בלעדי לכלכליסט
נתניהו רוצה להשבית גם את ענף הבנייה בסגר
זאת בניגוד לשני הסגרים הקודמים שבהם התאפשרה העבודה בענף. עם זאת בעקבות שיחה עם יעקב ליצמן נדחתה ההחלטה והסוגייה עדיין בבדיקה
דרמה בענף הבניה, ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט להכניס את ענף הבנייה לרשימת הענפים שבהם תושבת העבודה, זאת בניגוד לשני הסגרים הקודמים שבהם התאפשרה העבודה בענף.
עם זאת, לאחר שנודע על היוזמה הזו קיים שר הבינוי יעקב ליצמן שיחה עם נתניהו בניסיון למנוע זאת, בעקבות השיחה נדחתה ההחלטה והסוגייה עדיין בבדיקה.
- "יותר עסקאות, יותר משקיעים": הורדת מס הרכישה ומגבלת הפריים כבר מורגשים בשוק הנדל"ן
- יום סוער בשוק הנדל"ן רגע לפני סיום השנה: ביקושים ערים לבניית 9,000 דירות
- בחנו את עצמכם: איזו שנה עברה על שוק הנדל"ן?
מוקדם יותר היום אישרה הממשלה כניסת פועלי בניין פלסטינים בתנאי שיחצו את הגבול מחר, ילונו באתרי הבניה ויחזרו לרשות הפלסטינית רק בעוד כשבועיים עם תום הסגר. כדי לאפשר את כניסתם של העובדים חברות הבנייה צריכות לבקש עוד הלילה היתרי כניסה ולינה ממתאם הפעולות בשטחים. כעת לאור חוסר הוודאות באשר לפעילות הענף בתקופת הסגר לא ברור אם ומתי יוכלו החברות לבקש ולקבל את אותם היתרים.
בשיחתו הבהיר ליצמן לנתניהו כי עצירה של הענף תובילה לירידה חדה בתוצר במשק ותפגע במאמצי ההתאוששות עם תום המשבר הבריאותי. הפעילות הכלכלית בענף תורמת 82 מליארד שקל בשנה שהם 6.4% תוצר. בנוסף בענך מועסקים באופן ישיר 206 אלף עובדים, וכ-160 אלף בתעשיות תומכות ונותני שירותים לענף.
מאז פרוץ המגיפה נרשמה האטה בענף, המתבטאת בירידה של כשליש, בהתחלות בנייה ברבעון השני של 2020 בהשוואה לרבעון הראשון, ירידה של כ-40% בהשקעות בתקופת זמן זו וצמצום של כ-18% בכוח העבודה, בעיקר בקרב עובדי המקצועות הרטובים – ישראלים ופלסטינים.
למעלה משני שלישים מהירידה במספר משרות השכיר של פלסטינים בישראל (כ-47 אלף משרות) בין ינואר לבין אפריל אירעה בענף הבינוי. סך משרות השכיר של עובדים פלסטינים בענף הבינוי הישראלי ירד בין ינואר לאפריל בכ-71%. גם מספר משרות השכיר של עובדים ישראלים בענף הבינוי ירד בהיקף ניכר, אך בשיעור נמוך בהרבה מזה של העובדים הפלסטינים (50 אלף משרות שכיר, המהוות כרבע ממשרות השכיר של ישראלים בענף).
היקף התעסוקה המצומצם מלכתחילה של עובדים זרים בענף ירד בכ-8% בלבד (כאלף וחמש מאות משרות שכיר). סך הירידה במספר משרות השכיר בענף הבינוי בין ינואר לאפריל 2020 עמד על 36%. זאת, למרות שהסגר על הפעילות הכלכלית בישראל לא כלל את הענף הזה, בו עיקר הפעילות נעשית באוויר הפתוח. החל מחודש מאי התאוששו התעסוקה הפלסטינית והישראלית בענף הבניה אך שתיהן היו בחודשי הקיץ ברמה נמוכה בהשוואה לרמתן לפני משבר הקורונה.
הקבלנים: 300 אלף יפוטרו, הנזק למשק - 200 מיליון שקל ביום
ראול סרוגו נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ מסר: "השבתת ענף הבנייה והתשתית משול לפיגוע המוני בכלכלת ישראל. אני קורא לראש הממשלה להימנע מקבלת החלטה שפוגעת פגיעה אנושה בכלכלה הישראלית. השבתת הענף תוביל לפיטורים מיידיים של כ-300 אלף ישראלים בענף הבנייה והתעשייה הנלווית לו ולאובדן תוצר של למעלה מ-6 מיליארד שקל לחודש (200 מיליון שקל ליום).
"יש חוסר הלימות מוחלט בין התועלת (ואין שום תועלת) שתושג מסגירת הענף לבין הנזק שייגרם, כי הרי ההדבקות בענף הבנייה שעובד בשטחים פתוחים הן למעשה אפסיות לחלוטין. אסור שהממשלה תפעל בפאניקה ובחוסר שיקול דעת משווע ולכן אני קורא לראש הממשלה להכריז על ענף הבנייה כחיוני".
צילום: ג'ארלד בנישו |