בלעדי לכלכליסט
שלום, זה יצחק תשובה, אפשר להיכנס? פינוי גבעת עמל עובר לשיטת דלת לדלת
יצחק תשובה שמנסה כבר שנים להביא לפינוי תושבי גבעת עמל כדי לקדם את פרויקט הנדל"ן שלו נקט בצעד חריג והגיע לשכנע את התושבת לבנה רצבי להתפנות. רצבי: "הסברתי לו שזה לא יקרה"
איש העסקים יצחק תשובה מבעלי חברת דלק וחברת הנדל"ן אלעד ישראל מגורים שינה את האסטרטגיה לפינוי תושבי גבעת עמל בתל אביב לטובת הקמת מגדל נוסף של חברת אלעד מגורים. ל"כלכליסט" נודע כי לאחרונה הגיע לביקור בית אצל אחת מתושבות השכונה וניסה לשכנע אותה לקבל את פסיקת בית המשפט אשר קובעת לה פיצוי של 1.8 מיליון שקל.
התושבת, לבנה רצבי, נכה בת 73, סירבה להצעתו ולא חסכה ממנו מילים. הפגישה הסתיימה בכך שתשובה יצא בכעס. לדברי רצבי, יום קודם לביקור הגיע אליה חיים פנחס (המכונה שוגון) האחראי מטעם אלעד מגורים על הליך פינוי התושבים מהשכונה, והציע לה לקבל את פסיקת בית משפט השלום שקבעה לה פיצוי של 1.8 מיליון שקל. "אמרתי שמה שקבע השופט לא מתאים לי, גרות כאן שלוש משפחות ואני צריכה שלושה בתים ולא יוצאת מכאן בפחות, אני רוצה שבעה וחצי מיליון שקל", סיפרה רצבי ל"כלכליסט".
- אכזבה לתושבי גבעת עמל: כל בית אב יקבל כ-1.88 מיליון שקל פיצוי
- אחרי 6 שנות מאבק: "חוק גבעת עמל" אושר בקריאה ראשונה
- העליון צירף את עיריית ת"א ורמ"י לתביעה של תשובה נגד תושבי גבעת עמל
אלא שלדברי רצבי, תשובה לא הסתפק בלשלוח את העובדים תחתיו ולמחרת שוגון התקשר שוב וביקש להגיע בעוד חצי שעה עם יצחק תשובה. "הם הגיעו, תשובה אמר לי 'חג שמח', החמאתי לו על ההופעה, הוא נראה טוב, הוריד במשקל ואמרתי לו את זה. אבל אז הוא התיישב על ידי וחשב שהוא יכול לסובב אותי. הוא שוב שאל אותי מה אני רוצה ואמרתי לו שאני רוצה מה שאמרתי לשוגון. הוא אמר לי, 'לא, השופט קבע 1.8 מיליון שקל', והשבתי לו שהוא יכול להתחלק ב־1.8 מיליון שקל עם השופט".
בהמשך, מספרת רצבי, שהשיחה הובילה למקומות פחות טובים, "שאלתי אותו למה הוא לא נוהג כמו חבס ואקירוב (יזמים שבנו פרויקטים סמוכים שבהם פונו תושבים ‑ ד"ל) שפינו את התושבים תמורת כסף טוב בדולרים ועדיין הרוויחו יפה בפרויקטים שלהם, גם אמרתי שאם הוא רוצה לקבל ברכות מהתושבים שייתן לנו מה שאנחנו רוצים, אחרת יקבל רק קללות".
בשלב זה אומרת רצבי כי תקפה אותו באופן אישי, "אמרתי לו שקראתי שהוא אמר שהגיע לאן שהגיע בעשר אצבעות, אבל הוא בעשר אצבעות לא עשה כלום, הוא הגיע לאן שהגיע כי דרך על אנשים. הוא התעצבן ואמר שהוא רק בא להגיד חג שמח ויצא מהבית".
כיום מחזיקים בקרקע של גבעת עמל משפחת כוזהינוף שפינתה את התושבים והחלה בהכנות לבנייה של מגדל מגורי יוקרה, וחברת אלעד מגורים ישראל של יצחק תשובה שקיבלה טופס אכלוס למגדל הראשון ומבקשת להתחיל לבנות את המגדל השני מתוך ארבעה מגדלים אשר יכללו 700 דירות, מתוכן יש לעיריית ת"א אשר גם היא מחזיקה בחלק מהקרקע זכות ב־166 דירות.
בעבר נחשף כי הקרקע של תשובה פנויה מתושבים ומוכנה לבנייה, אך הסכם שחתמה החברה עם העירייה מחייב אותה בפינוי כלל התושבים כתנאי לקבלת היתר בנייה למגדל השני. מדובר ב־18 בתי אב בהם מתגוררות כ־60 משפחות. ביוני השנה התקבל פסק דין של בית משפט השלום שבו נקבע פיצוי ממוצע של 1.88 מיליון שקל לכל בית אב, כך שבמקרים מסוימים ידרשו מספר משפחות להתחלק בסכום, מה שלא יאפשר להם לרכוש דיור חלופי. בעקבות זאת התושבים החליטו לערער למחוזי, מהלך שעשוי לעכב את פינוי התושבים וכתוצאה מכך את קבלת ההיתר למגדל השני. על פי הערכות, זו הסיבה לכך שתשובה החליט להגיע בעצמו לשכונה.
מחברת אלעד מגורים ישראל לא נמסרה תגובה.
מוועד הפעולה בגבעת עמל נמסר בתגובה: "בפסק הדין של בית משפט השלום שניתן לאחרונה נקבע שכל תושבי גבעת עמל היום הינם ברי רשות בלתי הדירה מפורשת וכי העובדה שהיזמים לא סיפקו דיור אקוויוולנטי לתושבים כמתחייב בחוזה מכירת הקרקע ע"י רמ"י הוא 'הפרה מתמשכת' של 57 שנה! לצד קביעות אלה, השופט קליין קבע סכומי פיצוי מבישים לתושבים ע"פ נוסחה לא מנומקת שמבוססת על מודל שכירות ל-20 שנה. כל תושבי גבעת עמל מתכוננים בימים אלה להגשת ערעור על נוסחת החישוב המעוולת והשגויה שהובילה לסכומי פיצוי מבישים. תושבי גבעת עמל קוראים לרמ"י ולעיריית תל אביב למלא את חובתן ולהבטיח דיור חליפי לכל תושבי גבעת עמל".