לברצלונה אין מחיר
מה שבאמת יפה בברצלונה, אלופת אירופה החדשה לאחר ניצחון משכנע אמש על מנצ'סטר יונייטד, זה שאף אחד לא יכול לקנות את הקבוצה הזו
כמה חודשים קודם לכן הגישה סוכנות ההימורים המקוונים Bwin הצעה של 22 מיליון יורו בשנה אבל בבארסה דחו אותה בגלל שהיה מדובר בחברה מסחרית וההנחה היתה שעדיף שההסכם החסות ההיסטורי הראשון יהיה עם ארגון ממשלתי.
ההצעה מהממשלה הסינית כמעט והתקבלה על ידי רוב הדירקטוריון אבל חברי המועדון הביעו מחאתם נגד הסכם כזה. רובם הביעו התנגדות שממשל דיקטטורי ימנף את עצמו על חולצת קבוצת הכדורגל שבעצמה סבלה ממשטר דומה בימי פרנקו.
בסופו של דבר חתמה ברצלונה על הסכם "חסות" עם יונצ"ף, ארגון האו"ם שדואג לילדים. לפי ההסכם המועדון מעניק כ-1.5 מהכנסותיו כתרומה לארגון. הסכם כזה, כאמור, התקבל בברכה על ידי האוהדים, שאינם סתם אוהדים, אלא הבעלים האמיתיים של בארסה - שכ-160 אלף מהם משלמים דמי חבר שנתיים כדי להיות לקבוע את עתידו של המועדון.
סיפור ההצעה מבייג'ינג 2008 מזכיר את הסכם החסות שחתמה סובארו עם הפועל תל אביב לפני מספר שנים. אוהדי הפועל הביעו חוסר שביעות רצון מכך שבלוגו של סובארו יש את הצבע הצהוב, של היריבה העירונית הגדולה מכבי. הבעלים של הפועל תל אביב ניסו לשכנע את סובארו להוריד את הצבעים מלוגו על החולצה האדומה אבל היבואן סירב והקבוצה שיחקה, למרות רוחם של האוהדים, עם הצבע הצהוב והכחול על מדיה.
באותה מידה ראשי הפועל תל אביב היו יכולים לחתום עם בירה מכבי על הסכם חסות (כמה שקרה לקבוצת הכדורסל של הקבוצה). ראשי הפועל גם היו יכולים לפרסם את מכבי תל אביב בעצמה, אם היתה מציעה מספיק כסף. לאוהדים לא בכל מקרה אין מילה בנושא. לאוהדים אין שום שליטה אמיתית על הקבוצה שלהם.
מה שבאמת יפה בברצלונה, אלופת אירופה החדשה לאחר ניצחון משכנע אמש על מנצ'סטר יונייטד, זה שאף אחד לא יכול לקנות את הקבוצה הזו. אין לה מחיר שוק ריאלי בגלל שהיא בכלל לא בשוק.
ארקדי גאידמק לא יכול לרכוש אותה כדי להאדיר את שמו, רומן אברמוביץ' לא יכול להחזיק במניותיה כדי שיכירו את הפרצוף שלו בכל ישיבת צוות של כל חברה בינלאומית.
"אנחנו חופשיים", טוען אלפונס גודאל, סוסיו (חבר מועדון) שאף רץ לנשיאות נגד הנשיא הנוכחי ז'ואן לאפורטה. "אנחנו לא תלויים על איזה מר אברמוביץ'. אנחנו רוצים להיות מוצלחים אבל גם שתהיה לנו משמעות. ערכים סוציאליים. אני משוכנע שהאוהדים בכל העולם היו רוצים להיות בסיטואציה שלנו. אבל הם לקוחות, לא חברים".
זה לא שברצלונה לא פועלת בצורה עסקית. ההיפך הוא הנכון. המשטר של לאפורטה מתאפיין בניהול שפוי ומניב רווחים. אבל הניהול הזה הוא רק אמצעי לקידום המועדון, שכל רווחיו חוזרים בחזרה אליו ומושקעים במחלקות הנוער הנפלאות שלו, שמייצרות שחקנים שמשמרים את הערכים שלו.
ברצלונה פועלת במסגרת הכנסותיה ומסיימת כל שנה ברווח. המועדון לא צריך הזרמת כספים מכיסים של מיליארדר. הקבוצה לא תקרוס אם מישהו יעזוב אותה. האוהדים שלה, בעצם הבעלים שלה, תמיד יהיה "חופשיים". זה מסר בעל עוצמה אדירה לכל אוהדי הקבוצות בעולם – תרכשו את הקבוצה שלכם – היו חופשיים.
הזווית הישראלית
ואיך לא, נסיים ב"צ'כונה" שלנו. בין כל המכובדים שעמדו בשורה הראשונה של יציע הכבוד וראו מקרוב את שחקני ברצלונה מניפים את הגביע עמד גם אבי לוזון, יו"ר ההתאחדות הכדורגל בישראל וחבר הוועד הפועל של אופ"א. כבוד גדול. ומי אתם חושבים היה היחיד בשורה המכובדת הזו שהוציא את הטלפון הסלולרי שלו, דור 3, כדי לצלם את השחקנים? אתם ניחשתם נכון – אבי לוזון.