כדורגל ישראלי: קונים-זורקים
על ההתאחדות לכדורגל לדאוג לכך שבעלי הקבוצות לא ינטשו אותן לאחר תקופה קצרה
הידיעה ולפיה ארקדי גאידמק מקפיא את פעילותו בבית"ר ירושלים, אינה מפתיעה. גם העובדה שהוא עושה זאת ימים ספורים לאחר שתושבי העיר ירקו בפניו בבחירות המקומיות - אינה מפתיעה.
הצעד של גאידמק הוא עוד פגיעה בכדורגל הישראלי: שוב בעל בית עוזב ולא משאיר אחריו דבר מלבד
העניין הוא שגאידמק אינו לבד. דניאל יאמר, הגביר של מכבי נתניה, אמר שיעזוב את הכדורגל הישראלי לאחר חמש שנים. גם במכבי תל אביב של אלכס שניידר, לא בטוחים כי המיליארדר היהודי-קנדי יישאר בטווח הארוך. "אם לא יהיה לו כיף, הוא יעזוב", אמר אביב בושינסקי, יו"ר מכבי תל אביב, בראיון ל"כלכליסט" בתחילת העונה. נראה כי עידן האוליגרכים של הכדורגל הישראלי לא יהיה ארוך מדי.
אבל האוליגרכים אינם לבד. הפועל פתח תקוה מחליפה ידיים כל כמה שנים, וכך גם בני יהודה. אלי טביב נטש את הפועל כפר סבא, ובשנה הבאה יהיה הבעלים של הפועל תל אביב, שאף היא הועברה בין כמה אנשים בעשור האחרון. גם ג'קי בן זקן, הבעלים של אשדוד, שהביע את אכזבתו מהאוהדים, לא הסיר את האיום שלו כי יעזוב את הקבוצה.
למעשה, מלבד יעקב שחר, ואולי גם איזי שרצקי, אף בעלים של קבוצת כדורגל ישראלית לא גילה יכולת התמדה. זה כמובן מצב לא בריא לכדורגל הישראלי - לא מבחינה כלכלית ולא מבחינה מקצועית.
עזיבתו הצפויה של גאידמק אמורה להביא לשינוי. את השינוי צריכים להוביל אנשי ההתאחדות. מגבלות וחוקים הכרחיים לניהול תקין של עסק - כפי שהוכח במשבר הפיננסי האחרון. ההתאחדות צריכה ליישם כמה רעיונות שנוסו בעולם, ואשר נועדו לשמור על הכדורגל מפני "פגע וברח" של אוליגרכים תאבי פרסום וכותרות.
הנה כמה רעיונות שכדאי לאבי לוזון, יו"ר ההתאחדות, ליישם:
1. מי שמעוניין לרכוש קבוצה בישראל יחויב להוכיח את חיבורו למקום ואת המחויבות שלו להישאר במועדון בטווח הארוך. המדובר בחוק שווייצרי, שיוצר יציבות בליגה ומאפשר למאמנים, אנשי מקצוע וכמובן לאוהדים לתכנן לטווח ארוך.
2. הקבוצות לא יקצו יותר מ-55% מההכנסות הטבעיות שלהן לשכר שחקנים. זהו חוק המיושם בסרייה B באיטליה, ועוזר למועדונים לשמור על עצמם מבחינה כלכלית - גם אם הבוס הגדול עוזב.
3. חוק בדיקות נאותות למבקשים להשקיע בכדורגל הישראלי. לא כל אחד ראוי להחזיק בנכס ציבורי כגון קבוצת כדורגל. יש אנשים שלא אוהבים כדורגל ובכל זאת רוכשים קבוצה - עקב אינטרסים לא ברורים. צריך לשמור על המועדונים מפניהם או לפחות להראות שלא נותנים לכל מיליארדר מפוקפק לקנות נכס ציבורי. החוק מיושם באנגליה ובארה"ב.
4. מינוי נציג ציבור בכל קבוצת כדורגל, כדי לשמר את הקשר עם האוהדים. בגרמניה, החוק מחייב בעלות ציבורית על לפחות 50% ממניות המועדונים.
5. חיוב בעל הון להשקיע בתשתיות המועדון - מחלקת נוער, מגרש אימונים, איצטדיון - אם ברצונו לרכוש את הקבוצה. מדובר בהצעת חוק שהעלו תושבי ליברפול. חיוב השקעה בתשתיות יבטיח שלא ייווצר מצב שבו הגביר יעזוב ויותיר את המועדון בלי אף נכס.
אפשר להאשים את גאידמק בעזיבת המועדון במצב רעוע. אבל אם ראשי ההתאחדות לא ינקטו צעדים כדי לשמור על מועדוני הכדורגל מפני אנשי עסקים - צריך יהיה להאשים רק אותם.