בלעדי לכלכליסט
ירידה של 700 מיליון שקל בהכנסות המדינה בעקבות העלאת מס הרכישה על דירות להשקעה
לפי נתוני רשות המסים, בשנת 2015 גבתה המדינה 2.9 מיליארד שקל ממשקיעי נדל"ן, ובשנת 2017 הגיעה הגבייה לשפל של 2.2 מיליארד. הוראות השעה שיזם שר האוצר לשעבר משה כחלון ביולי 2015, לפיהן מס הרכישה למשקיעי נדל"ן עלה מ-5% ל-8%, תפוג בסוף השנה - ובממשלה מתלבטים האם להאריך אותה
העלאת מס הרכישה שמוטל על רכישת דירה להשקעה, הובילה לירידה של כ-700 מיליון שקל בשנה בהכנסות המדינה: כך עולה מנתוני רשות המיסים שהגיעו לידי כלכליסט. ביולי 2015 נכנסה לתוקף הוראת שעה שהעלתה את מס הרכישה למשקיעי נדל"ן - כלומר, מי שקונה דירה שנייה ויותר - מ-5% ל-8%. הוראות השעה הזו תפוג בסוף השנה וכעת בממשלה מתלבטים בשאלה האם להאריך אותה, ואם כן באיזה אופן.
- משרד המשפטים: מסירת הדירה התעכבה בגלל הקורונה? זה הפיצוי שתקבלו מהקבלן
- המדינה ממליצה להגביל שכר עורכי דין בתמ"א 38
- הפתרון של ליצמן לפריפריה: ביטול המס על משקיעים
את העלאת המס יזם שר האוצר דאז משה כחלון, במטרה להרחיק משקיעים משוק הדיור, ואכן שיעור המשקיעים מקרב רוכשי הדירות צנח מ-40% ביוני 2015 עד ל-12% באפריל השנה. בעקבות הירידה במספר הדירות שרוכשים משקיעים נרשמה ירידה בהכנסות המדינה, וזאת על אף ששיעור המס עלה.
מהנתונים עולה כי בשנת 2015 גבתה המדינה 2.9 מיליארד שקל ממשקיעי נדל"ן; כאמור, ביולי אותה שנה נכנסה לתקוף הוראת השעה שבעקבותיה עלה שיעור המס. בשנת 2016 מס הרכישה שנגבה ממשקיעי נדלן הסתכם ב-2.7 מיליארד שקל, ובשנת 2017 הגיע לשפל של 2.2 מיליארד שקל. על פי רשות המיסים, בשנים 2018 ו-2019 נרשמה עלייה – ל-2.3 מיליארד שקל ו-2.5 מיליארד שקל בהתאמה - אבל להערכת רשות המיסים הנתונים הללו יצטמקו משום שבסופו של דבר חלק מהרכישות יוכרו כדירות שנרכשו על ידי משפרי דיור, ולא על ידי משקיעים.
החוק מקנה לרוכש דירה שבבעלותו דירה נוספת תקופה של 18 חודשים למכור את הדירה הישנה; אם הוא עומד בחלון הזמן הזה הוא משלם מס כרוכש דירה ראשונה ולא כמשקיע. על דירה ששוויה עד 1.7 מיליון שקל לא משלמים מס רכישה, ועד לשווי 2.1 מיליון שקל מס הרכישה הוא 3.5% בלבד.
מבדיקת כלכליסט עולה כי שר האוצר ישראל כץ נוטה שלא להאריך את הוראת השעה של כחלון;, כלומר, על פי עמדתו בסוף השנה מס הרכישה שמשלמים משקיעים יחזור לעמוד על 5%. מנתוני רשות המיסים שנחשפים כאן אפשר להבין את הסיבה לכך - הורדת המס תשפר את הכנסות המדינה. מנגד עולה החשש כי הורדת המס וחזרת המשקיעים לשוק תגרום לעלייה מהירה במחירי הדירות, ולפגיעה בחסרי דירה.
בתחילת השבוע נחשפה בכלכליסט יוזמה של שר הבינוי יעקב ליצמן שיכולה להוות פתרון ביניים. על פי ליצמן, מס הרכישה יופחת רק בערי הפריפריה ויישאר בשיעור 8% באזורי הביקוש. ההבדלים בין מס רכישה גבוה במרכז ומס רכישה נמוך בפריפריה יאפשרו להשיג שתי מטרות: ריסון הביקוש לדירות במרכז, לצד עידוד בנייה חדשה בפריפריה לטובת משקיעים. משום שבפריפריה - בערים כגון באר שבע וערי הקריות - שווקו בשנים האחרונות קרקעות לבניית אלפי דירות וכיום אין להן ביקוש, ליצמן מעריך כי הסטת המשקיעים לפריפריה לא תגרום לעליית מחירים.