$
עסקי ספורט

הערב גמר ליגת האלופות: כוחם של ערכים

העוצמה של ברצלונה וגם של מנצ'סטר יונייטד נעוצה בדבקות שהראו המועדונים בדרך, בגישה ובערכים. המשכיות היא כנראה אחת מהתכונות החשובות ביותר בעולם שמרן ומסורתי כמו עולם הכדורגל. וזה דבר שכל טייקון שמעוניין לרכוש מועדון כדורגל צריך להפנים

אוריאל דסקל 09:1227.05.09

כשהיה בן 16 הוזמן אנדרס אינייסטה לאימון ראשון בקבוצת הבוגרים של ברצלונה. תחילה לא מצא את חדר ההלבשה של הבוגרים, אבל לואיס אנריקה, כוכב הקבוצה, נשלח להביא אותו וליווה אותו פנימה.

 

כשנכנס הילד הרזה לחדר ההלבשה המיתי הביט בו קפטן המועדון ג'וזפ גווארדיולה והודיע בקול רם לחבריו לקבוצה: "תזכרו את היום הזה, היום הוא היום הראשון שבו שיחקתם עם אנדרס אינייסטה!". לאחר מכן אמר פפ לצ'אבי, הקשר הצעיר של הקבוצה: "אתה הולך להחליף אותי. אנדרס יחליף את כולנו".

 

אינייסטה - שגווארדיולה היה גיבורו ותמונתו היתה תלויה מעל מיטתו בחדרו שב"לה מאסיה", האקדמיה לכדורגל של בארסה - חשב שגווארדיולה צוחק על חשבונו, אבל פפ באמת האמין בדבריו.

 

ליאונל מסי. בן של שיטה ליאונל מסי. בן של שיטה צילום: אי פי אי

שנתיים קודם לכן ראה פפ את אינייסטה, אז שחקן הנערים של בארסה, מנצח את גמר גביע נייקי בשער מרהיב נגד רוסריו הארגנטינית. הקפטן הקטלוני ניגש לילד החיוור, לחץ את ידו, ולחש לו: "בעוד כמה שנים אני אראה אותך כובש את אותו שער במדי הקבוצה הבוגרת".

 

כמה שנים לאחר מכן כבש אינייסטה את השער שהעלה את הקבוצה שפפ מאמן לגמר ליגת האלופות.

 

גווארדיולה מציין שהאמין שאינייסטה ייהפך לשחקן מרכזי בקבוצה, בעיקר בגלל האמונה בשיטה של בארסה, שמנחילה לשחקנים חכמים, זריזים, מובילים ובעלי חזון ויכולת להצליח. אבי השיטה הוא יוהן קרויף ההולנדי וכדורגלנים כגון גווארדיולה, צ'אבי ואינייסטה הם האפוטרופוסים שלה. "אנחנו הבנים של השיטה", אומר צ'אבי, ומוסיף שההמשכיות הזו היא סוד ההצלחה של ברצלונה.

 

"היכולות של גווארדיולה לארגן כוח עבודה תחרותי, היכולות שלו לשכנע כל שחקן שהוא טוב יותר כחלק מקבוצה, הפתיעה אותי", הודה צ'יקי בגיריסטיין, המנהל הספורטיבי של ברצלונה. "אבל זה לא כל כך מפתיע שהקבוצה משחקת כמו שהיא משחקת. גווארדיולה שכלל את השיטה של פרנק רייקרד, ששיפר את השיטה של יוהן קרוייף. זה מדהים, 24 שחקני סגל נלחמים על מקום ב־11 וכולם תוצר של עבודה נהדרת והמשכיות שמטרתה לשמר את הסטייל והסגנון של המועדון".

 

ברצלונה, כאמור, אימצה שיטה, דרך, גישה וערכים שעשו אותה לקבוצה האהודה בעולם - ואולי גם להכי טובה בעולם.

 

אין דרכי קיצור

 

המשכיות היא כנראה אחת מהתכונות החשובות ביותר בעולם שמרן ומסורתי כמו עולם הכדורגל. וזה משהו שכל טייקון שמעוניין לרכוש מועדון כדורגל צריך להפנים. כן, אולי אפשר להשקיע מיליארדים בשחקנים הכי מובחרים והמאמנים הכי משובחים ולהביא שתיים או שלוש אליפויות, אבל רק התמדה, אידיאולוגיה איתנה, אורך רוח, דבקות בסגנון משחק כלשהו ואמונה באסטרטגיה ניהולית בריאה הופכים מועדון, כל מועדון, למועדון כדורגל גדול באירופה. זה עניין של מסורת - מילהשתעשיית הכדורגל בנויה עליה.

 

באנגליה למשל רק ארבע קבוצות הצליחו לזכות בשתי אליפויות רצופות ב־50 השנים האחרונות (וולבס, מנצ'סטר יונייטד, ליברפול וצ'לסי). בחמש משש הקבוצות הראשונות בפרמיירליג עובד אותו מאמן יותר משלוש שנים.

 

בספרד רק מספר קטן של קבוצות זכו באליפות מאז 1929: אתלטיקו מדריד, אתלטיק בילבאו, לה קורוניה, ולנסיה, ריאל סוסידאד וכמובן ברצלונה וריאל מדריד. באיטליה המירוץ טיפה יותר פתוח: 16 קבוצות זכו ב־105 אליפויות: יובנטוס, מילאן ואינטר זכו ב־58% מהן.

 

מנצ'סטר יונייטד חוגגת אליפות פרמיירליג שלישית ברציפות. תחגוג גביע אירופה שני ברציפות הערב? מנצ'סטר יונייטד חוגגת אליפות פרמיירליג שלישית ברציפות. תחגוג גביע אירופה שני ברציפות הערב? צילום: רויטרס

 

בגרמניה חגגו השבוע זכייה היסטורית של וולפסבורג וזה אכן קורה מדי פעם שקבוצה מפתיעה זוכה באליפות (שטוטגארט, קייזרסלאוטרן, איינטרכט בראונשווייג ועוד) אבל הבונדסליגה, מאז הקמתה ב־1963, נשלטת על ידי באיירן מינכן, שזכתה ב־20 תוארי אליפות מ־46 אפשריים. רק 11 קבוצות זכו "בקערת הסלט", הכינוי לצלחת האליפות של הבונדסליגה.

 

בצרפת הצליחה קבוצה מעיר בורגנית קטנה להשתלט על הכדורגל המקמומי, אבל רק מפני שהראתה את כל האיכויות שצריך כדי לעשות זאת: התמדה, סגנון, אורך רוח ודבקות בסגנון ניהולי אמין. כשמישל אולאס השתלט על המועדון ב־1987 היתה ליון קבוצה בליגה השנייה בצרפת. השנה הפסידה את האליפות בפעם הראשונה אחרי שבע אליפויות רצופות. אולאס שינה לחלוטין את המבנה של המועדון והשקיע בו לא מעט כספים, אבל רק אחרי 15 שנה ראה תואר ראשון.

 

גדל לי הנרי

 

לפי מחקר של אוניברסיטת נאברה בקטלוניה, ברצלונה היא הקבוצה שלה מספר האוהדים הגדול באירופה, ריאל מדריד במקום השני ומנצ'סטר יונייטד במקום השלישי. לפי אותו מחקר, אחת הסיבות שברצלונה היא קבוצה אהודה כל כך היא העובדה שהיא מייצרת במחלקות הנוער שלה שחקנים כגון אינייסטה, צ'אבי וליאו מסי. זו גם אחת הסיבות שמנצ'סטר יונייטד שלה, שחקני בית כמו ראיין גיגס, דיוויד בקהאם ופול סקולס הפכה למותג בינלאומי בשנות התשעים.

 

אלכס פרגוסון. כוח ועוצמה אלכס פרגוסון. כוח ועוצמה צילום: רויטרס

כלומר הרוכשים הערבים של מנצ'סטר סיטי ימכרו הרבה חולצות מספר 14 אם ירכשו את תיירי הנרי מברצלונה, אבל קבוצתם לא תיחשב לאחת מהגדולות באמת, אפילו אם תזכה באליפות או שתיים, עד שתגדל תיירי הנרי משלה.

 

כדי לגדל שחקן כמו תיירי הנרי, ליאו מסי או אנדרס אינייסטה, צריך שאותם ערכים יכתיבו כל היבט בניהול המועדון -ממחלקת הנוער, דרך קבוצת הבוגרים ועד החלטות בעניין ספונסרשיפ בחדרי הישיבות של ההנהלה. וערכים כאלה מטמיעים רק באמצעות המשכיות, התמדה וסבלנות. כדורגל הוא עסק שמתפתח מהר. אבל ברמה הכי גבוהה המשכיות, ולא שינויים תכופים, היא הנורמה. זו גם הדרך להצלחה ברמה הכי גבוהה.

 

ז'ואן לאפורטה, נשיא ברצלונה, והדירקטורים של המועדון הבינו זאת כשביקרו במנצ'סטר יונייטד וקיימו שם השתלמויות -אפילו עוד לפני שעלו לשלטון בברצלונה. לאפורטה ודירקטורים אחרים נאבקו באופוזיציה קשה, כדי לשמר את הערך העליון הזה, כשהקבוצה קרטעה בשנתיים האחרונות.

 

שינוי אחד בעמדת המאמן ושינויים בסגל השחקנים היו הכרחיים ועזרו לבארסה להיהפך לקבוצה המלהיבה שהיא היום, אבל היתה זו בחירת המאמן מתוך השיטה ושילוב שחקני נוער של המועדון בקבוצה הבוגרת שאפשרו את המעבר החלק מקבוצה בדרך למעלה לקבוצה על סף זכייה בליגת האלופות.

 

מאז 1986...

 

אדם שמסמל המשכיות בצורה הטובה ביותר הוא אלכס פרגוסון, שמאמן את מנצ'סטר יונייטד מאז 1986. הרבה קרה ב־1986: ממשלות בריטניה וצרפת החליטו לבנות תעלה מתחת לים שתחבר בין המדינות, ספרד ופורטוגל התקבלו לקהילה האירופית, שמאוחר יותר הפכה לאיחוד האירופי, ג'ונתן פולרד נמצא אשם בארצות הברית בריגול לטובת ישראל וכריסטיאנו רונלדו חגג את יום הולדתו הראשון.

 

הרבה קרה בעולם מאז אותה שנה אבל ביונייטד היה ונשאר אדם אחד ששולט בכל הצד המקצועי ביד רמה - מהחלטה מי יאמן את קבוצת הילדים עד גיל 11 עד החלטה מי ישחק בגמר הצ'מפיונס ליג - אלכס פרגוסון.

 

הכוח והמעמד של פרגוסון הפכו את יונייטד לקבוצת הכדורגל המשוכללת ביותר - הן מבחינה טקטית והן מבחינה גופנית. כל המערכת לומדת מהניסיון של הבוס, וכאשר כריסטיאנו רונלדו יוצא למתפרצת הוא אינו לבד. גם עשרת חבריו לקבוצה אינם לבדם. הם עושים זאת מגובים בידע רב־ערך שצבר הבוס הסקוטי במשך יותר מ־23 שנה בקבוצה ואותו העביר להם.

 

מעטים המאמנים שיש להם כוח כה רב כדי להפקיד את כל היוקרה המקצועית שלהם בידי שני ילדים פרועים, בעייתיים ויקרים כגון וויין רוני (עלה 30 מיליון ליש"ט) וכריסטיאנו רונלדו (12.2 מיליון ליש"ט) ולעצבם כך שייהפכו לצוות מרגש ויעיל, שסיכוי סביר שיביא הערב הישג היסטורי: זכייה שנייה ברציפות בצ'מפיונס ליג.

 

ז'ואן לאפורטה, נשיא ברצלונה. למד ממנצ'סטר ז'ואן לאפורטה, נשיא ברצלונה. למד ממנצ'סטר צילום: אי פי אי

 

זאפטה לפנים

 

פרגוסון, שמטרתו להמשיך במועדון כל עוד בריאותו תאפשר זאת, נעזר גם בכספים רבים כדי לבנות את הקבוצה שלו לפי חזונו - סביב רוני ורונלדו וכמה שחקני בית. 30 מיליון ליש"ט הוצאו על ריו פרדיננד, 30 מיליון ליש"ט על דימיטאר ברבאטוב, 18 מיליון ליש"ט על מייקל קאריק, 18 מיליון ליש"ט על אנדרסון, 17 מיליון ליש"ט על אואן הארגריבס, 14 מיליון ליש"ט על נאני, 7 מיליון ליש"ט על נמנייה וידיץ' ועוד מיליונים רבים על שחקנים כגון קרלוס טבס, פארק ג'י סונג, האחים פאביו ורפאל ועוד. האם החובות האדירים של מנצ'סטר יונייטד, שנולדו בגלל רכישת המועדון על ידי מלקולם גלייזר, יאפשרו לפרגוסון להמשיך ולבנות קבוצות בכסף גדול?

 

מנצ'סטר יונייטד כגוף עצמאי היא קבוצת כדורגל רווחית אבל תשלומי הריבית הגבוהים, שמקורם בהלוואה שלקחה משפחת גלייזר כדי לרכוש את המועדון, מסבים הפסדים גבוהים עבור החברה־האם של המועדון. 

המהלכים העסקיים של הגלייזרים מוסתרים, בדרך כלל, מעיני הציבור, כיוון שהגלייזרים דוגלים בחברות שאינן מונפקות. אולם ייתכן מאוד שאם הם לא ימכרו נכסים אחרים ופרטיים, יצטרכו בקרוב מאוד למכור את המועדון האנגלי. לא רק שמנצ'סטר יונייטד רושמת הפסדים כספיים, לפי הערכות, גם שאר עסקיה - כולל חברת השקעות מונפקת בשם זאפטה - סופגים הפסדים כבדים בעקבות המשבר הכלכלי.

 

טמבה ביי יונייטד?

 

הקשיים של טמפה ביי באקנירס, קבוצת הפוטבול שבבעלות הגלייזרים, אולי מצביעים על הכיוון שאליו הולכת מנצ'סטר.

 

טמפה, שזכתה בסופרבול 2003, עוברת כמה עונות בינוניות להחריד. עם זאת, הגלייזרים אינם מוכנים להשקיע בחיזוק הקבוצה. "לפעמים אפשר לזרוק כסף על סיטואציה כלשהי, וזה יכול להכניס אותך לצרות", אמר ג'ואל גלייזר, אחד מהאחים, שמנהלים גם את יונייטד. "אבל אנחנו מאמינים גדולים בבניית מועדון שמחזיק את עצמו עם ההכנסות שהוא מייצר".

 

אלו לא מילים שאוהדי טמפה אוהבים לשמוע.

 

 ל־NFL יש תקרת שכר ולטמפה יש כ־60 מיליון דולר שהקבוצה יכולה לנצל - הכי הרבה בליגה. אולם משפחת גלייזר מסרבת לשחרר את הכסף הזה. המשפחה שחררה את השחקנים הוותיקים והיקרים בקבוצה, ובכללם דריק ברוקס, השחקן הטוב ביותר של המועדון בכל הזמנים, והחליפה אותם בשחקנים צעירים וזולים. האוהדים, מן הסתם, כועסים. גם באנגליה האוהדים אינם שבעי רצון מהגלייזרים, כי בניגוד למגמה הרווחת בפרמיירליג, הם העלו את מחירי הכרטיסים. הקבוצה עוד לא נפגעה מהחובות של הגלייזרים. ייתכן שמכירת טמפה, שערכה בשוק עומד על כ־1.1 מיליארד דולר, תאפשר לגלייזרים לנהל את מנצ'סטר יונייטד, אבל הערכה היא שפרגוסון יבנה את הקבוצה הבאה שלו בהרבה פחות כסף ועם הרבה יותר שחקנים צעירים.

 

לא שהדבר יפגע בהכרח באיכות של מנצ'סטר יונייטד ואפשרות סבירה ביותר היא שג'וני אוונס הצעיר יניף כקפטן בעוד כמה שנים את גביע אירופה השישי במספר של יונייטד. ההמשכיות והמסורת שומרים כאמור על המועדון גם בעת סערות כלכליות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x