$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

"האחים שרבט רוקנו את קופת החברה דרך הכספומטים"

סכסוך בין האחים יצחק, שלום ובנימין שרבט חושף את המתרחש בקבוצת הנדל"ן שבבעלותם. טענות על ניפוח משכורות לבני משפחה, והמיליונים שזרמו לכיסים הפרטיים. המסמכים שביהמ"ש התיר לכלכליסט לפרסם

אמיתי גזית 09:2402.02.21

משיכות של מיליוני שקלים מקופת החברה בכספומטים, טענות למעילות ענק וניפוחי משכורות לבני משפחה. סכסוך משפחתי קשה מפרק את קבוצת הנדל"ן האחים שרבט, ששווייה המוערך עומד על מאות מיליוני שקלים. כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט".

 

 

 

קבוצת החברות של האחים שרבט הוקמה ב־1969 ופעלה מאז בתחומי הבנייה למגורים, בנייה ציבורית, מסחר, תעשייה, משרדים ומלונאות. על פי אתר החברה, היא בנתה מעל ל־15 אלף דירות מגורים.

מימין: עו"ד חגי אשלגי וע"ד כפיר ידגר מימין: עו"ד חגי אשלגי וע"ד כפיר ידגר צילום: יונתן בלום

 

הנכסים הבולטים והמוכרים שלה הם מלון מג'יק פאלאס באילת שמושכר לרשת פתאל עד שנת 2030, ובניין המשרדים בית שרבט מול חוף הים של תל אביב. בימים האחרונים הקבוצה אף זכתה במכרז של רשות מקרקעי ישראל לבניית 116 דירות ביישוב אזור תמורת 96 מיליון שקל. אלא שבעוד החברה מנסה לשדר עסקים כרגיל, מתברר כעת עומק הסכסוך בין שלושה אחים: יצחק ובניו מצד אחד, מול שלום ובנימין.

 

"עלול להיחשף למידע רגיש"

 

עד כה לא נחשפו המחלוקות הקשות בין האחים מכיוון שהתנהלו בבית הדין לענייני משפחה מאחורי דלתיים סגורות, ולעתים בפני שופטים בדימוס ששימשו ברבות השנים בוררים. אבל באוגוסט 2019 יצחק שרבט לקה באירוע מוחי, ומאז אינו פועל ברשות עצמו בענייניו הכספיים והמסחריים. האירוע הזה הביא לחשיפת מידע שהאחים הקפידו להסתיר.

 

שניים מבניו של יצחק, זוהר ואחיו התאום צפריר, הם בעלי חברת בנייה למגורים הנושאת את שמם ופועלת בנפרד מקבוצת האחים שרבט. בדצמבר 2019 זוהר ואחותו בתיה שרבט מונו על ידי בית המשפט לענייני משפחה לאפוטרופסים של יצחק. בינואר 2020, בדיון שהתקיים בבית המשפט לענייני משפחה, ביקש זוהר להתמנות לדירקטור בקבוצת שרבט במקום אביו החולה, אך דודיו בנימין ושלום התנגדו בטענה שהוא בעלים של חברה מתחרה ועלול להיחשף למידע עסקי רגיש. על כן סוכם ואושר בהחלטת בית המשפט לענייני משפחה כי עו"ד חגי אשלגי ימונה לדירקטור במקומו של יצחק במטרה למנוע את קיפוחו.

 

החברה, באמצעות עורכי הדין כפיר ידגר וליאור שרעבי ממשרד גורניצקי ושות', ביקשה למנוע זאת בעיקר מחשש כי אשלגי יעביר את המידע לבניו של יצחק ומחשש כי המידע ישרת את יצחק ובניו במאבקים המשפטיים מול האחים. בתשובתם טענו כי אשלגי פועל בחוסר תום לב ומשמש צינור להעברת מסמכים לאפוטרופסים, העברת מידע שעלולה לפגוע בטובת החברות בקבוצה.

 

אשלגי עתר ביוני לבית המשפט המחוזי בדרישה לקבל את המסמכים. באוגוסט ידגר ואשלגי הגיעו להבנות שהפכו לפסק דין, שבמסגרתו נקבע כי אשלגי יקבל את המידע, אך נאסר עליו להעביר אותו לבני משפחתו של יצחק שרבט.

 

המסמכים מתוך הדיון במחוזי הגיעו לידי "כלכליסט", באמצעות עו"ד שירה בריק-חיימוביץ ממשרד ליבליך מוזר גליק, לאחר מאבק משפטי בן חצי שנה מול קבוצת שרבט, באמצעות עו"ד ידגר, שביקשה למנוע את הפרסום. בשבוע שעבר השופט מגן אלטוביה הורה על מסירת מסמכים מהתיק ל"כלכליסט" בכפוף לכך שהצדדים ישחירו פרטים חסויים או עם סודות מסחריים. במקביל, בעקבות קבלת המסמכים, עתר שוב אשלגי למחוזי והליך זה חסוי בשלב זה.

 

בית שרבט בתל אביב בית שרבט בתל אביב צילום: אוראל כהן

 

על פי טענתו של אשלגי, כבר בספטמבר 2019, בעוד יצחק מתאושש ומסתגל למצבו הבריאותי, שלום ובנימין הדיחו אותו מדירקטוריון תשע חברות בקבוצת שרבט ומניהולן; מנעו ממנו ומי מטעמו גישה למידע של החברות; הופסקו תשלומים שונים ששולמו לו, פוטרו בנותיו, ובמקביל מינו אחיו את בני משפחותיהם כמנכ"לים בחברות. כדי להצדיק את בקשתו לקבלת המסמכים, חשף אשלגי מידע שהגיע אליו אשר מעלה לדעתו את החשד כי "החברות מרוקנות היום מנכסיהם תחת אפו".

 

כך, למשל, מציג אשלגי מייל ששלח באפריל 2019 סמנכ"ל הכספים בחברות, שמחה ברון, לשלושת האחים ומפציר בהם להפסיק משיכת מזומן סדרתית באמצעות כספומט. על פי המייל, בתקופה של 15 חודשים שבין ינואר 2018 למרץ 2019 משכו האחים יחד מכספומט יותר מ־5.5 מיליון שקל. משיכות בהיקף 2.1 מיליון שקל יוחסו ליצחק, 1.9 מיליון שקל לבנימין, ו־1.3 מיליון שקל לשלום. ברון כותב לבעלי הבית שלו: "פעמים רבות ביקשתי לחדול מההתנהגות המטופשת הזאת, שרק מחריפה את הקושי בקיום החברה".

 

"לא כל הזמן גניבה"

 

מסמך אחר שאותו חושף אשלגי הוא המחאה מספטמבר 2019 של אחת מחברות הקבוצה לטובת בנימין שרבט על סך 110 אלף שקל. על ספח ההמחאה נכתב בכתב ידו של שלום שרבט, "אתה משכת יותר מ־2 מיליון שקל, בנימין משך יותר מ־2 מיליון, תבדוק את מה שכותב שמחה. אני בקושי מיליון. תעשה איזון אמיתי ולא כל הזמן גניבה גניבה גניבה, תצטרכו לתת דין לבורא עולם". בנוסף טען אשלגי כי הגיע אליו מידע לא מתועד כי שלום שרבט משך בכספומט סכום נוסף של 2 מיליון שקל.

 

כמו כן מציג אשלגי מה שהוא מכנה "נסיקה בשכר של בני המשפחה" של שלום ובנימין מאז אוגוסט 2019. באוגוסט 2019 היתה משכורתו של גיורא, בנו של שלום, 37 אלף שקל, בספטמבר 49 אלף שקל, ובדצמבר 2019 משכורתו היתה 70 אלף שקל.

 

עמיחי רוט, חתנו של בנימין שרבט, שודרג משכר של 37 אלף שקל ועד ל־89 אלף שקל בדצמבר 2019. משכורתם של גיורא ועמיחי היתה בינואר 2020 בהתאמה 65 ו־68 אלף שקל. אשלגי כותב: "מדובר, ולו לכאורה, בפעולות להוצאת כספים מן החברות ולהתעשרות על חשבון החברות. הדוגמאות האלה עלולות להוות בקושי קמצוץ ממה שייתכן שמתרחש מתחת לאפו של הח"מ".

 

מנגד ובניסיון למנוע מסמכים מאשלגי, עו"ד ידגר טען בדיון שנערך באוגוסט 2020 כי לפי ביקורת חקירתית שעשה משרד רואי החשבון פאהן קנה המעילה מסתכמת בעשרות מיליוני שקלים, "יצחק, כשהיה על הרגליים, עשה בחברות מעשים פסולים. אני אגיד את זה בשיא העדינות... אי אפשר שיהיה גיס חמישי בתוך החברה".

 

עו"ד אייל רוזובסקי, שמייצג את יצחק ואת האפוטרופוסים, השיב לטענות: "זו שותפות בין שלושה שווים שלאורך השנים מנהלים ביניהם כל מיני תביעות וויכוחים בטענה שכל אחד משך יותר. אומרים לך שעל סדר היום של החברה תביעה נגד בעל מניות שליש, ודירקטור. ומי שיוזם אותה הם שני שותפיו, שלאורך כל ההיסטוריה הם בסכסוכים. רק שהיום זו הפעם הראשונה שהם יכולים לנצל את הפלטפורמה של החברה. 'עכשיו כשהוא בחוץ אנחנו יכולים להפעיל את כוח התביעה של החברה'".

 

מטעם החברות בקבוצת האחים שרבט נמסר: "החל מספטמבר 2019 והפסקת פעילותו של יצחק בחברות, החברות מתנהלות בשקיפות ומקצועיות, תוך הקפדה יתרה על ממשל תאגידי תקין ונאות. כמו כן החברות נקטו הליכי התייעלות והשבחת נכסי החברה. בניו של יצחק – זוהר וצפריר שרבט – מנסים לפגוע בחברות באמצעות תחרות ישירה בהן במסגרת מכרזים של רמ"י ובאמצעות ניסיון לפגוע בהתנהלות השוטפת והתקינה של החברות ובמוניטין שלהן ע"י בא כוחם, עו"ד חגי אשלגי, המשמש כדירקטור בחלק מחברות קבוצת שרבט".

 

תגובת עורכי הדין של יצחק שרבט: "כואב ומצער לראות, שמיד לאחר נפילתו של יצחק שרבט למשכב, החלו שני אחיו - שלום ובנימין - בפעולות נגדו. בחלוף חודש מהאירוע, הם 'פיטרו' אותו מהדירקטוריון של כל החברות ומתפקידו כמנכ"ל, מנעו את מינוי אפוטרופסו כדירקטור במקומו, פיטרו את בנותיו מן החברות, מינו את בני משפחתם כמנכ"לים בחברות ונקטו בסדרת פעולות כספיות ואחרות בלתי תקינות. יצחק, שהיה המייסד והגורם המרכזי בחברות קבוצת אחים שרבט מיום היווסדן ועד תחילת העשור התשיעי לחייו, נושל ומודר מן החברות על ידי אחיו שלום ובינימין. מיד עם נפילתו למשכב. לאחרונה נחשפו מעשים חמורים נוספים של האחים, שלום ובנימין, בחסות החברות, שצפויים גם הם להתברר בפני הערכאות השונות. יצחק והדירקטור שמינה בית המשפט במקומו, נאלצים להגן ולשמור על זכויותיו בבתי המשפט השונים".

x