המועצה הארצית סללה את הדרך לתוכנית הבנייה ברכס לבן בירושלים
המועצה אישרה את שינוי תוכנית המתאר המחוזית אשר תאפשר את הרחבת העיר והגדלת היצע הדיור ביותר מ-5,000 יח"ד ברכס לבן שבהרי ירושלים; החברה להגנת הטבע המתנגדת לתוכנית: "נפעל בכל האמצעים העומדים לרשותנו"
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (ג') את השינוי בתוכנית המתאר המחוזית של ירושלים (תמ"מ 1 / 30 / 1), ובכך אפשרה את פיתוחו של רכס לבן.
- מדענים, סופרים, זמרים וירוקים: אלפי התנגדויות לבניית שכונה בהרי ירושלים
- הופקדו תוכניות הבנייה ברכס לבן בהרי ירושלים; "יפגעו בשטחי הפנאי"
- אושרה להפקדה תוכנית הכוללת 5,000 דירות ב'רכס לבן' בירושלים
מתחם רכס לבן, ממוקם בדרום-מערב העיר, הוא גובל בשכונת קריית-מנחם, כביש אורה משואה, שולי מושב אורה וגבול הפארק הלאומי עמק רפאים. שטח התוכנית שהוצגה משתרע על כ-840 דונם, בה תוקם שכונת מגורים שתכלול 5,000 יחידות דיור וכ-300 יחידות לדיור מוגן במבנים של 12-5 קומות.
בפני המועצה הארצית הוצג דו"ח החוקר בהתנגדויות, המלצת הוולנת"ע (ועדת המשנה של המועצה ארצית), עדכון מנציג רשות מקרקעי ישראל וכן עדכון של ראש עיריית ירושלים, משה ליאון שנכח בדיון ודיבר על מחסור חמור ביחידות דיור בעיר.
השלב הבא הוא אישורה של התוכנית על ידי הוועדה המחוזית, אשר נדרשה קודם לאישורה לאישור ההחלטה על שינוי התמ"מ.
אחת הסיבות לכך שהמועצה אישרה את התוכנית, היא הכוונה להפנות חלק מהקרקע לטובת קרקע משלימה עבור התחדשות עירונית וכעתודות הקרקע לפיתוח העיר לאחר שנת 2020. הולנת"ע תמכה בכך ואף ציינה בהחלטתה כי יש לקבל את המלצת החוקר לעניין הוספת סימון רצועה לתכנון רכבת קלה וסימון אזור מוטה תחבורה ציבורית.
בהחלטתה קבעה המועצה הארצית כי התוכנית, בכפוף לתיקונים שיוטמעו בה בהתאם להמלצות החוקר והולנת"ע, משקפת איזון ראוי בין הצרכים השונים ועמידה בעקרונות תכנון מרכזיים ובכללם, מתן דגש על פיתוח עירוני תוך ניצול יעיל ומיטבי של הקרקע ותוך צמצום מרבי של פגיעה בשטח הפתוח, עידוד התחדשות עירונית באמצעות קרקע משלימה.
התנגדות ציבורית חזקה
תוכניות לבנייה ברכס לבן כבר עלו בעבר יחד עם תוכניות נוספות באזור אשר הוקפאו בין השנים 2000-2007 בשל התנגדות ציבורית. גם כעת נרשמו לתוכנית התנגדויות רבות – מעל 6,000 ובהן התנגדות של החברה להגנת הטבע ושל המועצה האזורית מטה יהודה. זו האחרונה טוענת כי התוכנית מספחת את מושב אורה שהינו אחד מישובי המועצה והופכת אותו בעל כורחו מישוב חקלאי לישוב עירוני. בהחלטה נכתב כי לעניין אופיו והקיפו של החיץ הנדרש בין השכונה המוצעת למושב אורה, מאמצת המועצה הארצית את המלצת הולנת"ע ולפיה ראוי שנושא זה ייבחן במסגרת התוכנית המקומית.
באזור התוכנית מספר מעיינות מרכזיים והיא סמוכה למעין "עין לבן" בעוד עורכי התוכנית מסבירים כי בכוונתם לשמר את המעיינות בחברה להגנת הטבע אשר הינה המתנגדת העיקרית לתוכנית סבורים כי ערכי הטבע והמעיינות הם אחת הסיבות המחייבות את ביטולה של התוכנית.
לטענת החברה להגנת הטבע, לעיר ירושלים יש עתודות בנייה רבות בתוך העיר בין אם במימוש זכויות בנייה ובין אם באמצעות התחדשות עירונית המספיקות לעיר כ-78 אלף יח"ד, עד לשנת 2040. עוד נטען על ידם, כי התוכנית גוזלת שטחים פתוחים יקרי ערך הכולל בו מעיינות מאגרי מים, וערכי טבע בעלי חשיבות אקולוגית. וכן כי התוכנית קוטעת את המסדרון האקולוגי של נחל רפאים.
מהחברה להגנת הטבע, הפועלת כאמור לשמירה והגנה על רכס לבן בפרט ועל הרי ירושלים בכלל, נמסר: "החברה להגנת הטבע תמשיך ותפעל לשמירת ערכי הטבע והנוף בירושלים וסביבתה, באמצעים העומדים לרשותה".