מנהל רמ"י: אי אפשר לאיים שהבנייה תיעצר, כמו שאי אפשר לאיים שחולים לא יטופלו
עדיאל שמרון אמר את הדברים בוועידת השלטון המקומי לחדשנות, כאשר התייחס לנסיונות ראשי ערים להגביל את היקפי בניית הדירות: "הצורך בדירות קיים ואנשים לא יגורו ברחוב. הדירות ייבנו". מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ אמנון מרחב: "ראשי ערים צריכים לנהוג ביזמים כפי שהיו נוהגים במשקיעים"
"לא יעזור לראשי ערים שמאיימים שלא יוציאו היתרי בנייה לדירות - בסוף הדירות ייבנו"; כך אמר אמר היום (ד') מנהל רשות מקרקעי ישראל עדיאל שמרון, בוועידת השלטון המקומי לחדשנות שמתקיימת בתל אביב.
"יש גידול טבעי במדינת ישראל, שדורש 55 אלף יחידות דיור חדשות כל שנה, ולכן לא תיתכן אמירה בסגנון 'אם לא יקרה כך וכך, אז לא ייבנו דירות'. זה כמו שמשרד הבריאות יגיד שאם לא יקרה כך וכך - לא יטפלו בחולים. גם ראש עיריית אשקלון תומר גלאם, שסובל מבעיות בטחוניות ובעיות ניקוז, ומאיים עכשיו שיעצור את הבנייה בעיר, לא באמת יכול לעשות את זה. הוא יכול לבקש להתמודד עם הבעיות אבל לא להשתיק את המערכת.
- חריגות בנייה מאיימות על סניף איקאה החדש
- עיריית תל אביב עושה אקזיט בשטח הוד השרון
- הגוף המוסדי פחות סולידי: "מגדל מתחרה היום בכל יזמיות הנדל"ן"
"בנוסף, שביתה לא עושים כאופציה ראשונה - כי בסוף ההשלכה של מניעת היתרי בנייה היא החזקה של קבלנים שרכשו מגרשים כבני ערובה והחזקה של רוכשים שרכשו דירות כבני ערובה. הצורך בדירות קיים ואנשים לא יגורו ברחוב. הדירות ייבנו".
שמרון אף הזהיר כי עצירת בנייה משמעותה עליית מחירי הדירות: "בסוף הסכמי הגג ייצרו עשרות אלפי יחידות דיור בעשור האחרון, ומחירי הדירות עלו בשנה האחרונה באחוזים בודדים. אי אפשר להגיד שלא קרה כלום. ואם יחזיקו את המדינה כבת ערובה ולא ייאפשרו בנייה, אז נחזור לתקופה של עליית מחירים מסיבית. בסוף כוחות השוק חזקים והצורך הבסיסי בדירות קיים".
שמרון התייחס לבחירות הקרבות לממשלה, ואמר כי יש לשנות את סוגיית התמריצים שמביאים ראשי ערים להעדיף בנייה לתעסוקה על פני מגורים: "חלק גדול מהבעיה נובע מהכלכלה המוניציפלית ומזה שאין תמריצים לעיריות לבנייה למגורים, אלא לעסקים. אנחנו לפני בחירות, וזה הזמן לדרוש שינוי בעיוותים בכלכלה המוניציפלית. בהרבה מקומות בעולם התמריץ לרשויות הוא דווקא מגורים ולא עסקים".
גם מנכ"ל התאחדות הקבלנים בוני הארץ אמנון מרחב, התייחס בדבריו לסוגיית כוחם של ראשי הערים. "כשמצלצל מנכ"ל אינטל לראש עיריית קרית גת או שר האוצר או ראש הממשלה ואומר שהוא מוכן להשקיע מיליארד שקל, פורסים בפניו שטיח אדום", אמר מרחב. "אבל כשקבלן בא ואומר שמוכן להשקיע מאות מיליוני שקלים בעיר, מערימים עליו קשיים ומתישים אותו - ובסוף גם לא נותנים לו היתר בנייה. זה מצב בלתי נסבל".
מרחב התייחס להיקפי הבנייה המתוכננים: "עד 2040 נכפיל את אולכוסיות המדינה ונצטרך לבנות עוד 2.5 מיליון דירות - פי 2 ממה שקיים היום. את מה שבנינו ב-70 שנה נצטרך לבנות ב-20 שנה. בשביל זה נצטרך לקיים מערכת יחסים שונה לגמרי בין הרשויות המקומיות לבין היזמים במדינת ישראל. לא יכול להימשך המצב בו הרשויות ממשיכות להטיל על הסקטור הפרטי גזירות ותלאות שמונעות ממנו לפתח את הערים.
"כשיזם הייטק רוצה לקדם מיזם, הוא הולך לקרן הון סיכון ומשכנע אותה שהדבר הכי נכון זה לשים את מאות מיליוני השקלים שלה במיזם שלו. אני טוען שראשי ערים חייבים לנהוג באותו אופן כלפי היזמים והבונים בסקטור הפרטי: שיתייחסו אליהם כמשקיעים הכי גדולים בערים שלהם - כי הם אלה שמסכנים את ההון הפרטי שלהם כדי להשקיע בערים שלהם. רווח הוא לא מילת גנאי. ראשי ערים צריכים לשדר ליזמים שבעיר שלהם הם יוכלו להצליח. בפועל, התחושה היא שאם עובדי ציבור סבורים שהיזם מרוויח כסף, יש חובה להרוג אותו ולבקש ממנו הסברים. זה לא יעבוד".
מרחב סיכם ואמר כי "הביקוש של יזמים לקרקעות ולשטחים בעיר הוא גדול. ערים שהן סיפורי הצלחה הן ערים שפתחו את הדלתות שלהם בפני הסקטור הפרטי. חייבים לייצר אמון בין ראשי הערים ולהפסיק להניח שאם ראש עיר סגור בחדר עם קבלן אז משהו מושחת מתרחש. 99% מהאנשים הם הגונים, ומי שסטה ייענש".