לונדון עקפה את מנהטן בשווי עסקאות הנדל"ן למשרדים
הברקזיט לא הרתיע את המשקיעים, שביקשו לנצל את שער הליש"ט הנמוך. אף שהיקף ההשקעות מסין ירד ב־51%, הסינים עדיין היו המשקיעים המובילים, ואחריהם הבריטים. ההשקעות מדרום קוריאה זינקו פי 8, והישראלים התמקמו במקום ה־7
שוק הנדל"ן המסחרי של לונדון משך יותר משקיעים מזה של מנהטן ב־2018, זאת למרות אי־הוודאות הפוליטית לקראת הברקזיט.
- לא עוצרת: WeWork בדרך להיות שוכרת המשרדים הגדולה ביותר בניו יורק
- בקרוב בתל אביב? בועת הנדל"ן מתקררת בכל העולם - מלונדון ועד סידני
- ניצחון לתרזה מיי בפרלמנט: הברקזיט לא יידחה
היקף העסקאות בשוק הנדל"ן המסחרי הלונדוני הגיע אשתקד ל־21.1 מיליארד דולר (16.2 מיליארד ליש"ט) לעומת 18.6 מיליארד דולר במנהטן ו־15.7 מיליארד דולר בפריז. בסוכנות הנדל"ן נייט פרנק, שליקטה את הנתונים, זוקפים את האטרקטיביות של השוק הלונדוני בירידה של 13% בשער הליש"ט לעומת הדולר מאז יוני 2016 — אז הצביעו הבריטים בעד עזיבת האיחוד האירופי. עם זאת, היקף ההשקעות הכללי ירד במעט לעומת השנה שעברה. חלק הארי של המשקיעים בנדל"ן המשרדים בלונדון מגיע מסין והונג קונג. משקיעים משם הזרימו לשוק 4.6 מיליארד דולר. במקום השני נמצאים משקיעים מקומיים, שהשקיעו בשוק הלונדוני 3.5 מיליארד דולר. המשקיעים מדרום קוריאה התמקמו במקום השלישי עם 3.4 מיליארד דולר — השקעה גדולה פי 8 לעומת השנה שעברה.
הישראלים מתחת לגרמנים
אף שהם שמרו על המקום הראשון, ההשקעות מסין והונג קונג ירדו ב־51% ב־2018 לעומת השנה שלפני כן. הסיבה העיקרית לכך, לפי נייט פרנק, היא ההגבלות על תנועת הון שהטילה ממשלת סין. המשקיעים הישראלים מדורגים במקום השביעי ברשימת המשקיעים בשוק הנדל"ן המשרדי בלונדון. עם 851 מיליון דולר, הם נמצאים מתחת לגרמנים, שהשקיעו 888 מיליארד דולר, ולפני הספרדים, הנורבגים והקנדים.
ניק ברייברוק, מנהל אזור מרכז לונדון בנייט פרנק אמר לבלומברג כי "משקיעים רבים מחפשים תשואות, והברקזיט נותן להם הזדמנות למצוא אותן. המשרדים בלונדון כיום זולים יותר מפריז, פרנקפורט וברלין". ברייברוק ציין גם ש"אילולא הברקזיט, לא היתה סיבה שלונדון תהיה זולה יותר מהערים האחרות". הנכסים המבוקשים ביותר בקרב המשקיעים הם משרדים עם חוזי חכירה לטווח ארוך, שמאפשרים להם לנצל את שער הליש"ט הנמוך מחד, ומגן עליהם מפני השפעות הברקזיט בטווח הקצר
מאידך. העסקה הבולטת ביותר שנעשתה ב־2018 היא רכישת המטה האירופי של בנק ההשקעות האמריקאי גולדמן זאקס ב־1.2 מיליארד ליש"ט בידי קרן הפנסיה הלאומית של דרום קוריאה. גובה העסקה הממוצע ב־2018 עמד על 81.5 מיליון ליש"ט.
באירופה מכינים את הגיהנום
בתוך כך, נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק השתלח אתמול בתומכי הברקזיט במסיבת עיתונאים משותפת שהוא ערך עם ראש ממשלת אירלנד ליאו ורדקר. טוסק מתח ביקורת חריפה על הפוליטיקאים הבריטים שעודדו את האזרחים להצביע בעד עזיבת האיחוד האירופי ואמר ש"בגיהנום שמור מקום מיוחד לאלו שקידמו את הברקזיט בלי שהיה להם שמץ של תוכנית איך לבצע אותו בבטחה".
טוסק הבהיר שאין לאיחוד האירופי כוונה לפתוח מחדש את המתווה לביצוע הברקזיט שעליו הוא סיכם עם ממשלת בריטניה, ושאת אישורו כשלה ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי להשיג בפרלמנט. לכן, הברקזיט אמור לצאת לדרך ב־29 במרץ, בלי שנראית באופק כל אפשרות להוציאו אל הפועל תחת מתווה שמוסכם על שני הצדדים.