התאונות באתרי הבנייה: החשב הכללי באוצר יבטל את הוראת הבטיחות שהוציא
לכלכליסט נודע כי החשכ"ל, שהורה על השעיית השתתפותם של קבלנים שהיו להם ליקויי בטיחות חמורים ממכרזים ממשלתיים, לא אכף הנחיה זו ויבטל אותה
החשב הכללי באוצר שוקל לשנות הנחיה שהוא עצמו הוציא, לפיה קבלנים שעברו עבירות בטיחות לא יורשו להשתתף במכרזי ממשלה.
- עשרות צווי סגירה לאתרי בנייה מגיעים ממלשינון
- הצעת חוק: תאונת בנייה קטלנית תוכל להוביל לסגירת כל האתרים של הקבלן
- זינוק של 30% במספר ההרוגים בתאונות עבודה במחצית 2019
הקריטריונים החדשים, שנכנסו לתוקף ב־15 בפברואר השנה, קובעים כי קבלנים שלאתריהם הוצאו לפחות שני צווי סגירה לפחות בשל ליקויי בטיחות או תאונות קשות וקטלניות, יושעו ממאגר הקבלנים המוכרים לביצוע עבודות עבור הממשלה למשך שנה, במהלכה לא יורשו להשתתף במכרזי בנייה ממשלתיים.
הוראה זו חלה רק על מרכזי בינוי ממשלתיים וכך שהקבלנים יכולים להשתתף במכרזי שוק הדיור דוגמת מחיר למשתכן.
ל"כלכליסט" נודע כי מינהל הבטיחות כבר העביר לחשכ"ל מידע אודות כ־30 קבלנים הנמצאים במאגר ולהם הוצאו שני צווי בטיחות, אך בפועל עד כה לא הושעה מהמאגר ולו קבלן אחד. למעשה, החשב הכללי טרם החליט מה לעשות ואפילו שוקל לשנות את ההנחיה, בעקבות הגברת הפיקוח של מינהל הבטיחות על אתרי בנייה בשנה האחרונה.
הוצאת צווי הסגירה נמצאת בסמכותם של מפקחי מינהל הבטיחות במשרד העבודה, והחוק מחייב לסגור מיידית את האתר למשך 48 שעות במקרים של תאונות שגרמו למוות או פציעה קשה. ניתן להוציא צווים גם אם התגלו ליקויים חמורים.
נכון לקיץ, הושעה רק קבלן אחד מרשימת הקבלנים המוכרים לביצוע מכרזים ממשלתיים: מחמוד תאופיק. למרות זאת, שם החברה ממשיך להופיע ברשימת הקבלנים המוכרים באתר החשב הכללי.
צווי הבטיחות שהוצאו לחברות ומתפרסמים ברשת אינם מציינים באילו מקרים הם כללו צווי סגירה. עיון בצווים מגלה שמות של מספר חברות - אשטרום, שתית, שובל הנדסה, אל.די. שיא הנדסה ואסום - להן הוצאו צווים לאחר הפרות בטיחות חמורות שאמורות להביא לסגירת האתר.
ד"ר הדס תגרי, מנהלת "הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה", אמרה: "הוראת החשכ"ל אמורה להבטיח שקבלנים בעבודות ממשלתיות יעבדו בהתאם לכללי הבטיחות, ולתמרץ את החברות הקבלניות שלא לזלזל בהוראות הבטיחות. העובדה שהנחייה זו טרם יושמה היא תעודת עניות להתייחסות הממשלתית והציבורית להפקרות הבטיחותית באתרי הבנייה.
"ההוראה קובעת שההשעיה מרשימת הקבלנים המוכרים תמשך לשנה מיום הטלת צו הפסקת העבודות השני. כיוון שכך, התמשכות ההליכים לביצוע ההשעיה מביא לקיצור תקופת ההשעיה עד לביטולה המוחלט, ובכך מרוקן לחלוטין מתוכן את הכוונה המוצהרת".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר: "המידע ממינהל הבטיחות לחשכ"ל במשרד האוצר עובר מדי יום. למידע אודות הטיפול בעניין שמות הקבלנים שנמסרו לחשכ"ל, יש לפנות לחשכ"ל במשרד האוצר".
ממשרד האוצר נמסר: "קריטריון הבטיחות שנקבע לצורך אישור קבלן כקבלן מוכר, נקבע בהתייעצות בין הגופים המקצועיים והתבסס על נתוני האכיפה משנים קודמות, בהן הופקו כ־200 צווי סגירה של אתרי בנייה. לאור ריבוי תאונות העבודה באתרי הבנייה, הגביר מינהל הבטיחות את האכיפה והטלת צווי הבטיחות במאות אחוזים. הנושא מצוי בבחינה מעמיקה מול כלל הגופים המקצועיים הרלוונטיים, הלשכה המשפטית וכן התאחדות בוני הארץ, טרם נקיטת פעולה".