בלעדי לכלכליסט
משרד השיכון: הרוכשים חזרו אחרי הסגר הקודם
אחרי שהאוצר דיווח על נסיגה במכירת דירות חדשות ברבעון השני, נתוני משרד השיכון חושפים התאוששות ביוני־אוגוסט עם זינוק של 22% בהשוואה לאשתקד
הרוכשים חזרו לשוק הדיור מאז חודש יוני, כך נודע לכלכליסט מנתונים של משרד השיכון. זאת לאחר שמשרד האוצר דיווח בתחילת השבוע על נסיגה במכירת דירות חדשות, עם ירידה של 27% ברבעון השני השנה. לדברי מנכ"ל משרד השיכון יאיר פינס, הפער הגדל בין היצע הדירות לביקוש עלול לגרור עליית מחירים.
- צניחה של 50% במספר הדירות שאושרו השנה
- האוצר: צניחה של 27% במכירת דירות ברבעון השני
- נתונים ראשונים מציגים ירידה בהתחלות הבנייה ברבעון השני של 2020
בהמשך לנתוני הירידה שהציג האוצר, מדגיש פינס כי הרבעון השני, אפריל עד יוני, היה חריג: "אלה נתונים של רבעון אחד שבו כולנו ישבנו בבית, לכן ראינו ירידה במספר העסקאות. אני לא אומר שבהמשך השנה הסגר והתחלואה לא ישפיעו על הביקוש והיקף העסקאות, אך יש לבחון את זה בהסתכלות ארוכת טווח".
החוק מחייב את חברות הבנייה לדווח לממונה על חוק מכר דירות במשרד השיכון על כל עסקה למכירת דירה בתוך 40 יום מביצועה, ומכאן שהנתונים משקפים טוב למדי את הנעשה במשרדי המכירות של כל חברות הבנייה.
בתקופת הסגר הראשון אכן חלה צניחה של 50% במכירת דירות חדשות: בחודשים מרץ עד מאי נמכרו 4,770 דירות בלבד בהשוואה ל־9,600 דירות בתקופה המקבילה אשתקד. אבל התיקון הגיע בשלושת החודשים הבאים: מיוני עד סוף אוגוסט נמכרו 11,800 דירות חדשות לעומת 9,700 דירות בתקופה המקבילה, כלומר חלה עלייה של 22%. פינס: “אנחנו רואים תיקון לתקופה של הסגר. הביקושים הכבושים במרץ עד מאי באו לידי ביטוי החל מיוני”.
מינואר עד אוגוסט השנה נמכרו 23,370 דירות חדשות לעומת 25,600 דירות בתקופה המקבילה, כלומר חלה ירידה של 9% על רקע משבר הקורונה. בראייה שנתית ייתכן שיהיה תיקון נוסף לצמצום הפער, אך ברור לכל גורמי המקצוע בענף כי גם הסגר השני יפגע במספר העסקאות השנה.
פינס מבהיר כי גם אם תהיה עצירה בביקושים, בסופו של דבר אנשים זקוקים לקורת גג: "כל שינוי של פרמטר כלכלי ישפיע, אבל בסוף משקי בית לא יגורו ברחוב, ובשביל לספק קורת גג צריך לבנות. יכול להיות שתהיה השפעה על קצב הבנייה, רמת המחירים, כוח הקנייה של משקי הבית, יכולת הספיגה של הקבלנים, השפעה על היכולת או הרצון של הבנקים לספק אשראי, אבל כל אלה הם רכיבים משניים. המרכיב הראשי הוא ההיצע מול הביקוש. שיווי המשקל צריך להיות במקום שלא מייצר עיוות של עליית מחירים.
"החל במערכת הבחירות המוניציפלית ב־2018 וכלה בשלוש מערכות הבחירות הארציות האחרונות, יש ירידה בהשקעות המדינה בתשתיות תומכות דיור, כלומר מחלפים, ניקוז, גני ילדים, בתי ספר וכדומה. אלה ההשקעות שתומכות במתן היתרי בנייה. עכשיו זה הזמן להשקיע כדי להדביק את הפער בין העלייה במספר משקי הבית להיצע הדירות".
לשאלה מדוע אין השקעה בתשתיות, הוא השיב: "אין תקציב מאושר ל־2020 וצריך להצביע על מקורות תקציבים כדי להשקיע. לתשתיות תומכות דיור נדרש תקציב של 11 מיליארד שקל ועוד 2 מיליארד שקל לכיתות ומוסדות חינוך".
בנוגע לצניחה בשיווקי הקרקע לבנייה אמר כי “תוכנית הדיור תאושר בקרוב, וחוברות למכרזי מקרקעין על פי כללי תוכנית הדיור החדשה יפורסמו מיד אחרי החגים".