בלעדי לכלכליסט
לשכת עוה"ד מזהירה: "חשש מנטישת שוכרים"
לכלכליסט נודע כי לשכת עורכי הדין שיגרה לראש הממשלה אזהרה מקריסת שוק השכירות, שתפגע גם בבנקים. דורשת להקים קרנות הלוואה ופיצויים
משבר הקורונה עלול להוביל לקריסה כלכלית של שוק השכירות למגורים, משרדים ומסחר ולמצב מסוכן מאוד למשק, כך טוענת לשכת עורכי הדין במכתב ששוגר אתמול בבוקר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר משה כחלון. על המכתב חתומים ראש הלשכה אבי חימי וסגנו עו”ד אבי ללום, שהוא גם יו"ר פורום המקרקעין של הלשכה.
- מגפת ביטולים? רוכשי דירות מנסים לסגת מחוזים ומשכנתא
- הכנסת ובתיהמ"ש יוחרגו מהתקנות לשעת חירום, אך לא ההייטק והיצואנים
- לשכת עוה"ד למינהל התכנון: "דחו ב-30 יום מועדים להגשת התנגדויות ועררים"
לדברי ללום, ללשכה הגיעו פניות רבות משוכרים ומשכירים העומדים בפני שוקת שבורה בעקבות משבר הקורונה והוראות משרד הבריאות. לטענתו, כבר כעת שורר כאוס בשוק השכירות, "שעד מהרה יתגלגל אף לפתחם של הבנקים". החשש הוא כי השוכרים לא יוכלו לעמוד בעלויות דמי השכירות ותשלומי הארנונה, ובעקבת זאת המשכירים לא יוכלו לעמוד בהתחייבויות כלפי הבנקים שסייעו במימון רכישת הנכסים.
כדי למנוע את תסריט הבלהות הזה, ולכל הפחות למזער נזקים, לשכת עורכי הדין מבקשת מהממשלה לנקוט כמה צעדים: להקים קרן הלוואות מדינה שתאפשר לשוכרים לממן את תשלום דמי השכירות; להקים קרן פיצויים למשכירים שייפגעו מפינוי הנכסים; ולהוסיף להוראות השעה פטור מתשלומי ארנונה לכל תקופת החירום.
על פי הלשכה, השוק ניצב בפתחו של מדרון חלקלק, שבו הוא יידרדר במהרה כאשר שוכרים יטענו לקיומו של כוח עליון שמונע מהם לעשות שימוש בנכס המושכר. על פי סעיף 15 לחוק השכירות, אם מתקיים תנאי של כוח עליון, השוכר יכול להשהות תשלומים ואף לבטל את הקשר החוזי בין הצדדים. להערכת לשכת עורכי הדין, הליכים אלה יתגלגלו בסופו של דבר לפתחם של הבנקים, שמממנים את רכישת הנכסים. עוד מציינים בלשכה כי השאלה אם מתקיים כוח עליון תתברר בבתי המשפט, וכל החלטה שתתקבל בעניין "תותיר את מי מהצדדים חסר אונים ועלולה להוביל לקריסה כלכלית".
בלשכה מזהירים כי עלול להיווצר מצב של נטישה המונית של בנייני משרדים או פינוי שוכרים מהנכסים המושכרים. הכאוס הזה עלול לגרום ל"אסון של ממש בענף הנדל"ן, ואף לכלכלת ישראל המושפעת מענף זה".