בלעדי לכלכליסט
600 מיליון שקל יוקצו לסבסוד דירות בפריפריה
לצד התקציב לבניית 6,000 דירות בפריפריה, הצעת המחליטים שתובא לאישור הממשלה כוללת הפחתת הסבסוד לכל דירה כבר מיולי
התוכנית לדיור במחיר מופחת בפריפריה מגיעה לתקציב המדינה: הצעת מחליטים, שאמורה לעלות לאישור הממשלה בישיבה הבאה (שאין לדעת מתי תתקיים), מעריכה בכ־600 מיליון שקל את גובה סבסוד הפיתוח והמענקים שיינתנו לרוכשי דירות בפריפריה. ההצעה גובשה על ידי משרד השיכון בעקבות הסכמות עם משרד האוצר ובהובלת מנכ"ל משרד השיכון יאיר פינס, והיא תאפשר לשחרר מכרזים לכ־6,000 דירות. העלות התקציבית לכל דירה תגיע עד 100 אלף שקל.
- הדיל הסודי של כץ וליצמן: דיור מוזל בעיקר לחרדים
- בקשה לתביעה ייצוגית: אפליה בתוכניות הדיור המסובסד
- יצומצמו אזורי ההנחה לרכישת דירות במסגרת "דיור במחיר מופחת"
תקציב הסבסוד בתוכנית החדשה של שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן בנוי מ־40 אלף שקל מענק לזכאי המשרד שירכשו דירה בפריפריה במסגרת תוכנית דיור במחיר מופחת, שהחליפה את מחיר למשתכן. המענק מותנה בכך שהרוכשים יחזיקו את הדירה בבעלותם 5 שנים לפחות. בנוסף, התקציב כולל גם 60-40 אלף שקל ליחידת דיור לסבסוד של עלויות פיתוח המגרשים. באתרים שבהם מחיר הקרקע ללא הוצאות פיתוח נמוך מ־50 אלף שקל ליחידת דיור הסבסוד יהיה 60 אלף שקל לדירה. באתרים שבהם מחיר הקרקע גבוה מ־50 אלף שקל אך נמוך מ־100 אלף שקל, המפתח לחישוב סבסוד הפיתוח יהיה 40 אלף שקל לדירה.
הצעת ההחלטה הזו תקפה לשנה ויש לחדשה בשנה הבאה כהצעה נפרדת, או במסגרת תקציב מדינה מסודר. במקביל, ההחלטה כוללת הפחתה מדורגת של סבסוד המדינה בפריפריה החל משנת 2022. בניית הדירות מותנית בכך שחברות בנייה ייגשו למכרזים.
לפי תוכנית דיור במחיר מופחת של שר הבינוי יעקב ליצמן, יזמים שזכו במכרזים נדרשים לשווק עד 50% מכל הדירות בפרויקט בהנחה של 400-200 אלף שקל לזכאים שיזכו בהם בהגרלה, בעוד את שאר הדירות הן יכולות למכור במחירי שוק חופשי. סבסוד הפיתוח והמענקים יוקצה רק לדירות שיימכרו בהנחה. יחד עם זאת, "במקרים חריגים", שבהם פחות ממחצית הדירות בפרויקט נמכרות בהנחה וקיים חשש שרווחי הפרויקט לא יספקו וחברות בנייה לא יגשו למכרז, ההצעה קובעת כי ועדה בראשות החשב הכללי במשרד האוצר תוכל לאשר סבסוד פיתוח גם ליחידות דיור שיימכרו בשוק החופשי – "ובתנאי שהסבסוד ינתן למקסימום 50% מהדירות במתחם".
עם זאת, על פי ההסכמות בין האוצר למשרד השיכון, כבר מיולי 2021 סבסוד הפיתוח יצומצם בהדרגה ב־3 שלבים. ביולי הוא יפחת בעשרת אלפים שקל ליחידת דיור, בתחילת 2022 תתבצע עוד הפחתה דומה ובינואר 2023 הסבסוד המקסימלי יהיה 30 אלף שקל ליחידת דיור, ולא 60 אלף שקל כפי שיהיה השנה.
הצעת ההחלטה נחשבת להישג של מנכ"ל משרד השיכון, לאחר שקרוב לשנתיים משרד האוצר מסרב להקצות תקציבים לטובת העניין. בסוף 2019, בתקופה שבה יפעת שאשא ביטון כיהנה כשרת השיכון, היא הצליח לגייס מהאוצר תקציב זעום של 36 מיליון שקל לסבסוד בפריפריה, שהספיק לכמה מאות דירות בלבד. פריצת הדרך הושגה בעקבות שורה של הסכמות בין משרד השיכון לאוצר, שנחשפו לאחרונה ב"כלכליסט", שעל פיהם יצטמצם באופן משמעותי מספר הפרויקטים שישווקו במסגרת תוכנית ההנחות לעומת עידן הסבסוד המאסיווי של מחיר למשתכןן בתקופת כחלון.
תקציב המענקים והסבסוד נולד ביולי 2015 יחד עם תוכנית מחיר למשתכן ונועד לשפר את גובה ההנחות לרכישת דירה בפריפריה.