בלעדי לכלכליסט
"2,000 מיזמי בנייה נעצרו בגלל קשיים מימוניים"
דן אנד ברדסטריט מצאה כי משבר הקורונה עצר בעיקר פרויקטים למגורים בשל קשיי מימון, וכ־500 פרויקטים מוצעים למכירה בהנחה לעומת מחירי השוק ואף בהפסד: “גם חברות ידועות נמצאות בקשיים”
כ־2,000 מיזמי בנייה בישראל, רובם למגורים וחלקם למשרדים, נעצרו בעת האחרונה בשל קשיים מימוניים. בנוסף לכך כ־500 פרויקטים עומדים כיום למכירה בהנחה של כ־15% ממחיר השוק ואף במחירי הפסד, וסכנה מאיימת על המשך פעילותן של מאות חברות בנייה - זו המסקנה הקודרת העולה מסקירה שהכינה חברת ניהול סיכוני האשראי דן אנד ברדסטריט ואשר הגיעה לידי כלכליסט.
- הקניית בעלות טרם הגשת בקשה להיתר בנייה "תחסוך לכם מאות אלפי שקלים"
- "תזכיר החוק בעניין תכנון ובנייה - ניצול ציני של הקורונה כדי להמשיך את פעילות הותמ"ל"
- במשרד העבודה והרווחה מציגים ירידה בתאונות הבנייה, וטוענים - זה לא רק בגלל הקורונה
מהסקירה עולה כי הבנקים הקשיחו את התנאים למתן אשראי לחברות הבנייה, ובעקבות זאת חלה עלייה של 50% בכמות הפניות של חברות בנייה לבקשת אשראי מגורמים חוץ־בנקאים. היבט מדאיג נוסף הוא הערכה של דן אנד ברדסטריט כי חלה ירידה של 25% במספר הפרויקטים שקיבלו בסופו של דבר מימון, כלומר לחברות בנייה רבות אין מספיק כסף להשלים את הפרויקטים: "אנו רואים יותר ויותר חברות אשר לא מצליחות להשלים פרויקטים בגלל קושי תזרימי והיעדר נגישות למקורות מימון, ובהן גם חברות ידועות". הפתרון שחברות נאלצות לאמץ הוא הכנסת שותף או מכירת הפרויקט בהנחה משמעותית.
מספר פועלי הבנייה הפלסטינים שנותרו בארץ צנח מ־65 אלף ל־15 אלף, ובעקבות הגבלות על תנועת מטוסים וההגבלות על עבודה בארץ קיים מחסור בהיקף של 30%-20% בתשומות המשמשות לבנייה. על רקע כל אלה ענף הבנייה נמצא כיום בתפוקה של פחות מ־50%, וצפויים עיכובים במסירות של פרויקטים רבים.
על פי חוק, במקרה של עיכוב מעל 60 יום במסירת דירה חברת הבנייה משלמת ללקוחותיה על כל תקופת האיחור 150% מעלות שכר דירה. הדרך היחידה להימנע מתשלום כזה היא לשכנע את בית המשפט שהעיכוב נגרם בגלל כוח עליון שאינו בשליטת חברת הבנייה.
על כך כותבים בדן אנד ברדסטריט: "אם לא יהיה שיפור בתנאי האשראי, ובהיעדר ההכרה בקורונה ככוח עליון, צפויה קריסה של מאות חברות בחודשים הקרובים".
גם בצד הביקושים מזהים עורכי הסקירה קשיים על רקע העלייה העצומה במספר המובטלים: "מורגשת ירידה ברכישות דירות בעקבות חוסר ביטחון תעסוקתי בשוק העבודה. בשיא המשבר שיעור האבטלה במשק הגיע לכ־27%, לעומת שיעור אבטלה של 3.4% בלבד טרם פרוץ המשבר". סיבה נוספת לירידה ברכישת דירות היא "התייקרות הריבית על המשכנתאות מצד הבנקים ומגבלות התנועה במשק".
עם זאת, בדן אנד ברדסטריט מעט יותר אופטימיים לטווח הבינוני, ומעריכים כי כאשר המשק יחזור למסלולו הביקושים יעלו בחזרה. אפרת שגב, סמנכ"ל ומנהלת אגף כלכלה מידע ומחקר בחברה: "מחירי הדירות תלויים בשאלה מה יקרה במשק מבחינת כוח הקנייה של הציבור. עד כמה אנשים יחזרו למקומות העבודה וירגישו בטוח לקנות דירה. בצד ההיצע ברור שבמרכז תמיד יהיה מחסור בדירות, ולכן בטווח הרחוק מחירי הדירות ימשיכו לעלות".
שגב מדגישה כי ענף הבנייה למגורים נכנס למשבר הקורונה במצב לא פשוט של חוסר יציבות ואי ודאות: "ב־2019 היתה קריסה של מעל 1,000 חברות בנייה וקבלני ביצוע. זו היתה שנה של חוסר ודאות בענף, סביב מחיר למשתכן ובתחום ההתחדשות העירונית, שבשנים קודמות היה מנוע צמיחה”.