לראשונה: קרקע מדינה תוקצה להקמת שכונה באום אל פאחם
הותמ"ל צפוי לדון מחר בתוכנית משרד השיכון להקמה של 1,122 יח"ד במסגרת תוכנית מחיר למשתכן על קרקעות מדינה כאשר במקביל הקצאת הקרקע תאפשר הכשרה של כ-3,000 יח"ד בלתי חוקיות
הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור) צפויה לדון מחר (ד') בהסדרה של שתי שכונות באום אל פחם, כך נודע ל"כלכליסט".
מדובר בשתי תוכניות נפרדות המקודמות על ידי משרד הבינוי והשיכון במסגרת הותמ"ל. חלקה הראשון של התוכנית כולל את שכונות עיר ג'ראר ואל עראייש: שכונות קיימות אשר בנויות על קרקע חקלאית ומכילות כ-3,000 יח"ד המוגדרות כיום כבלתי חוקיות. במסגרת החלטה 922, התכנית מסדירה את השכונות על ידי הגדרה והפקעה של הדרכים לשימוש כלל הציבור, הגדרת שטחים למבני ציבור ושטחי ציבור פתוחים אשר יענו על צרכי תושבי השכונות, וכן הגדרת סל זכויות שיהווה פתרון וייתן מענה לצרכי הקניין הפרטי במצב הקיים ויאפשר הגדלת שטחי בנייה, ציפוף המרקם הקיים והוספת יחידות דיור. בחלק השני, נמצא האזור שבין שתי השכונות, בו ייבנו מעל ל-1,122 יח"ד, שטחי ציבור ושטחי תעסוקה על קרקעות מדינה. יחידות הדיור ישווקו, לראשונה בעיר אום אל פחם, במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן", במחיר מוזל ובהנחה משמעותית ממחיר הדירה בשוק החופשי.
מרבית הקרקעות באום אל פאחם הן פרטיות ולכן עד כה לא קודמו תוכניות משמעותיות בעיר. מסיבה זו הוחלט במשרד הבינוי והשיכון להקצות 530 דונם של שטח מיוער הכלוא בין 2 השכונות כדי לאפשר את הבנייה החדשה מצד אחד, ואת הותרת המבנים הקיימים מנגד. התוכנית לבנייה חדשה משתלבת גם עם תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה (חוק קמיניץ) מכיוון שהוא מאפשרת הכשרה של בנייה בלתי חוקית במידת האפשר, פיתוח הקרקע עם השכונות הבנויות, כאשר המענה של שטחי ציבור, מבני ציבור וכד' יסופק במסגרת התוכנית החדשה. הבנייה בתוכנית החדשה תהיה בגובה של עד 7 קומות והיא תשלב ארבעה מבני ציבור: בתי ספר יסודיים, בית ספר על יסודי ומתנ"ס. בנוסף לכך מתוכננים מגוון מוסדות שכונתיים וכן מוסדות עירוניים ביניהם היכל ספורט , מגרש כדורגל, מרכז יום לקשיש, מרכז תמיכה עירוני במערכת החינוך, מבנה רווחה יישובי ועוד. עד כה השקיע משרד הבינוי והשיכון 8 מיליון שקל בתכנון הבנייה, כאשר בהמשך מתכנן המשרד לתקצב את התכנון בעוד 14.4 מיליון שקל, שיועברו לאחר אישור משרד האוצר.
בני דרייפוס, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אמר על התוכנית, "ישנה חשיבות מכרעת להסדרת הבנייה במגזר הערבי ויישום החלטת ממשלה 922 הן למגזר והן למדינת ישראל בכלל. נמשיך לפעול עם הרשויות במגזר הערבי בשיתוף פעולה מלא, לטובת צמצום מחסור הדיור ופיתוח היישובים במגזר, בדגש על תכנון ופיתוח המותאמים לצרכיהם". לדברי ורד סלומון ממן, אדריכלית ראשית במשרד הבינוי והשיכון, "התכנית שהובלנו יחד עם הרשות המקומית, עקב בצד אגודל עם המון סבלנות ורגישות מסמלת עידן חדש בתכנון ביישובי המגזר . המאמץ התכנוני הרב שהושקע על ידי המתכננים ממשרד "קורין אדריכלים", מנהלי הפרויקט ממשרד "אתוס" ובהובלת אדריכל מחוז חיפה הוד אבו ליל מטעם משרד הבנוי והשיכון.
נעשה מאמץ אדיר לתת מענה למצב קיים ולייצר גם בנייה חדשה צפופה ואיכותית הנותנת מענה לצורכי הדיור של זוגות צעירים ומשפחות במגזר. שיתוף הפעולה מצידה של המועצה האזורית מנשה אינו מובן מאליו ואני שמחה שהיה לי חלק בדיאלוג שנוצר בין שתי הרשויות המקומיות שפועלות למען כל התושבים החיים באזור". שרת הבינוי והשיכון, ד"ר יפעת שאשא ביטון, "התכנית מהווה צעד נוסף של משרד הבינוי והשיכון ביישום החלטה 922 שנועדה בין היתר להסדיר את סוגיית הבנייה במגזר הערבי. משרד הבינוי והשיכון פועל ללא לאות למתן פתרונות דיור לכלל האוכלוסיות בישראל ומסייע למגזר הערבי במענים השונים ובהסרת חסמים".