בלי תכנון ושקיפות: כך מקימים מבני ציבור בירושלים
ועדת ערר ביטלה היתר למתנ”ס בשכונת רוממה, שקודם ללא תוכנית מפורטת ובלי ליידע את הציבור: “אין זה סביר להמשיך להתנהל כך"
עיריית ירושלים נהגה במשך שנים להקים מבני ציבור ללא תוכניות מפורטות וללא שקיפות, כך עולה מהחלטה שהתקבלה בוועדת הערר לתכנון ובנייה במחוז ירושלים. בוועדה אף ציינו כי דרך הפעולה הזו אושררה בעצימת עין גם על ידה.
- סגן ראש עיריית ירושלים לשעבר חשוד בקבלת שוחד בתמורה לקידום פרויקטי נדל"ן
- הראש הקטן של העיריות הגדולות במשבר הקורונה
- ביהמ"ש: על עיריית ירושלים להשיב למדינה דירות דיור ציבורי
עמותת "ירושלים שקופה", הפועלת לטובת שקיפות במינהל הציבורי בירושלים, הגישה ערר על היתר בנייה שניתן להקמת מתנ"ס וכיתות לימוד ברחוב תכלת מרדכי 9 בשכונת רוממה. בערר נטען כי אישור הבקשות להיתר אינו תואם את הוראות התוכנית לאגף קהילתי, שהוא בניגוד לתקן החניה, ושהתוכניות אינן מפורטות דיין כדי להוציא היתרי בנייה בשטחים ציבוריים.
עוד נטען כי אישור ההיתרים לא פורסם לעיון הציבור, ולכן יש מקום להאריך את מועד הגשת הערר. מנגד, העירייה טענה כי חלפו ארבע שנים מאז התקבלו ההחלטות לגבי התוכנית, ולכן חלה התיישנות להגשת הערר, כי הוועדה אינה מוסמכת לעסוק בכך, וכי הבינוי שאושר תואם את התוכניות.
ועדת הערר הרחיבה את הדיון ותיארה התנהלות של שנים: "תוכניות רבות בירושלים הן תוכניות ישנות הנעדרות התייחסות לזכויות בנייה, ובחלקן גם למהות השימושים בשטחי ציבור. הוועדה המקומית אוחזת בעמדה שלפיה אין היא כפופה למגבלות בהתייחס לזכויות בנייה או הוראות הבינוי מכוח התוכניות עצמן. מצב זה אינו מניח את הדעת כשלעצמו, בפרט כשבסמכויות אלה נעשה שימוש בהליך רישוי, ללא תכנון הגלוי לעיני הציבור, ללא ודאות תכנונית".
עוד נכתב על הגיבוי שזכתה שלו העירייה במהלך השנים: "ועדת ערר זו בהחלטותיה משנים קודמות אפשרה הוצאת היתרים למבני ציבור, אף שהוראות התוכניות לא כללו זכויות בנייה והוראות מפורטות. אנו גם ערים לעובדה כי הוראות התוכנית הישנות החלות בירושלים משתנות לעניין מבני ציבור. בחלקן לא נקבעו כלל שימושים, בחלקם נקבעו שימושים מפורטים... אולם על פי רוב, ברובן ככולן, לא נקבעו זכויות בנייה והוראות בינוי". כעת, ציינה הוועדה, הגיעה העת להתחיל לאכוף את הכללים.
עוד כתבה הוועדה, שבראשה עומדת שרית אריאלי בן שמחון: "כיום מאגר הקרקעות העירוניים לצורכי ציבור נמצא בחסר, וקיים רצון של הרשויות להעצים זכויות ולקיים עירוב שימושים. לכן נדרש לקיים הליך תכנוני מתאים, בשקיפות מלאה ותוך יידוע הציבור". לגבי המתחם שלגביו התקיים הדיון נכתב: "תוספת של 7 קומות בשטח נוסף של 2,300 מ"ר על הקיים, בעירוב שימושים ובסמיכות למבנה מגורים, חורגת מתחום הסבירות". הוועדה ביטלה את ההיתרים וקבעה כי תוכניות כאלה יש לבצע בתכנון מפורט, כשההליך כולו שקוף לציבור ופתוח להתנגדויות.
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "העירייה פועלת על פי דין עבור הציבור בכללותו ולרווחתו ותמשיך לעשות כן גם בעתיד. באשר להחלטת הוועדה, מדובר בצורך מהותי לתוספת כיתות לימוד ותוספת אגף למבנה קיים, שבו התבקש שימוש מעורב עבור התלמידים ועבור פעילויות של המינהל הקהילתי".