$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

מחיר למשתכן מתקשה לפרוץ את חומות עכו

העירייה חתמה על הסכם גג לבניית כ־18 אלף דירות עד 2021, אלא שמכרזי הקרקע נכשלים בזה אחר זה, וזוכי מחיר למשתכן בורחים מחשש לשכונות רפאים

דותן לוי 08:2031.10.19

שנתיים בלבד לאחר החתימה על הסכם הגג השאפתני לבניית 18 אלף דירות, ואף שרק אחוז מזערי מהקרקעות המיועדות שווק לקבלנים — האוצר ומשרד הבינוי והשיכון עצרו את המשך שיווק הדירות בעכו, ואף לא מכרז אחד פורסם בה בשנה האחרונה, כך נודע לכלכליסט.

 

הסיבה הישירה לכך היתה כישלון שיווק קרקעות לבניית 1,974 דירות ב־11 מגרשים בשכונת שערי עכו במזרח העיר. בדצמבר 2018 פורסמו המכרזים לרכישת המגרשים, וכולם ללא יוצא מן הכלל נכשלו בשל אפס הצעות לרכישה.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי גם במקרה של שכונת הכרם, שבה דווקא הצליחו המכרזים שנה קודם לכן, המצב רחוק מלהיות יציב. ב־2017 שווקו במסגרת מחיר למשתכן שישה מתחמים לבניית 1,499 דירות, מתוכן 899 דירות מוזלות לזכאים והיתר למכירה בשוק החופשי. אלא שמתוך היקף זה כמחצית מהדירות טרם שווקו או שהזוכים בהם בהגרלות ביטלו את זכייתם. בתחילת הדרך נרשמה זכייה לכל הדירות, אך אחוז הביטולים בשכונה נחשב גבוה מהרגיל, יותר מ־50%. בכמה פרויקטים נערכו כבר שבע הגרלות.

 

מימין: ראש עיריית עכו שמעון לנקרי ושר האוצר משה כחלון מימין: ראש עיריית עכו שמעון לנקרי ושר האוצר משה כחלון צילום: אלעד גרשגורן, דנה קופל

 

עוברים לנהריה

 

"בקרב הזכאים שזכו בדירה ישנן תחושות קשות וחשש שהשכונה תהפוך לשכונת רפאים. חלק כבר ביטלו את הזכייה, ורבים נוספים מתלבטים אם להישאר בפרויקט או לבטל גם כן", אמר ל"כלכליסט" אחד מרוכשי הדירות. "המחירים אולי זולים בהשוואה לכלל הארץ, אבל כשמשווים לעכו אפשר להשיג מחירים דומים גם בשוק החופשי. חלק מהרוכשים שביטלו ורצו בכל זאת להישאר בעיר קנו דירות יד שנייה, וחלק עברו לנהריה הסמוכה לפרויקטים של מחיר למשתכן. בחלק מהפרויקטים המחירים שם זולים יותר, וזו עיר שבמרבית הפרמטרים נחשבת לאיכותית יותר. גם אני כנראה אבטל כי המחירים גבוהים מדי לעיר, ואני חושש שחלק גדול מהדירות בשכונה יישארו ריקות".

שכונת הכרם ממוקמת בצפון־מערב העיר, מיקום שנחשב טוב בין היתר בזכות ההפרדה שמייצרים פסי הרכבת בינה לבין שכונות פחות איכותיות. עם זאת בעיר שבה ברוב השנים האחרונות נרשמה הגירה שלילית, שיווק כה מסיבי של יחידות דיור נראה על פניו כהימור.

 

עכו עכו צילום: דוד הכהן

 

במהלך העשור שקדם לתוכנית מחיר למשתכן הוצאו בעיר היתרי בנייה לכ־1,500 דירות לאורך העשור כולו – כמות זהה לדירות ששווקו בבת אחת במכרז הראשון שפרסמה המדינה ב־2017. זמן קצר לאחר השיווק האגרסיבי לשכונת הכרם, נחתם הסכם הגג בין המדינה לעיריית עכו, שבו הוחלט לשווק מספר דמיוני של כ־17.8 אלף דירות עד 2021. ההחלטה על היקף הדירות לא לקחה בחשבון את רמת הביקושים, ובדומה ליישובים אחרים המספרים נגזרו מהיקף השטחים הפנויים והתוכניות המאושרות המאפשרות בנייה. רק כיום מודים כמה מהגורמים שהיו מעורבים בחתימה ובגיבוש הסכם הגג עם עכו כי היה ברור לכולם שהוא לא סביר, אבל בכל זאת זו החלטת ממשלה שהיה צריך ליישם. בעיריית עכו טרם הגיבו לפנייה אליהם ואמרו כי הם "לומדים את הנתונים". עם זאת, בכירים בעירייה מסבירים כי בניגוד לשיווק של 1,500 דירות בשכונת הכרם, על השיווק בחלקה המזרחי של עכו, שערי ים, היו חילוקי דעות קשים. "סברנו שזה מוקדם מדי ורצינו לראות איך מפתחים את אזור התעסוקה ראשית, וכרגע הצלחנו לעצור את אלפי יחידות הדיור", אמר בכיר בעירייה.

 

 

 

גורם נוסף בעירייה אמר כי הסכמי הגג הם הבעיה: "הם יוצרים שוק דמיוני. בעכו מחויבים על חתימה של 2,300 היתרים בשנה, אלה כמויות חסרות פרופורציה לביקושים. אין אוכלוסייה כזו כאן, וזה היה צריך להיות מהלך מקיף יחד עם הבאה של אנשים לפריפריה. הרשויות התפתו לחתום על הסכם הגג, וזה מוטט רשויות ואת שוק הנדל"ן".

שלום שטרית, מנכ"ל ובעלים של חברת שתית, שזכה באחד המתחמים בעכו, אמר כי טרם החל לשווק את הדירות המיועדות לשוק החופשי, ולכן בשלב זה אין לו מידע על רמת הביקושים בשכונה. עם זאת, גם שטרית כמו יתר עמיתיו נמנע מלגשת למכרזים נוספים בעיר, מה שמעיד על חוסר אמון ביכולת של העיר לקלוט כמות כה גדולה של דירות. לדבריו, אחת הבעיות היא שלא שיווקו את השכונה לציבור הרחב. "זו אמורה להיות שכונת היוקרה של עכו, אבל לא מפרסמים את השכונה. גם משרד השיכון וגם הרשות המקומית הזניחו את השיווק. אני יודע שזה עניין של זמן עד שהשכונה תשווק בהצלחה, כי זה צמוד לשכונה שכבר בנויה, אבל כרגע הכמויות של היח"ד הן גדולות, והקבלנים שמוכרים עושים זאת במספרים נמוכים".

 

"מפיחים רוח חיים"

 

ממשרד השיכון והבינוי נמסר: "משרד הבינוי והשיכון מיישם את החלטות הממשלה לביצוע הסכמי גג, וב־2017 שיווק בהצלחה מעל 1,200 יחידות דיור בעכו, המה ווה מספר שיא של שיווקים בעיר. כדי להמשיך בהצלחת השיווקים הוחלט לנסות ולקדם את בניית מרכזי התעסוקה, כך שיקדימו את שיווק הדירות הנוספות לטובת משיכת יזמים ותושבים נוספים. מודל הסכמי הגג, על אף בעיות שבו, הפיח רוח חיים במערכות, והביא להישגים מדהימים הן בשיווק דירות והן בהקמת שטחי מסחר ותעסוקה לטובת תושבי הערים וסביבתן".

 

 מימין: ראש עיריית עכו שמעון לנקרי ושר האוצר משה כחלון. לא לקחו בחשבון את רמת הביקושים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x