בלעדי לכלכליסט
חנן מור ורמי שבירו זכו במכרזי מחיר למשתכן בחיפה; הציעו הנחות גבוהות למרות התייקרות הקרקע
על המכרז בו זכתה קבוצת חנן מור נאבקו 13 חברות בנייה, ולמכרז שבו זכה רמי שבירו ניגשו 10 חברות בנייה עובדה המעידה כי הקבלנים סבורים שבמכרזים אלה גלום רווח מספק גם אחר התייקרות הקרקע
קבוצת חנן מור וחברת רמי שבירו הן הזוכות במכרזים לבניית דירות מחיר למשתכן במורדות המערביים של חיפה, כך נודע לכלכליסט. אלה המכרזים הראשונים שנסגרו מאז החלטת רשות מקרקעי ישראל על עליית מחיר הקרקעות, עדכון מחירים שבוצע לראשונה מאז 2015.
- "אנחנו מפחדים מהשינויים שיכניסו - תהיה ירידה בהתחלות בנייה"
- חנן מור: מכירת הדירות זינקה ב-600% במחצית השנה הראשונה
- הודות לשערוכי נדל"ן: הרווח הנקי של חנן מור קפץ ב-153%
מעניין לציין כי למרות שהמהלך לעדכון המחירים גרם להתייקרות הקרקע ב-80-70% כפי שנחשף בכלכליסט המחיר שהדירות יימכרו לזכאי מחיר למשתכן נשאר נמוך, דומה, ואף זול ממכרזים קודמים בחיפה. על המכרז בו זכתה קבוצת חנן מור נאבקו 13 חברות בנייה, ולמכרז שבו זכה רמי שבירו ניגשו 10 חברות בנייה עובדה המעידה כי הקבלנים סבורים כי במכרזים אלה גלום רווח מספק גם אחר התייקרות הקרקע.
במחיר למשתכן מחיר הקרקע ידוע מראש, והתחרות בין חברות הבנייה היא על המחיר הנמוך ביותר לדירה. המחיר המקסימלי שאפשר היה להציע ב-2 המכרזים בחיפה היה 10,800 שקל למ"ר.
רמי שבירו יבנה 235 דירות, מהן 164 ימכרו בהנחה לזכאי מחיר למשתכן, ו-71 דירות במחירי שוק חופשי. הצעתו הזוכה היא למחיר של 8,595 של למ"ר, כלומר 20% פחות ממחיר המקסימום.
קבוצת חנן מור זכתה ב-2 מגרשים שבכל אחד מהם 249 דירות מחיר למשתכן, ו-107 דירות שוק חופשי. במגרש אחד הצעתה הזוכה הייתה 8,144 שקל למ"ר, שהם 24% פחות ממחיר המקסימום. במגרש השני 7,994 שקל למ"ר שהם 26% פחות ממחיר המקסימום.
עדכון מחיר הקרקע הוא מהלך בזק שבו נקטה רשות מקרקעי ישראל לאחר שבינואר חברת שיכון ובינוי זכתה במכרזים בלוד ובאור יהודה לאחר שהציעה למכור דירות לזכאים בהנחה שמגיע למיליון שקל בהשוואה למחיר דירות דומות בשוק החופשי. אחת הסיבות ליכולת של החברה להציע הנחה כזו היא העובדה שמאז השקת תוכנית מחיר למשתכן לא עודכנו מחיר הקרקעות. כדי למנוע מצב משפטי שבו נפגע עקרון הצדק החלוקתי, ויש פערים של מאות אלפי שקלים בגובה ההנחות, רמ"י הובילה תוך חודש מהלך שבו עודכנו מחיר הקרקעות במכרזים שנסגרו כעת. בחודש הבא צפויה להתקבל החלטה במועצת מקרקעי ישראל שתוביל להתייקרות אוטומטית של מחירי הקרקעות בכל המכרזים באופן גורף.