשובה לכך היא זירוז תהליכים. ענפי ספורט חדשים נוצרים על ידי קיצור ספורט קיים. הקצר זה המהיר החדש. וכך צצים טורנירי רחוב של כדורסל, שרבים זוכרים עוד משנות התשעים, אך אחרי הסנונית הזאת עוקבת להקה של ענפי ספורט: לא בא לכם על משחק טניס בן ארבע שעות? לכו לשחק QuickStart Tennis, הגרסה המהירה והקטנה יותר. 90 דקות של כדורגל ארוכות מדי, כי יש עבודה, אשה, ילדים? לכו לשחק שניים על שניים בקופסת פלסטיק ממוזגת — זה נקרא ג'ורקיבול או חמש על חמש בכדורגל על מגרש סינטטי. בארצות הברית כבר מקצרים תהליכים כמעט בכל ענף ספורט. ליגת פוטבול האולמות אולי קרסה, אבל הכיוון כאן ברור: קטן זה IN, גדול — OUT.

 

 

ג'ורקי בול. כי כדורגל זה גדול מדי ג'ורקי בול. כי כדורגל זה גדול מדי צילום: נמרוד גליקמן

 

שיתופי זה מגניב

לפי ג'ון סטיוארט, מנחה הדיילי שואו, שליש מהצעירים בארה"ב חושבים שסוציאליזם היא שיטה טובה יותר מקפיטליזם. וכאשר בוול סטריט ממאנים לשנות את דרכיהם הסוררות, בדרך ליצירת עוד בועת מניות, גם בספורט יש שינויים משמעותיים, ובראשם קבוצות האוהדים. כן, הקואופרטיב חוזר!

 

הסיבות לכך הן ברורות, ואם לכם אין מושג במה מדובר, פשוט לכו לאצטדיון. כאן תפגשו את כל מחלות עסקי הספורט: מחירי הכרטיסים, המזון והשתייה, איכות המרצ'נדייז. המראה המצועצע של כל דבר שנועד למכור כמה שיותר סחורה, ומיד. וכמובן, הציפייה שאוהדים יזדהו עם שחקנים חמדנים, אלימים ומפונקים, שמרוויחים יותר מיציע שלם עבור אותו מוצר — משחק בכדור.

 

 וישנם הבעלים, שמאיימים בכל פעם להעביר את הקבוצה אם לא יקבלו עוד מכספי המס של אותם אוהדים שהוא חולב מכל דולר בשערי האצטדיון. ולבעלים אלה יש חובות עצומים. למנצ'סטר יונייטד, שהיא בבעלות אמריקאים, יש חוב של כמיליארד דולר, מיאמי דולפינס נמצאת 400 מיליון דולר מתחת לאפס, ה־NFL בחובות של 9 מיליארד דולר, ה־MLB בחובות של 5.1 מיליארד דולר וב־NBA, לפי הערכות, כל קבוצה חייבת 175 מיליון דולר בממוצע. אה, ורימון נזרק על בית של הבעלים של מכבי באר שבע.

 

ולאוהדים, שממילא משלמים הון כדי להשיג להם ולילדיהם את הכיסאות האחרונים ביציע, צפויה עוד הפתעה: עליית מחירים גם בשאר תחומי החיים בגלל האינפלציה הצפויה מההזרמות הגדולות של כסף מהממשלות. ההזרמות הללו, כזכור, נועדו להחיות את הכלכלות שנפלו על בועת משכנתאות הסאב־פריים, וגרמו למחנק האשראי שגרם להתרסקות הבנקים והסוף ידוע. עם האינפלציה הזו תגיע גם העלייה בריבית, ואז יתייקר מחיר החוב של אותם הבעלים, והם שוב יבכו שיקר להחזיק בקבוצת ספורט ושחייבים להזרים להם כסף, להעלות מחירים וחוזר חלילה.

 

לא בהכרח! אפשר שאת המעגל ישברו קבוצות האוהדים — קבוצות שהקימו האוהדים המתוסכלים ופועלות במימונם, ועושות באטיות את דרכן במעלה הליגות הנמוכות. באנגליה הוקמה קבוצת FC יונייטד, "לאוהדי מנצ'סטר שהתפכחו מאשליותיהם", והיא משחקת כבר בליגה השביעית לאחר ארבע שנות פעילות, שבשלוש מהן הצליחה להעפיל ליגה. היא נתמכת על ידי אמנים דוגמת "מאני" (הבאסיסט לשעבר של להקת הסטון רוזס, עליהם השלום) וריצ'ארד אשקרופט (מהוורב), ומושכת יותר מאלפיים צופים לכל משחק ביתי. בארץ ישראל, הפועל אוסישקין תל אביב נמצאת כבר בליגה השנייה של הכדורסל. האם יסכימו השחקנים לקבל פחות כסף ויותר אהבה מהאוהדים? בארץ התגלה ניצן ראשון, כאשר אוסישקין החתימה את מתן נאור. את כריסטיאנו רונלדו לא תראו בקבוצות האוהדים, אבל אולי איזה קאמבק של אריק קנטונה ל־FC יונייטד יצית אש בלבבות השחקנים.

 

האם נראה את זה גם באמריקה? קשה להאמין. אבל הקבוצה שבבעלות אוהדיה, גרין ביי פאקרס בפוטבול, והקבוצה שנתנה את מושכות הניהול לאוהדים, סיאטל סאונדרס, נראות במצב טוב. מנגד, הספורט העממי בארצות הברית ממוסד דיו — איפה עוד שמעתם על ה"סוקר מאמי"? כדי לאפשר לאנשים רבים להשתתף בעשרות ליגות עצמאיות של כדורסל או בייסבול בלי לטפח את החלום של קבוצה אלטרנטיבית. ליגה עצמאית IN, קבוצה בבעלות טייקון נפט טקסני — OUT.

 

 

סיאטל סאונדרס. שיתופי זה אחלה סיאטל סאונדרס. שיתופי זה אחלה צילום: איי פי

 

נוסטלגיה זה מגניב

להלן ענפי הספורט הצומחים באמריקה לפי סוכנות הידיעות אי.פי: פילאטיס, המכונה האליפטית (מכשיר בחדר כושר), לקרוס (Lacrosse), מתיחות (!) וטניס. גם בקריאה נוספת, רק שני ענפי ספורט כאן (לקרוס וטניס) הם תחרותיים. אז מה קורה כאן? רמז: צמיחה של 30% במשלוחי מחבטי טניס לפנסיונרים נרשמה מאז 2003. אכן, הפנסיונרים החדשים, מדור הבייבי בומרס שסיימו את תקופת עבודתם בבריאות מעולה, משנים את מה שחשבתם על הפנסיה.

 

חשבו על כל המוצרים שמיועדים לגיל הזהב ותראו שכולם מתבססים על אותן הנחות יסוד: הפנסיונרים הם קבוצת הגיל הגדלה ביותר בעולם; הם היחידים שיש להם כסף, כיוון שגדלו בעידן שבו סחורות היו זולות והמותרות היו מותרות; והם היחידים שיש להם סבלנות, כי לא השחיתו אותם בכמות המידע האמורה לעיל; וכמובן, יש להם זמן לשחזר את אהבתם לספורט.

 

טניס, שצמח בשנות השיא של בני דור הבייבי בומרס, צומח כעת ברמה העממית כי הוא מוכר להם. פילאטיס ומתיחות פשוט מתאימים ליכולותיהם הפיזיות. גמישות וסבלנות IN, תחרותיות — OUT.

 

אחרי מי לעקוב?

 

הספורטאי של תש"ע

שאקיל אוניל, הסנטר החדש של קליבלנד קאבלירס, מתקדם לקראת שתי מטרות: לקחת אליפות מידיו של הצ'ילבה קובי בראיינט ולמנוע מלברון ג'יימס לעזוב בתום העונה לניו יורק. מעולם לא היתה לו בעיה להגיד מה הוא חושב, אבל בגיל 37 הוא חושב הרבה יותר ואף אחד לא יעצור אותו. יש גם טוויטר וקליפים הזויים שבהם הוא שר או סתם משתולל. יש לו גם תוכנית טלוויזיה חדשה. בקיצור, חוויה.
שאקיל אוניל. בן 37 וחושב הרבה יותר שאקיל אוניל. בן 37 וחושב הרבה יותר צילום: רויטרס

 

הקבוצה של תש"ע

סיאטל סאונדרס, הקבוצה שלפחות חלק ממנה בבעלותו של דרו קארי, מנוהלת על ידי האוהדים (שקנו מנוי); הציגה לעולם שיווק חדש ומגניב (להושיב באותה שורה כל מי שאוהד את מנצ'סטר יונייטד, למשל), ואולי, רק אולי, גם תחתים את תיירי הנרי בקיץ של תש"ע

 

היוזמה של תש"ע

לאנס ארמסטרונג, שחזר השנה לטור דה פראנס עם קבוצה מקזחסטן, מתכנן לחזור לצרפת גם השנה, והפעם עם דגל ארצות הברית על חזהו. החבר של ג'ורג' W בוש כבר התחיל ברטוריקה פטריוטית כשגייס רק ספונסרים אמריקאים למטרה, וכעת הוא מתחיל בגיוס הרוכבים שאיתו. בצרפת מתכוננים לפלישה האמריקאית בפרצוף חמוץ

 

המשחק של תש"ע

הסופרבול, כמובן. סופרבול 2010 יתקיים במיאמי השנה, וכבר נמכר כ־70% מזמן הפרסומות במשחק. השאלה הגדולה היא אילו קבוצות ישחקו במשחק החשוב ביותר בעונת הספורט האמריקאי. למרות המיתון, מחירי הכרטיסים אמורים לנוע בין 800 ל־1,000 דולר

 

אלופות תש"ע — התחזית

 

פוטבול (NFL): ניו יורק ג'איינטס. הם מנוסים, חזקים, ופתחו את העונה טוב מאוד למרות מבול של פציעות. עוד מועמדות: ניו אורלינס, ניו יורק ג'טס, אינדיאנפוליס, בולטימור.

 

כדורסל (NBA): קליבלנד. כי אם לא, אז לברון איננו המשיח, ומכיוון שהוא כן, אז הם ייקחו. עוד מועמדות: לוס אנג'לס לייקרס, סן אנטוניו ספרס.

 

 

 

בייסבול (MLB): סנט לואיס קרדינלס. כי נמצא אצלם השחקן הכי טוב בעולם, אלברט פוהולס, וגם כי יש להם פיצ'רים הכי טובים, ובייסבול זה משחק של פיצ'רים. עוד מועמדות: ניו יורק יאנקיז (שאותם ינצחו הקרדינלס בגמר), אטלנטה ברייבס (אם יגיעו לפלייאוף).

 

והכי חשוב — בייסבול ישראלי: רעננה, כי אני משחק שם השנה, ואשמח להשלים רצף של שש אליפויות.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x