$
חדשות נדל

בדיקת כלכליסט

אריה דרעי הגיע, וועדות התכנון איבדו את הראש

שר הפנים מיהר לפטר את יושבי הראש של 11 ועדות מרחביות שמונו בתקופת כחלון, ומינה ממלאי מקום ללא הליך מכרזי ולעתים בניגוד עניינים לתפקידים אחרים שהם מחזיקים בהם במקביל. כעת גם פיזור הכנסת מונע שיבוצים קבועים לתפקיד

אמיתי גזית 08:1221.01.21

הקיפאון הפוליטי משתק גם את ועדות התכנון. 11 ועדות מרחביות לתכנון ובנייה מנוהלות כבר ארבעה חודשים על ידי יושבי ראש ממלאי מקום, כולם בעלי תפקיד בכיר נוסף במשרד הפנים או במינהל התכנון, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". בוועדה מרחבית נוספת, מעלה הגליל, אין כיום בכלל יושב ראש לאחר שהיו"ר הקודם פרש ועוד לא נמצא לו ממלא מקום. כל הוועדות האלה אחריות יחד על התכנון והפיקוח ב־48 יישובים, שבכולם יחד כחצי מיליון תושבים.

 

 

 

ו

עדה מרחבית, כמו ועדה מקומית לתכנון ובנייה של עירייה, מטפלת בענייני תכנון ובנייה, היתרים ואכיפת דיני התכנון ברמה המקומית בקבוצה של כמה יישובים קטנים יחסית שלא יכולים להחזיק ועדה מקומית משלהם.

  

 

 

הוועדות המרחביות כפופות למינהל התכנון, ויושבי הראש ממונים ישירות על ידי השר שממונה על מינהל התכנון. עד מאי 2020 מינהל התכנון היה כפוף למשרד האוצר, ויושבי הראש היו מינויים של שר האוצר הקודם משה כחלון. עם הקמת הממשלה במאי 2020 הועבר מינהל התכנון למשרד הפנים, ולשר אריה דרעי ניתנה הסמכות למנות את יושבי הראש. ביולי 2020 פורסמה שורת מכרזים לבחירת יושבי הראש החדשים. 13 באוגוסט היה המועד האחרון להגשת מועמדות. ל־11 המשרות הבכירות ניגשו 200 מועמדים.

 

גורמים במשרד הפנים הסבירו ל”כלכליסט” כי הם לא הספיקו להתקדם בהליך המיון בגלל עומסי סוף השנה וקשיים טכניים שנובעים ממגפת הקורונה. בסוף דצמבר הכנסת פוזרה וכעת על פי הנחיות נציבות שירות המדינה דרעי לא יוכל למנות את יושבי הראש. עם זאת, מבדיקת כלכליסט עולה כי דרעי מיהר לפטר את יושבי הראש שמונו בתקופת כחלון, ומינה להן ממלאי מקום לפני שהושלם הליך המיון ולפני שהכנסת פוזרה.

 

כל ממלאי המקום נושאים בתפקידים בכירים שגם כך גוזלים מהם זמן עבודה רב. כך למשל ממלאת מקום יושב ראש הוועדה המרחבית אבו באסמה היא שירה ברנד, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מרכז, הנחשבת לעמוסה שבמוסדות התכנון. יו"ר הוועדה המרחבית גליל מערבי הוא איתמר בן דוד, שמשמש יו"ר הוועדה המחוזית חיפה. רותי שוורץ, סמנכ"לית רגולציה במינהל התכנון, ממלאת את מקום יו"ר הוועדה המרחבית מעלה החרמון. ליאור שחר מנהל אגף מדיניות במשרד הפנים מונה גם לממלא מקום יו"ר הוועדה המרחבית שורקות.

 

על פי מסמכי המכרז, משרות יושבי הראש בוועדות המרחביות הן בהיקף של 75%-50% משרה. ברור כי מי שמכהן כסמנכ”ל, מנהל אגף או יו"ר ועדה מחוזית לא יכול להקדיש כל כך כך הרבה שעות עבודה גם לניהול ועדה מרחבית.

 

לדברי עו"ד ד"ר קייס נאסר, מומחה בדיני תכנון ובנייה, העובדה כי יושבי הראש לא נמצאים כל יום בוועדה פוגעת בעבודתה: "אם יו"ר הוועדה נעדר העבודה מתעכבת. הוא צריך לענות לאנשים, לחתום על היתרים ועל תשריטים. בנוסף כמנהל הוועדה הוא צריך לדאוג גם לרווחת העובדים, וכעת בתקופת הקורונה הוא נחוץ לכך יותר מתמיד".

 

כמו כן ממלא המקום נבחר בהליך שאינו מכרזי, ומעכב את איוש התפקיד במועמד הראוי ביותר. תנאי הסף לתפקיד כוללים ניסיון ניהולי בדרגת סמנכ"ל ומעלה, ידע וניסיון מוכח בתכנון ובנייה, השכלה אקדמית רלוונטית, וחל איסור על עיסוק בנושאים שיש בהם ניגוד עניינים עם עבודת הוועדה, על זיקה פוליטית ועוד. לשתי ועדות מרחביות מונו ממלאי מקום שבתפקידם הקבוע הם משמשים כסגן מתכננת מחוז וסגן ממונה על מחוז במשרד הפנים. ספק אם הניסיון התעסוקתי הזה עונה לדרישות הסף.

 

כמו כן קיימת בעיה של ניגוד עניינים משום שממלאי המקום הם יושבי ראש ועדה מחוזית או ממונים על מחוזות במשרד הפנים. לדברי נאסר, קיים חשש ל"חוסר עצמאות תפקודית ומוסדית של הוועדות המרחביות... ממלא המקום מייצג בכובע מסוים את מדיניות משרד הפנים ובכובע אחר הוא ירצה לקדם אינטרסים של הוועדה המרחבית שלאו דווקא תואמים למדיניות הארצית". נאסר מוסיף כי "מילוי תפקיד היו"ר על ידי אנשים שממלאים באותה העת ובמקביל תפקיד נוסף הוא תופעה לא רצויה ולא חוקית. איוש המשרה לכאורה באופן זמני אך בפועל לתקופה ארוכה מאוד הוא מהלך ברור לעקוף את החוק שמחייב מכרז לתפקיד זה. התופעה פוגעת באמון הציבור בוועדות התכנון, ויוצרת רושם כי ועדות אלה הן המגרש הביתי של יושבי ראש הוועדות והפקידים הבכירים והשר".

 

בוועדה המרחבית הראל — שאליה כפופה מבשרת ציון, קריית יערים ואבו גוש — העניינים סבוכים אף יותר משום שבסוף נובמבר 2020 החליט דרעי לפרק את הוועדה כדי לאפשר למבשרת ציון להקים ועדה מקומית עצמאית. כיום ממלאת באופן זמני את תפקיד היו"ר רונית מזור, מנהלת אגף במינהל התכנון. במכרז שפורסם לבחירת יו"ר חדש הובהר כי משך תקופת הכהונה אינו ידוע כעת. נוכח אי הוודאות ספק אם יהיו קופצים על התפקיד.

 

 

שר הפנים אריה דרעי שר הפנים אריה דרעי צילום: עמית שעל

 

ההחלטה על פירוק הוועדה התקבלה בעקבות עתירה שהגיש לבג"ץ יורם שמעון ראש מועצת מבשרת ציון, שדרש כי מינהל התכנון יאפשר למועצה לפרוש מהוועדה המרחבית הראל ולהקים ועדה מקומית עצמאית. דרעי קבע כי מבשרת ציון תוכל להקים ועדה עצמאית שבראש יעמוד נציג מבשרת ציון, והיא גם תטפל בענייני התכנון של קריית יערים. אבו גוש תוכפף לוועדה מרחבית אחרת.

 

אלא שעל פי חוק ועל פי מכתבו של דרעי, כדי שהמהלך הזה יצא לפועל מבשרת ציון צריכה לעמוד בשורה של תנאים. ראשית היא צריכה לגדול ב־500 תושבים, כך שמספרם יהיה 80% מהתושבים במרחב התכנון החדש; שנית היא צריכה לבנות מערכת יעילה לאכיפת דיני התכנון והבנייה; שלישית, היא צריכה לשוב לשתף פעולה עם הוועדה המרחבית הראל לאחר תקופה ארוכה של נתק.

 

ממשרד הפנים נמסר: "ועדת האיתור לבחירת יושבי ראש הוועדות המרחביות עוסקת בנושא בשבועות האחרונים, אך לצד זאת ישנן סוגיות הנוגעות למינויים בתקופת בחירות, אשר נבחנות בימים אלה. בהתאם לחוק ובהמשך למכתבו של שר הפנים לראש המועצה המקומית מבשרת ציון, טרם מולאו כל התנאים שצריכים להתקיים כדי להוציא מהלך לפועל”.

x