$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

המדינה נזכרה פתאום בתושבי גבעת עמל

בעקבות התערבות שר האוצר צפויה המדינה לשנות את עמדתה בנוגע לגבעת עמל. דורשת את תגובת יצחק תשובה על טענות התושבים בדבר הפרת הסכם אתם

דותן לוי 06:5623.01.19

ממכתב ששלח בשבוע שעבר משרד המשפטים לנציגיה של אלעד מגורים ישראל, חברת הנדל"ן שבבעלות יצחק תשובה, מתברר כי בימים אלה מגבשת המדינה עמדה חדשה בסוגיית קרקעות שכונת גבעת עמל בתל אביב. זאת לאחר כמה שנים שבהן לא נקטה עמדה בסכסוך המשפטי המתמשך בין תשובה, המקדם פרויקט נדל"ן על הקרקע לבין תושבי השכונה שאותם הוא מבקש לפנות.

 

העמדה המחודשת באה בעקבות פסק דין שנתן ביוני האחרון השופט מריו קליין מבית משפט השלום בתל אביב, אשר מכיר עקרונית בזכויות התושבים בקרקע.  

 

 

 

במכתב ששלחו עו"ד כרמית יוליס, ראשת אשכול הנדל"ן במחלקת ייעוץ וחקיקה ועו"ד איגי פז אל עו"ד גד חלד המייצג את חברת אלעד מגורים, עדכנו השניים על פגישה שנערכה בנובמבר בלשכתו של שר האוצר משה כחלון ובה נכחו תושבי שכונת גבעת עמל ואנשי משרד המשפטים, בראשות המשנה ליועמ"ש (אזרחי) עו"ד ארז קמיניץ: "בישיבה זו העלו נציגי תושבי שכונת גבעת עמל את הטענה שההסכם שבין רשות מקרקעי ישראל לבין היזמים שמחזיקים בזכויות במקרקעין הופר על ידי הרוכשת, זאת בהתבסס על האמירות שבפסק דינו של השופט מנחם קליין. מבלי להביע עמדה ביחס לטענות, ובטרם נגבש דעתנו בנושא, נודה לקבלת התייחסותכם".

 

גבעת עמל. בלי פינוי התושבים תשובה לא יקבל היתר בנייה נוסף גבעת עמל. בלי פינוי התושבים תשובה לא יקבל היתר בנייה נוסף צילום: עמית שעל

 

עמדה עצמאית

 

משמעות המכתב היא כי מצבו המשפטי של תשובה מול משרדי הממשלה הרלוונטיים עשוי להשתנות. אם עד כה המדינה לא התערבה בדיון, ולעתים אף נתפסה כבעלת בריתו של תשובה. כעת נראה כי היא עשויה עמדה משלה שאינה מתואמת עם זו של תשובה, ואף עשויה להיות נגדו.

 

על קרקעות גבעת עמל, שמדרום לשכונת בבלי בתל אביב, מתוכננים להיבנות שבעה מגדלים עם 1,200 דירות בסך הכל. בהם, מגדל אחד שנמצא בבעלות משפחת כוזהינוף, שנמצא בבניה. קרקע לבניית שני מגדלים נוספים בבעלות העירייה, וארבעה מגדלים על הקרקעות שבבעלות תשובה. אחד מהם כבר מאוכלס, והשני קיבל היתר חפירה ודיפון בלבד.

 

זכות התושבים לפיצוי

 

נכון להיום לא יכול תשובה להמשיך להתקדם בשטח, שכן לעל פי הסכמים עם עיריית תל אביב, עליו לסיים את פינוי התושבים בטרם יינתן לו היתר בנייה נוסף. מסיבה זו, להוט תשובה להשלים את פינוי התושבים, ואף הגיש תביעת פינוי נגדם לבית משפט השלום בתל אביב. אלא שבפסק הדין השופט מציין כי יש להכיר בזכות ההתיישבות של התושבים ובזכותם לקבל פיצוי עבור דרישת החברה לפנות את בתיהם. באותה החלטה התייחס השופט גם לגובה הפיצוי שמגיע לתושבים, וכאן נכונה להם אכזבה רבה כשכתב, כי הגדלת זכויות בנייה במקרקעין לאורך השנים לא אמורה להשפיע על גובה הפיצוי לתושבים. בעקבות ההחלטה ערערו שני הצדדים לבית המשפט המחוזי, ודיון ראשון בנושא צפוי בחודש יוני הקרוב.

 

מוועד הפעולה של גבעת עמל נמסר בתגובה: "מיום מכירת הקרקע בגבעת עמל במשך 58 שנה, רשות מקרקעי ישראל התנערה מאחריותה ואיפשרה ליזמים לפגוע בזכויות תושבי גבעת עמל. בפגישות רבות שערכנו בשנה האחרונה במשרד האוצר ורמ"י בחסות השר כחלון, מצאנו לראשונה אוזן קשבת, ואנו עדים להתחלה של לקיחת אחריות מצד המדינה כלפי התושבים".

 

מחברת אלעד לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x