התאחדות בוני הארץ לבג"ץ: יש להכריז על חברות התשתית הסיניות כקבוצת ריכוז
העתירה הוגשה נגד ועדת הריכוזיות והממונה על התחרות מיכל הלפרין, בדרישה שייבחנו האם התאגידים הממשלתיים הסינים - הפועלים יחד בישראל בהיקף מצטבר של מיליארדי שקלים - צריכים להיכלל ברשימת הגורמים הריכוזיים ולפעול תחת המגבלות המתאימות. הלפרין הדפה בעבר טענות דומות
התאחדות בוני הארץ עתרה אתמול בערב (ג') לביהמ"ש העליון בשבתו כבג"ץ כנגד ועדת הריכוזיות והממונה על התחרות מיכל הלפרין. העתירה, שהגיעה לידי כלכליסט, מבקשת שרשות התחרות, כמו גם ועדת הריכוזיות, "יעשו שימוש בסמכותן מכוח סעיף 4 וסעיף 30 לחוק הריכוזיות, ויבחנו האם התאגידים הממשלתיים המשתייכים ל-State-owned Assets Supervision and Administration Commission of the State Council (או: "SASAC") בסין, הפועלים יחד בישראל בהיקפים מצטברים של מיליארדי שקלים, צריכים להיכלל ברשימת הגורמים הריכוזיים".
- רשות התחרות מזהירה: נפעל נגד עסקים שינצלו את המשבר
- תשתיות לאומיות: משרד האוצר מקדם פרויקטים ללא אסטרטגיה ותקציב מבוסס
- משרד האנרגיה מקדם כביש טעינה חשמלי עבור קווי האוטובוסים העירוניים
לתפיסת התאחדות בוני הארץ התאגידים הסיניים הינם חלק מ"קבוצת מחזיקים" אחת, בעלת מבנה פירמידה סבוך, הכוללת למעלה מ-100 תאגידים שונים. לתפיסתם, בראש הפירמידה עומדת ממשלת סין, ותחתיה תאגיד מרכזי המשמש כזרוע הביצועית שלה בתאגידים הסיניים הממשלתיים. עדות לתפיסה הזו מובאת באמצעות ציטוטי פרוטוקולים של חברת נתיבי תחבורה עירוניים (נת"ע), שמקימה את מערכות הסעת המונים בתל אביב, שם נקבע לכאורה ש"החברות הסיניות מוחזקות ונשלטות בפועל על ידי ממשלת סין, גם אם אופן הפיקוח עליהן הוא באמצעות סוכנות ממשלתית או גוף אדמיניסטרטיבי מטעמה שכפוף באופן מלא ובלתי מסויג לממשלת סין".
לפיכך, טוענים העותרים, על ועדת הריכוזיות ורשות התחרות להכריז על כלל החברות הסיניות בישראל כקבוצת ריכוז, מה שיחיל עליה מגבלות של תמחור והשתתפות במכרזים, כמו גם אחזקות שונות במשק. החברות הסיניות בכללותן כבר היו מעורבות בפרויקטים של מנהרות הכרמל, הרכבת הקלה בתל אביב (מכירת קרונות, הפעלה, חפירה), בנייה והפעלת נמלי הים החדשים ולאחרונה גם רכישת תחנת כוח מידי חברת החשמל. יצוין שהממונה על התחרות הלפרין הדפה בעבר טענות דומות, בטענה שנוכחות הסינים בישראל מועילה לתחרות, אולם הפעם היא תאלץ לנמק את עמדתה גם בפני בית המשפט.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו, מוסיף כי "התעלמות בלתי סבירה ארוכת שנים של ממשלת ישראל מהעובדה שממשלת סין עלולה לחסל בהדרגה חלקים מרכזיים בענף התשתיות הישראלי צריכה לבוא לידי סיום מידי. אנו דורשים מהמדינה לקבוע כללים התואמים את חוק הריכוזיות, שיאפשרו לשמר את היכולת לקדם את הבנייה הישראלית. ללא שינוי ביחסי הכוחות בענף, אחרת נגיע מהר מאוד למצב שבו רוב החברות שיבנו פה את התשתיות המרכזיות של המדינה וישלטו בחלקן, יהיו מסין".
מרשות התחרות נמסר בתגובה שהם "לומדים את העתירה".