אושרה בהליך מזורז: תוכנית ענק לפינוי בינוי בלוד
במסגרת התוכנית שאושרה על ידי הוותמ"ל יפונו 256 דירות לטובת הקמת 3,600 יחידות דיור; התוכנית, המיועדת לשכונות הס ולאה גולדברג במרכז העיר, כוללת גם 110 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה ו-10.7 אלף דונם שטחי ציבור
- הותמ"ל החליטה על הפקדת תוכנית סירקין
- אחרי ביטול החלטת המחוזי: ותמ"ל תל השומר ממשיך כמתוכנן
- סיכום 4 שנות פעילות הוועדה להאצת הבנייה: אישרה 35% מיחידות הדיור
התוכנית מיועדת לשכונות הס ולאה גולדברג במרכז העיר, בין הרחובות שלמה המלח ממזרח, אבו חצירא ודוד ברוך מדרום, מסילות רכבת ישראל ממערב ורחוב אליהו גולומב מצפון. התוכנית משתרעת על 350 דונם וכוללת קרקעות פרטיות ושטחים בבעלות העיריה, ומצעיה יצירת מתחם מעורב שימושים על ידי פינוי המבנים הקיימים לטובת מגורים, מסחר ותעסוקה, דרכים ושטחי ציבור פתוחים, בהם פארק עירוני חדש לאורך מסילות הרכבת.
שכונת לאה גולדברג כוללת תשעה מגדלי מגורים עם 256 יחידות דיור, ספריה עירונית, מעונות סטודנטים של עמותת איילים, מועדון קשישים, שלושה בתי כנסת וחמישה גני ילדים. המבנים הקיימים הינם טוריים, ובמצב תחזוקתי ירוד. מבנים אלו יפונו במסגרת התוכנית, כמו גם שימושי התעשייה במתחם התעשייה "הס", שגם הוא נמצא כיום במצב תחזוקתי ירוד.
מתחם הס נמצא מצפון לשכונת לאה גולדברג וכולל אזור תעשייה ותעסוקה בו פועלים בין היתר מפעל עלית, מוסכים, משרדים, מחסני לוגיסטיקה עירוניים, תחנת דלק וכן מגורים בלתי מוסדרים. התוכנית כוללת גם את התוואי הקבוע והזמני של ההפרדה המפלסית המתוכננת לחבר בין רחוב דוד המלך לרחוב מיכה רייסר.
התוכנית כוללת 3,572 יחידות דיור בצפיפות ממוצעת של כ-46 יחידות דיור לדונם, שטחי מסחר ותעסוקה בהיקף של 110 אלף מ"ר ושטחי ציבור בהיקף של כ-10.7 אלף דונם. עקרונות הבינוי כוללים חזיתות מסחריות וציבוריות הפונות לרחובות הסובבים, וקומה שנייה שתשלב שטחי מסחר ותעסוקה. מעל להם מתוכננים בנייני המגורים בגבהים שונים, בגובה של 7 עד 23 קומות.
בנוסף מתוכננים יצירת פארק גדול לאורכה של מסילת הרכבת במתחם, הקמת הפרדה מפלסית מתחת לפסי הרכבת שתחבר את מרכז העיר למערבה, הוספת שטחי מסחר ותעסוקה ומיגון אקוסטי. בתוך כך מתוכננת רשת של עורקי תחבורה בלב העיר באמצעות תחבורה ציבורית, שבילי אופניים והולכי רגל לתחנת הרכבת החדשה.
המהלך יצא לדרך לפני כשנה. התכנית היא יוזמה של עיריית לוד וכלכלית לוד באמצעות מנהלת ההתחדשות העירונית בעיר ("המבואה"), ושותפים לה משרד הבינוי והשיכון והרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, בתכנון של HQ אדריכלים ובליווי פז כלכלה והנדסה. מהיזמים נמסר כי התןכנית מקודמת בשיתוף דיירי המתחם ולאחר תהליך מקצועי ורציף של שיתוף הציבור.
ראש עיריית לוד, עו"ד יאיר רביבו, אמר כי "לצד ההתקדמות בהסכם הגג והבאת תושבים ועסקים חדשים, ההתחדשות העירונית מהווה כלי משמעותי לצמיחת האוכלוסיה הוותיקה בעיר. המהלך במתחם הס-גולדברג יביא לשינוי חיובי ברמת הבינוי וברמה החברתית. זהו שלב נוסף בהפיכתה של לוד למרכז תחבורה ותעסוקה מרכזי בלב גוש דן".
יו"ר הוותמ"ל וסגן הממונה על התקציבים, אריאל יוצר, מסר כי "פעילות הוותמ"ל בשנת 2019 נפתחת בקידום תוכנית להתחדשות עירונית בלוד. התוכנית מהווה אבן דרך היסטורית לעיר לוד, ומטפלת בשכונה של מבנים ישנים במצב תחזוקתי ירוד ובאזור תעשיה ישן ומוזנח. במקומם יוקמו מבני מגורים ותעסוקה אשר צפויים לשדרג את איכות החיים של התושבים המתגוררים בשכונה, תוך ניצול המיקום המרכזי בעיר בסמיכות לתשתיות התחבורה, ובכך גם להגדיל את מלאי יחידות הדיור באזור הביקוש ולהביא לחיזוק וחידוש מרכז העיר לוד".