בעקבות עתירה: סגירת בית היולדות ב"ביקור חולים" תעלה מחדש לדיון בהתנגדויות
תושבים בשכונות החרדיות בירושלים בהובלת עמותת "ירושלים שקופה" עתרו לבית המשפט המחוזי בטענה שהכוונה לסגור את בית היולדות הוסתרה מהציבור; נציגי משרד הבריאות והוועדה המחוזית הסכימו לפתוח מחדש את הנושא להתנגדות הציבור
בהסכמת משרד הבריאות והוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים, התוכנית לסגירת בית היולדות בבית החולים "ביקור חולים" תחזור לדיון בוועדת המשנה להתנגדויות של הוועדה המחוזית - כך שכל מי שירצה להתנגד לכך מקרב הציבור, ובעיקר הציבור החרדי המתגורר בסמוך, יוכל להגיש התנגדות. משרד הבריאות המליץ על סגירת בית היולדות, בין היתר מאחר שאין במתחם חדר מיון, ולטענת התושבים הפקדת התוכנית לשינויים במתחם לא כללה אזכור של המלצה זו, כך שכל ההליך למעשה הוסתר.
- המכרז לקו הכחול של הרכבת הקלה בירושלים: 5 קבוצות בינלאומיות ניגשו לשלב המיון
- ההחלטה שעשויה להציל את השטחים הפתוחים ברכס לבן בירושלים
- ירושלים: הרמזורים לרכבת הקלה יתוכנתו מחדש בהשקעה של 5 מיליון דולר
ההחלטה התקבלה בתום דיון בבית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לענינים מינהליים ובהסכמת הצדדים. עו"ד שייצג את משרד הבריאות ואת הוועדה המחוזית התנה זאת בכך שתוקף התוכנית במתחם הכוללת הקמת מבנים חדשים יוותר בעינו. הנושא היחיד שיעלה לדיון הוא ביטול בית היולדות ולא ניתן יהיה להעלות טענות והתנגדויות בנושאים אחרים.
הטענה העיקרית שהועלתה על ידי עמותת "ירושלים שקופה" של הרב נתן קרמר, שהובילה את העתירה, נוגעת להחלטה שהתקבלה בינואר 2019 על ידי ועדת המשנה להתנגדויות, לקבל את התנגדות משרד הבריאות לתוכנית שעוסקת במתחם ולבטל את השימושים המותרים לבית היולדות ולבית החולים המופעלים במבנה כבר כ-100 שנה. המשמעות הישירה היא סגירת בית החולים.
לפי העמותה שיוצגה על ידי עו"ד עודד בריק, מדובר בהחלטה שמשפיעה על מאות אלפים מתושבי ירושלים בעיקר בשכונות החרדיות, כך שבמידה שהוועדה הייתה פועלת כפי שהיא נדרשת, כלומר בדרך של הפקדת התוכנית מחדש, הייתה לציבור האפשרות להתנגד. לאור זאת נטען בעתירה, כי בוועדה פעלו במודע להשתיק את הנושא מתוך ידיעה ברורה שתהיה לכך התנגדות רבה. ואכן, תושבים גילו את המשמעות של ההחלטה, פנו אל הוועדה על מנת שזו תפרסם את התוכנית כדין ולאחר שנענו בשלילה הוגשה העתירה.
לפני מספר שנים בית החולים ביקור חולים נקלע לקשיים כלכליים ובעקבות זאת נכנס להליך פירוק, והופעלה בו תוכנית הבראה במסגרתה המרכז הרפואי שערי צדק החל להפעיל את המתחם. כיום מרבית הפעילות הרפואית היא בבית היולדות שבו מתבצעות כ-6,000 לידות בשנה, רובן של האוכלוסיה החרדית.
בית החולים הידוע גם כמתחם זיו, ממוקם במרכז העיר ירושלים בפינת הרחובות שטראוס והנביאים ומשתרע על שטח של 8.8 דונם. כיום נמצאים במקום שני מבנים היסטוריים, ובהם אחד המבנים המרשימים בעיר: אגף זיו של בית החולים, הידוע גם כבית החולים הגרמני שנבנה ב-1894. בעבר היה איש העסקים ארקדי גאידמק בעליו של המתחם אך הוא מכר אותו בינואר 2015 לחברת טעמן נדל”ן. ב-2017 מכרה טעמן מחצית מזכויותיה במקום לשיכון ובינוי. היזמים טענו בדיון כי הם אדישים לשימוש שיוגדר לבית החולים.
התוכנית למקום כוללת את שימור המבנים הישנים, והקמת שני בניינים בני 13 קומות הכוללים 210 דירות, 4,000 מ”ר שטחי משרדים ו־6,500 מ”ר שטחי תעסוקה נוספים לטובת המרכז הרפואי במקום.