הממשלה תאשר בניית 9,400 דירות פינוי־בינוי בהליך מזורז
התוכניות מיועדות לחמש ערים ולשמונה מתחמים שונים שיוגדרו כ"מועדפים לדיור" ויועברו לידי הוותמ"ל, למרות התנגדות מצד הגופים המתכננים. מנהל הרשות להתחדשות חיים אביטן: "התחדשות עירונית היא העתיד של הבנייה בישראל"
שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא־ביטון והרשות להתחדשות עירונית יביאו היום (ד') לאישור קבינט הדיור הצעת החלטה להכרזה על שמונה תוכניות פינוי־בינוי כ"מתחמים מועדפים לדיור", שבמסגרתן מתוכננות להיבנת 9,400 דירות. ההכרזה תעביר את התוכניות לתכנון מהיר בוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל).
לדעת אנשי תכנון רבים, הוותמ"ל אינה מוסד התכנון האידיאלי לתוכניות כאלה, הידועות במורכבותן. עם זאת אי אפשר לחלוק על כך שהוועדה אכן מצליחה לקדם את התוכניות לאישור במהירות רבה יותר מאשר הוועדות המקומיות והמחוזיות, שמשך זמן התכנון שלהן הגיע בעבר לעשור ואף יותר.
- ביהמ"ש דחה העתירות נגד תוכנית בנייה של 8,200 דירות בעכו
- מדינה בהמתנה: המטרו תקוע, הדיור בסימן שאלה, הותמ"ל ברווז צולע
- המבקר על המועצה האזורית דרום השרון: ממעטת לאכוף עבירות תכנון ובנייה
התוכנית הבולטת שתובא לאישור הקבינט מקודמת בירושלים במתחם "הנורית" שבשכונת קריית מנחם בדרום־מערב העיר. גודל המתחם הוא 110 דונם, וכיום בנויות במקום 677 יחידות דיור שיהפכו לכ־1,800 דירות חדשות, בבנייה מעורבת של בניינים רבי קומות של 27-12 קומות, לצד מתחם מסחרי.
בשנים האחרונות קידמה החברה העירונית הירושלמית מוריה את התכנון במקום יחד עם הוועדה המחוזית, אך לפני שבוע חשף "כלכליסט" כי ראש עיריית ירושלים משה ליאון דרש כי התכנון יועבר לוותמ"ל בשל מצוקת הדיור בעיר. המהלך הביא לעימות בין ליאון לבין מתכננת המחוז שירה תלמי, ששלחה מכתב התנגדות חריף למנהלת מינהל התכנון דלית זילבר. גם האופוזיציה העירונית בראשות עופר ברקוביץ' התנגדה למהלך, אך המחאות לא הועילו, והתוכנית צפויה להגיע לידי הוותמ"ל.
באור יהודה תמליץ הרשות על מתחם "המלבן" שבשכונת "גיורא" ששטחו 33 דונמים וכיום יש בו 156 דירות ותיקות. על פי התכנון ייבנו במקום 715 דירות חדשות בבנייה רוויה עם חזית מסחרית וחידוש מבני ציבור ותשתיות.
בחדרה, תמליץ הרשות להתחדשות עירונית להכריז על מתחם "הפיאצה" - הכיכר המרכזית בחלק הוותיק של העיר כמתחם מועדף להתחדשות. שטחו כ־30 דונם וכיום בנויות בו 128 דירות. במקומן ייבנו על פי התוכנית 1,240 יחידות דיור חדשות. בנתניה, תמליץ הרשות על מתחם "נורוק־טהון" בשכונת מכנס שבצפון־מערב העיר. זה משתרע על כ־25 דונם, ובו 164 דירות שבמקומן ייבנו 505 דירות חדשות.
באשדוד תמליץ הרשות על ארבעה מתחמים לפינוי־בינוי בהיקף כולל של כ־5,000 דירות חדשות במקום כ־1,000 דירות הבנויות שם כיום. הגדולה שבתוכניות מקודמת במתחם המעפילים ברובע ב' בעיר. שטח המתחם כ־115 דונם. כיום יש בו 448 דירות והתוכנית מבקשת להכפיל את מספר הדירות פי חמישה לכ־2,360 דירות חדשות. תוכנית נוספת מקודמת במתחם "הרותם־פלדות", שמתפרס על פני כ־155 דונם ברובע ח' של העיר. מספר הדירות המתוכננות שם הן 1,390 במקום 308 דירות ותיקות שיפונו, כולל בניין "פלדות", מבנה עם קירות אסבסט שפינויו מיועד להתבצע בשלב הראשון. שתי תוכניות קטנות יותר מקודמות ברובע ה' בעיר: בנאות ספיר על שטח של 40 דונם שבו מתוכננת בניית כ־880 דירות חדשות, ובאחד העם, מתחם של 17 דונם המיועד לבניית 505 דירות חדשות.
מנהל הרשות להתחדשות חיים אביטן אמר כי "ההתחדשות העירונית היא העתיד של הבנייה בישראל: ב־2018 הגשנו לוותמ"ל 18.7 אלף דירות ובחצי הראשון של 2019 כבר הגשנו לאישור הוותמ"ל קרוב ל־20 אלף דירות".
שרת הבינוי והשיכון, יפעת שאשא ביטון אמרה כי התחדשות עירונית היא "המשימה הלאומית הבאה להרחבת היצע הדיור. ההכרזה על מתחמי פינוי־בינוי כמתחמים מועדפים לדיור היא חיונית וחשובה על מנת לדאוג גם למרקם הוותיק של הישובים, לצד תנופת בנייה חדשה".