פרשנות
שוק הדיור: הכוח עבר לרוכשים
הצניחה בביקוש לדירות לצד הגדלה ניכרת של היצע הקרקעות לבנייה השיבו את הכוח בשנתיים האחרונות לידי הרוכשים. בשוק כזה היזמים מתקשים למכור את מרכולתם
במשך כעשר שנים הביקוש לדירות מגורים גבר על ההיצע במידה ניכרת. לאורך אותן שנים, שתחילתן באמצע העשור הקודם, נחשב השוק ל"שוק של מוכרים": כמעט כל פרויקט חדש שנבנה מבאר שבע בדרום עד עפולה בצפון נמכר במלואו בלי מאמץ רב מדי מצד היזם, אשר לאורך תקופת הבנייה אף המשיך והעלה את המחיר.
- השוק מתחמם: עלייה של 16% במכירת דירות חדשות
- השמאית שנלחמת עבור רוכשי הדירות – ומלחיצה את הבנקים
- הגרלת שכירות מוזלת בת"א: 2,500 מתמודדים על 84 דירות
כאשר זהו המצב לאורך תקופה כה ארוכה, קל להתבלבל ולחשוב כי מדובר בסדר הטבעי של הדברים, וכי החגיגה שממנה נהנו יזמי הבנייה למגורים תימשך לנצח. אך השנתיים האחרונות שבהן חלה צניחה בביקוש לדירות, לצד הגדלה משמעותית של היצע הקרקעות לבנייה, שינו את שיווי המשקל בשוק, והשיבו את הכוח לידי הרוכשים. בשוק כזה יזמים שפועלים בשכונות שבהן בנייה מסיבית של דירות יתקשו למכור את מרכולתם. וכפי שמוכיחה שכונת נאות אפק בקריית ביאליק – הם אכן מתקשים.
נאות אפק אינה לבד. הדברים תקפים גם לשכונות פסגות אפק בראש העין, כרמי גת בקריית גת, חריש ואפילו מתחם כורדני בקריית מוצקין. המשותף לכל המתחמים הללו הוא מיקומם באזורים שבהם הביקוש הטבעי מוגבל לכמה מאות דירות בשנה, בעוד המדינה שיווקה בהם אלפים, שעכשיו הקבלנים תקועים איתם. בערי גוש דן שבהן בנייה מרובה, כמו בראשון לציון ובאר יעקב, התופעה חריפה פחות.
אין זה אומר שהדירות בנאות אפק, חריש ודומותיה לא יימכרו בסופו של דבר, הן יימכרו. זה פשוט יקרה לאט, כשלרוכשים יכולת מיקוח גדולה יותר מבעבר, המאפשרת להם ליהנות מרמת מחיר הנמוכה בכ־5% עד 10% ממחירי הדירות באותם מתחמים לפני שנתיים. עבור משפחות שרואות את עתידן באחת מאותן שכונות, מדובר בשעת כושר לרכישה בתנאים נוחים. גם עידן עודף ההיצע לא יימשך לנצח.