בלעדי לכלכליסט
עוד צרות ביונייטד שרונה: התפוצץ הליך הבוררות
13 חברים בקבוצת הרכישה מסרבים לדרישת הבוררת לשלם את יתרת התשלומים עבור הדירות כתנאי להמשך הבוררות, ונערכים לעתור לעליון בדרישה לבטל את ההליך
צרות חדשות בקבוצת הרכישה היקרה בישראל יונייטד שרונה, שרכשה קרקע במרכז תל אביב ב־1.24 מיליארד שקל ונקלעה לגירעון של מאות מיליונים עוד לפני שלב הבנייה: 13 חברים בקבוצה מסרבים לקבל את דרישת הבוררת ואת החלטת המחוזי לשלם את יתרת התשלומים עבור הדירות כתנאי להמשך הבוררות.
- הקלות לקבוצת הרכישה יונייטד שרונה: תשלם קנס מופחת בגובה 600 אלף שקל
- הבור של יונייטד שרונה: לווה עוד מיליארד שקל
- תקדים: קנס בסך 4.25 מיליון שקל לחברי קבוצת הרכישה יונייטד שרונה
13ב־2018 הם דרשו לבטל את הליך הבוררות בגלל הדרישה לתשלומים, ודרישתם נדחתה לפני כשבוע על ידי המחוזי תל אביב. כעת הם נערכים לעתירה לעליון. החברים שייכים לרוכשים המכונים דור ב’, כאלה שהצטרפו לקבוצה כמה חודשים לאחר הזכייה במכרז ב־2016 ושילמו מחיר גבוה יותר מהרוכשים שהצטרפו לקבוצה מיומה הראשון.
ב־2018 הגישו כמה רוכשים מדור ב’ תביעה להשבת כספם, 24 מיליון שקל, ולביטול ההסכמים איתם. התביעה הוגשה על ידי עו"ד עדי כהן נגד שלושה חברי נציגות ונגד משרד עורכי הדין זהבי בלאו, שליווה את הקבוצה. העותרים טענו שמחיר הרכישה שנקבע להם היה צריך להיות "סגור", כלומר עם סטייה מינימלית של 10%, ואילו בזמן החתמתם כבר ידעו חברי הנציגות ועורכי הדין כי מחיר הדירות צפוי לחרוג ב־60%-40%.
התביעה עברה לבוררות אצל השופטת בדימוס הילה גרסטל, וזו קבעה בדצמבר 2018 כי כדי להמשיך בהליך הבוררות על חברי הקבוצה להסדיר את התשלומים שהם נדרשו אליהם במסגרת הקבוצה. עד למועד הבוררות שילמו התובעים כ־86% מהאומדן שנקבע לדירותיהם, וסכום זה שימש לרכישת הקרקע. בשל סירובם לשלם את יתרת התשלומים הופסק הליך הבוררות ב־2018, והרוכשים הגישו תביעה למחוזי בדרישה לצאת מהליך הבוררות. טענתם היתה שלא ייתכן שלא יורשו להשמיע את טענותיהם לפני שישלמו את יתרת התשלומים, אשר הגיעה אצל חלקם לתוספת של מיליון שקל על האומדן הראשוני.
שופטת המחוזי מיכל עמית־אניסמן כתבה בהחלטתה כי אין לראות בהחלטת הבוררת הפרת הסכם עמם, אלא דרישה מהתובעים לעמוד בהסכם שעליו חתמו. עוד כתבה בהחלטתה כי להחלטת הבוררת תוקף של פסק דין, והיא אינה ניתנת לערעור או לביטול בהתאם להוראות חוק הבוררות.
ב־2016 זכתה יונייטד שרונה במכרז של רשות מקרקעי ישראל תמורת 1.24 מיליארד שקל, המחיר הגבוה ביותר ששולם עד כה לקרקע בישראל. הקרקע משתרעת על 9 דונם במרכז תל אביב, וכוללת זכויות ל־324 דירות, 8,000 מ”ר שטחי משרדים ו־2,300 מ”ר מסחר. המיקום האטרקטיבי של הקרקע, אומדן עלויות לקוי והערכה שהמחירים יוסיפו לעלות הם שככל הנראה הובילו את המארגנים להציע את המחיר, שכבר אז נחשב מוגזם לאור האומדנים שסיפקו מארגני הקבוצה לחבריה.
הערכות הגורמים בענף היו נכונות, וכבר בשלב רכישת הקרקע התגלה גירעון גדול בקופת הקבוצה. כבר בשלב זה עצרו כמה רוכשים מדור א' את התשלומים וחלק קטן אף מכר את חלקו ויצא מהקבוצה. בנובמבר 2017 הודח מנהל מגורים ישראל מהפרויקט, והקבוצה שכרה את קבוצת בסר כדי להוביל את הפרויקט. ב־2019 גיבשה בסר עבור הקבוצה הסכם לגיוס של 1.05 מיליארד שקל מחברת קרדיטו כדי לסיים את הפרויקט. רוב חברי הקבוצה תמכו בהסכם זה, אך אותם 13 תובעים מדור ב’ לא חתמו עליו.
מסמכי אומדן שהגיעו ל"כלכליסט" מציגים פער עצום מהסכום הנדרש. כך למשל רוכש שאומדן הדירה שלו עמד על 1.35 מיליון שקל מוערך כעת ב־2.07 מיליון שקל, סטייה של 53%. במקרה נוסף דירה שאומדנה עמד על 2.107 מיליון שקל צפויה לעלות 3.14 מיליון שקל, סטייה של 48%. במקרה אחר דירה שמחירה הוערך ב־1.58 מיליון שקל נאמדת כעת ב־2.36 מיליון שקל, סטייה של 49%.
עו”ד עדי כהן, המייצגת את הרוכשים: “אני מצרה על העוול שנגרם למרשיי, בראש ובראשונה עם התקשרותם בקבוצת הרכישה בשרונה ולאחר מכן בערכאות המשפטיות, אך בטוחה כי תביעתם תישמע והאמת תצא לאור. אנו שוקלים את מהלכינו להגשת בקשת רשות ערעור לעליון”.
לדברי עו"ד ניר סברוב אשר ייצג את הקבוצה, "פסק הדין דחה את בקשת המבקשים המנסים להתנער מהליך בוררות שהם יזמו ומתנהל בפני השופטת בדימוס הילה גרסטל. לא היה כל בסיס משפטי לקבל את דרישתם, וגם בהחלטות הבוררת שהתקבלו לא נפל רבב. ההחלטה האחרונה הבהירה כי שותף בפרויקט אינו יכול לאחוז את המקל בשני קצותיו - גם לתבוע וגם לא לשלם כמו יתר השותפים בקבוצה".