$
חדשות נדל

מנכ"ל רימקס: "ב-2019 נראה עליית מחירים חד ספרתית"

סיכום שנת 2018 ברשת רימקס מצביע גם על לא מעט עליות מחירים, אך ברשת חוששים מהמשך התערבות הממשלה בשוק הדיור משום שהוא עלול להוביל למיתון

דותן לוי 15:0124.12.18

"שנת 2018 הייתה שנה מעניינת בתחום הנדל"ן, היא הייתה שונה ממה שהכרנו בשנים האחרונות", כך פותח את דבריו מנכ"ל רשת רימקס בישראל, ברנרד רסקין. נתוני הרשת לשנה החולפת הצביעו על עליות מחירים מסוימות, כאשר בכל עיר קיים שוני בין פלחי השוק השונים.

 

מגמה שחזרה על עצמה בערים רבות היא ירידה דווקא בדירות היוקרה, הקוטג'ים והפנטהאוסים, אך יחד עם זאת, במרבית הערים נרשמה עלייה או יציבות בדירות המייצגות את הסטנדרט הישראלי – דירות 4 חדרים.

 

לפי רסקין, דווקא במקומות בהם פועלת תוכנית מחיר למשתכן, זיהו ברשת עליית מחירים מסוימת. "המחירים עולים, כי במחיר למשתכן אין התחשבות בצורכי השוק והמחירים נקבעים מראש, בעוד שבמגזר הפרטי שאיתו אנחנו עובדים יש התאמה של הבנייה לשוק ורואים את זה דווקא שם".

  

ברנרד רסקין, מנכ"ל רימקס ישראל ברנרד רסקין, מנכ"ל רימקס ישראל צילום: אוראל כהן

 

 

מנתוני הרשת עולה, כי בנהריה, למשל, המחירים ירדו ב-11%: "הסיבה היא בנייה פרטית מסיבית. מחיר למשתכן לא משמעותי שם ולכן רואים את ירידת המחירים. לעומת זאת, בעכו השכנה המחירים עלו בכ-4%". בכרמיאל, מקום שבו תוכנית מחיר למשתכן היא דומיננטית, נרשמה עליית מחירים של עד 7%; בחיפה בשכונת אחוזה - עליית מחירים של עד 8% עבור דירות 4 חדרים; בעפולה, שבה יש היקף משמעותי של דירות במסגרת מחיר למשתכן, המחירים עלו ב-1% עבור דירות 4 חדרים; בחריש עלו בכ-5%; ובחדרה נרשמה עליית מחירים של עד 7% בדירות 4 חדרים.

 

יחד עם זאת חשוב לציין, כי נתוני הרשת משקפים רק חלק מסוים מהמתרחש בשוק, משוק יד שנייה בעיקר, ולכן בחלק מהמקרים רואים חוסר התאמה לנתוני הלמ"ס, למשל. בנוסף, ברימקס לא מסרו את היקפי העסקאות גם בהשוואה לשנה שעברה, כך שיתכן שבפלחי שוק כמו זה של דירות היוקרה, עסקאות בודדות הן אלה שמשקפות את מגמת המחירים שמציגה הרשת.

 

 

 

 

רסקין הטיח ביקורת רבה בהתערבות הממשלה בשוק הדיור. "אני לא מכיר מקום שבו המשלה התערבה בשוק הדיור והצליחה לפתור את הבעיות בו, לרוב זה גורם ליותר נזק, וגם כאן ההתערבות הייתה הרסנית. התחלות הבנייה ירדו ב-2018 שנה שנייה ברציפות והמדינה לא מצליחה לייצר דירות כדי לעמוד בצריכה השנתית. בקצב הזה אני מצפה שנהיה במצב פחות טוב", אמר רסקין, והוסיף כי "המשימה הוחלפה, ובמקום לייצר יותר יח"ד כולם מתעסקים בהורדה של מחירי הדיור. במקום שבו מורידים את מחירי הנדל"ן יש מיתון, זו עובדה. לגבי מחיר למשתכן, אני מבין את הרצון לעזור לזוגות הצעירים, אבל זה שאנחנו רוצים לעזור להם זה לא אומר שצריך לבצע מהלכים לא רציונליים".

 

לגבי העתיד אומר רסקין כי הוא מעריך שבשלב מסוים הקבלנים והיזמים יקלעו לקשיים ולא יוכלו להמשיך. "ככה מתחיל מיתון, זה לא רק הקבלנים, זה גם המעגל השני של היצרנים. זה לא סוד שהנדל"ן הוא הקטר של המשק".

 

בהסבר שנתן לנתונים ייחס רסקין חשיבות רבה לנושא המשקיעים, שבעבר היוו כ-30% מהעסקאות. "אנחנו רואים הרבה פופוליזם נגד משקיעים, למרות שמה שאנחנו צריכים זה יותר דירות להשכרה ובשנים האחרונות יש מלחמה של כל מיני גורמים נגד המשקיעים", אמר רסקין. "יש לזה אפקט נוסף: 20% מהמשקיעים עוברים לפולין לפורטוגל ולמדינות אחרות, זה כסף שיוצא מהמדינה. אי אפשר להפחיד את המשקיעים שנה אחרי שנה ואז להיות מופתעים שהמחירים עולים. כוחות השוק חזקים יותר מכל אחד מאתנו".

 

לסיכום, אומר רסקין, כי הוא מעריך שב-2019 נראה עליית מחירים חד ספרתית. "אני חושש ממיתון, אם כי זה שיש פחות 'סחורה' בשוק דווקא מצמצם את החשש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x