ועדת הערר קבעה: בית החולים הלל יפה לא ישלם היטל השבחה לעיריית חדרה
העירייה טענה כי היות וחלק מהקרקע נמצאת בבעלות קק"ל, חלה חובת השבחה על זו שהוקם עליה מבנה מסחרי. ועדת הערר המחוזית קבעה כי היא רואה במדינה כבעלים של הקרקע, וכי על בית החולים חל פטור מתשלום
בית החולים הלל יפה בחדרה לא ישלם היטל השבחה לעירייה, כך קבעה לאחרונה ועדת הערר של מחוז חיפה. ההחלטה הסתמכה על כך שמדובר בבית חולים ממשלתי והקרקע היא קרקע מדינה, ונקבעה חרף העובדה שבמבנה פועל כיום מרכז מסחרי קטן ובו חנות פארם, מסעדה, בתי קפה, וכדומה.
- בוטלו היטלי השבחה בגובה עשרות מיליוני שקלים שדרשה עיריית חדרה
- עיריית ירושלים: הפטור מהיטל השבחה בפינוי בינוי יבוטל ב-2023
- המדינה בלמה את טריק התמ"א 38 של בני ברק
בשנת 2017 ביקשה הוועדה המקומית של חדרה לחייב את בית החולים בהיטל השבחה בגובה 800 אלף שקל בגין שימוש חורג. הוועדה המקומית טענה כי הקרקע עליה הוקם המבנה נמצאת בחלקה בבעלות המדינה וחלקה בבעלות קק"ל, ומסיבה זו יש לראות את המדינה כחוכרת של הקרקע עבור בית החולים ולחייב אותה בהיטל השבחה. לפי הוועדה המקומית, מכיוון שקק"ל היא גוף נפרד מהמדינה, הרי שמדובר בקרקע פרטית בחלקה - וככזו חייבת בהיטל השבחה.
בערר שהוגש על ידי בית החולים, באמצעות עו"ד שירן זנדברג ממשרד כץ, גבע, איצקוביץ (KGI) המתמחה במיסוי מוניציפלי, נטען כי בית החולים בבעלות המדינה ולכן הוא פטור מתשלום היטל השבחה. במקביל הוצגה בפני הוועדה עמדת רמ"י שאישרה את טענות בית החולים, לפיהן מדובר בקרקע המוחזקת על ידי הדיור הממשלתי, גוף של המדינה, ולכן הפטור החל לנכסי המדינה תקף גם על בית החולים.
ועדת הערר קיבלה את עמדת בית החולים וקבעה כי למרות שחלק מהקרקע נמצא בבעלות קק"ל, לא מדובר בעסקת חכירה לדורות המחייבת בתשלום היטל השבחה עבור שימוש חורג, וכי יש לראות בנכס כממשלתי.
"קו התפר הזה, שבו המדינה מחד היא הנהנית מהשבחת המקרקעין ומאידך הרשות המקומית אינה זוכה לחלקה בהשבחה במישרין, הביאה ליצירתו של ההסדר הקבוע בתשלום חלף היטל השבחה", קבעה הוועדה.