בלעדי
רוכשי הדירות מודאגים: הקפאת הליכים לחברה של הקבלן שנפטר
דודו אוחיון ז"ל, שמת בפתאומיות, היה מחלוצי "מחיר למשתכן". החברה שלו חייבת כ–100 מיליון שקל
ימים לאחר שהקבלן דודו אוחיון, מחלוצי "מחיר למשתכן", מת בנסיבות טרגיות, חברת הנדל"ן שלו נכנסה להליך של הקפאת הליכים.
ביום שישי נעתר בית המשפט המחוזי בנצרת לבקשת ב.א. דורם יזמות, הוציא לה צו הקפאה זמני ומינה את עו"ד גיל הירשמן כנאמן. החברה חייבת כ־100 מיליון שקל, אך יש לה נכסים ותקבולים המגיעים לה, שלפי הערכה מגיעים לעשרות מיליוני שקלים.
- מת הקבלן דודו אוחיון - מחלוצי מחיר למשתכן
- כחלון: "מחיר למשתכן היתה חוסם עורקים לעצירת הדימום"
- בקרב בין מחיר למשתכן להתחדשות עירונית, הציבור הפסיד
השופט, עאטף עיילבוני, קבע כי "לא ניתן להותיר את החברה בוואקום ניהולי, תוך חשיפתה לקריסה ודאית", וקבע דיון ל־25 במארס.
אוחיון ריכז את הבנייה למגורים בעפולה, בה גדל, ובנצרת. לפני 3 שנים היה מראשוני הזוכים במכרזי "מחיר למשתכן", וזכה בשני מכרזים לבניית 200 דירות בעפולה (שאינם קשורים לבקשה הנוכחית).
בקשת החברה הוגשה באמצעות עו"ד חובב ביטון, בהסכמת הנושה המובטח, בנק הפועלים. נטען בה כי החברה פועלת זה כ־8 שנים, וכי עיקר עיסוקה הוא יזמות, הקמה וביצוע פרויקטים למגורים ומסחר בהיקף נרחב, בעיקר בעפולה. החברה בונה כיום בעיר פרויקט יוקרה, "ברוש", בן 6 בניינים, ושם הקונים עלולים לסבול מעיכוב. עם זאת, הכוונה היא לסיימו באמצעות הנאמן, ובמימון הבנק המלווה. לרוכשי "מחיר למשתכן", אין סיבה לדאגה.
הרקע לבקשה הבהולה, צוין, הוא אירוע אנושי מצער שקרה לפני כשבוע, והביא את החברה לסחרור כלכלי שוודאי יחמיר אם לא יינתן צו הקפאה וימונה לחברה בעל תפקיד. זאת, כדי לייצב את מערך העסקים, לשמר את ליבת פעילות העסק, ולמנוע פעולות חד־צדדיות מצד נושים. גורמים שונים, נטען, כבר החלו להיכנס לאתר הפרויקט כדי לבצע ביזה, ו"אין מחלוקת כי ניתן להבריא את החברה, תוך גיבוש הסדר נושים מיטבי לנושיה".
בבקשה נטען כי קשיי התזרים אליהם נקלעה החברה נובעים בעיקר מהגידול בפעילותה וכניסה לעסקאות נדל"ן שנתקלו בקשיים לא צפויים, וכי "הותרת החברה כ'עסק חי', תאפשר לה לסיים את הפרויקט ולמסור אותו לדייריו". המימון להמשך הפרויקט, נטען, יגיע מבנק הפועלים, המלווה אותו.
בבקשת הקפאת ההליכים נטען עוד שבין הסיבות לקשיים התזרימיים, האטה במכירת דירות, קשיי מימון וגבייה, ועלויות נכבדות שלא נצפו. "בצר לה", נכתב, "פנתה החברה לקבלת אשראי חוץ בנקאי, שמטבעו יצר עליה לחץ אדיר והקשה מאוד על תזרים המזומנים שלה, עד כדי מצב שבו צ'קים שניתנו לספקים החלו לחזור בהיעדר כיסוי".
לפי החברה, צו הקפאת הליכים עשוי למנוע פגיעה בעשרות רוכשי הדירות. "הדחיפות במתן הצו ומינוי נאמן נובעת בין היתר מהחשש שבשל הפסקת הפעילות הקונים ייוותרו מול שוקת שבורה, הכספים שהושקעו בפרויקט יירדו לטמיון, וכן מהחשש כי נושים של החברה ינקטו צעדים עצמיים נגדה ויטילו עיקולים על נכסיה באופן שיחמיר את הפגיעה בפעילותה השוטפת", צוין בבקשת החברה.