$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

בגלל עמוד מול החניון: הבניין בת"א לא מתאכלס שנה

רק בתום הבנייה התברר לקבוצת הרכישה כי עמוד של בזק שחוסם את הגישה לחניון הבניין ברחוב יהודה הלוי בת"א מונע ממנה לקבל טופס אכלוס לדירות. בבזק טוענים: “שינוי מיקום עלול לערער יסודות הבניין”

שלומית צור 14:4202.06.20

הסיפור הקפקאי הבא נשמע כמעט דמיוני: כבר קרוב לשנה שבניין חדש שהוקם ברחוב יהודה הלוי 72-70 בתל אביב מוכן לאכלוס, אולם הדירות בו עדיין ריקות, וטופס אכלוס לבניין טרם הונפק. הסיבה? עמוד במקום חוסם את הגישה לחניון התת־קרקעי של הבניין.

 

 

 

הבניין הוקם במסגרת קבוצת רכישה שגיבשה חברת אלונים, בבעלות רענן אלוני. ב־2013 שיווקה החברה את 38 הדירות לחברי הקבוצה שרכשו את הקרקע ב־50 מיליון שקל. העמוד שניצב בכניסה לחניון משמש כפתח אוורור למנהרה שמצויה בתת־הקרקע ובה תשתיות של בזק. אלא שלמרות מיקומו הגלוי והבולט, שום גורם לא נתן את הדעת להימצאות העמוד מול פתח החניון. הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, שהנפיקה היתר בנייה לפרויקט, טוענת כי העמוד לא הופיע בבקשה להיתר. מנגד, אדריכל הפרויקט יניב פרדו טוען שהעמוד הופיע בכל הבקשות להיתרים.

 

עמוד המונע גישה לחניון של בניין מגורים עמוד המונע גישה לחניון של בניין מגורים צילום: אוראל כהן

 

בשלב זה לא נראה פתרון ראוי באופק. חברי הקבוצה ביקשו מעיריית תל אביב לאכלס את דירות המגורים בלי לעשות שימוש בחניון עד לפתרון הבעיה, אך העירייה התנתה זאת בהעמדת ערבות של 2.7 מיליון שקל מכיסם של חברי הקבוצה. הקבוצה גם ביקשה מבזק להעתיק את מקום העמוד, אך זו דחתה את הבקשה.

 

במכתב שבזק שיגרה לאחרונה לחברי הקבוצה צוין כי פתח האוורור נועד לאפשר אוורור קבוע בעת שהייה במנהרה, שחרור עשן בעת אירוע חירום במנהרה, נקודת יציאת אנשים מהמנהרה ומקום לכניסת כבאים. בזק ציינה כי היא בחנה את נחיצות פיר האוורור על ידי יועץ חיצוני, "שהגיע לכלל דעה נחרצת כי מיקום הפתח חיוני ונדרש לצורכי בטיחות של מנהרת התשתית מתחתיו, ולא ניתן לוותר עליו ללא חלופה ראויה". עוד צוין במכתב כי "על פי חוות דעתו של יועץ הבטיחות, אם מעוניינים לשנות את מיקום פתח האוורור, הרי הדבר כרוך בעבודה הנדסית מורכבת ויקרה שבזק לא תסכים לשאת בעלותה, הכפופה לקבלת היתר בנייה מעיריית תל אביב ועלולה לערער את יסודות הבניין הקיים ולפגוע בחניון התת־קרקעי". במכתב אף ציינה בזק כי על פי חוות הדעת שנמסרה לה, ניתן להפעיל את החניון למרות הימצאות העמוד.

 

 

הבניין ביהודה הלוי הבניין ביהודה הלוי צילום: אוראל כהן

 

מאחר שמדובר בקבוצת רכישה שחבריה אינם מוגנים מכוח חוק מכר דירות, הם אינם זכאים לשום פיצוי על העיכוב במסירת הדירות, וכל עלות שתתווסף לפרויקט תוטל עליהם. "כבר שנה שאנחנו ממתינים להיכנס לדירות", אומר חבר הנציגות גבי פרנזמן. "לא ייתכן שפרויקט של 100 מיליון שקל, שהבנייה שלו הסתיימה כבר לפני שנה, לא מתאכלס בגלל עמוד. בינתיים אנשים משלמים שכירות ומשכנתא, וכל חודש שאנחנו לא יכולים להיכנס לדירות עושה לנו נזק אדיר. דרישת העירייה לערבות של מיליונים כדי להבטיח שלא ניכנס לחניון לא סבירה בעליל. למה לא לחסום את הכניסה לחניון במחסום מבטון? למה לדרוש מאיתנו עוד ועוד עלויות? בימים אלה אנחנו עובדים על הגשת עתירה מינהלית נגד העירייה, ונבקש מבית המשפט שיורה לה לאכלס את הדירות ולחסום את הגישה לחניה. מבזק נדרוש להכין תוכנית מפורטת להעתקת העמוד".

 

מעיריית תל אביב נמסר: "מדובר בפילר המיועד לתשתיות תקשורת של חברת בזק, מונע כניסה תקנית לחניה ולא הוצג לעירייה על ידי עורך הבקשות להיתר ולא הוצג בנספחי התנועה. בזק העבירה התייחסות שבעקבותיה נבחן שוב הנושא, ונמצא כי הסדרי התנועה לצורך כניסה ויציאה מחניון הבניין מהווים סיכון בטיחותי להולכי הרגל. עקב כך הועברו ליזם שלוש חלופות לפתרון ואנו ממתינים להתייחסותו".

x