בלעדי לכלכליסט
תקבולי המדינה ממכירת קרקעות צנחו ב־26%
ההאטה בענף הבנייה מגיעה לקופת המדינה, ועדיין סכום התקבולים הוא השני בגובהו לאחר השיא אשתקד. היקף ההנחות בקרקע במחיר למשתכן עד כה: 5.2 מיליארד שקל
ההאטה החריפה שחלה השנה בענף הבנייה למגורים נתנה את אותותיה גם בהיקף העסקאות שעליהן חתמה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) המשווקת קרקעות מדינה ליזמים, כך עולה מנתוני הכנסות הרשות שהוצגו לאחרונה לשר האוצר משה כחלון ואשר הגיעו לידי "כלכליסט". על פי הנתונים, ב־2018 יסתכמו תקבולי רמ"י ב־8.6 מיליארד שקל, צניחה בשיעור של כ־26% בהשוואה ל־2017, שהיתה שנת שיא עם 11.6 מיליארד שקל. על אף הירידה השנה, מדובר בסכום השני הגבוה בכל הזמנים, לאחר תקבולי אשתקד.
- תוכנית המתאר של אשקלון: תוספת של 22 אלף דירות עד 2035
- ראש עירית ר"ג: אני לא רואה איך נוכל להוציא עוד היתרי בנייה בעיר
- ראש העיר חדרה נגד תוכנית הוותמ"ל להקמת 6,000 דירות במזרח העיר
הכנסות רמ"י, שכוללות תקבולי מכירת קרקע, תשלומי פיתוח והנחות, הסתכמו ב־12.8 מיליארד שקל, צניחה של 20% בהשוואה לאשתקד. 67% מהכנסות רמ"י התקבלו ממכירת קרקעות לבנייה ליזמים ולאזרחים; 12% מקורם בתשלומים שהתקבלו עבור פיתוח (עבודות הנדסיות להכשרת הקרקע לבנייה); 12% רשומים כהנחות שניתנו במחיר למשתכן; ו־9% רשומים כהנחות שניתנו לחוכרים ביישובי קו עימות ובאזורי עדיפות לאומית.
על אף הירידה בהכנסות, בהיקף ההנחות שניתנו השנה באזורי העדיפות הלאומית חלה עלייה של 20% לסכום של ל־1.2 מיליארד שקל. בכל שאר הפרמטרים חלה ירידה בהשוואה ל־2017. בהנחות שניתנו במחיר למשתכן חלה צניחה של 36%. עוד עולה מהנתונים כי היקף ההנחות שניתנו עד כה במחיר למשתכן מגיע ל־5.2 מיליארד שקל.
מכרז אחד שהקפיץ את הכנסות רמ"י ב־2017 היה המכרז לבניית פרויקט בן שלושה מגדלים בשרונה, שבו זכתה קבוצת הרכישה שארגנה חברת מינהל מגורים, עבור הסכום הגבוה ביותר ששולם אי פעם עבור קרקע במכרז בודד של רמ"י – 1.06 מיליארד שקל.
"הסיבה לירידה בהכנסות היא שהשנה יש לנו פחות עסקאות", הסביר ל"כלכליסט" גורם בכיר ברמ"י. "בשנים 2015 ו־2016 הוצאנו הרבה מאוד קרקע לשיווק, ובעקבות זאת ב־2017 נרכשו הרבה מאוד קרקעות. היום השוק כבר שבע בהרבה מאוד אזורים וקבלנים לא רוכשים כל מה שמציעים להם".
מתוצאות מכרזי רמ"י האחרונים עולה כי השוק "שבע" בעיקר באזורי הפריפריה. בשבוע שעבר למשל נסגר מכרז ענקי למכירת קרקעות לבניית 2,000 דירות בעכו ללא מציעים. מגמה זו מעלה את החשש כי באזורי הביקוש לא נותרו לרמ"י מספיק קרקעות איכותיות, דבר שבאופן טבעי מקטין את היקפי העסקאות.
בשבועיים הקרובים מגיעים מועדי סגירתם של עשרות מכרזי מקרקעין לבנייה רוויה של עשרות אלפי דירות ברחבי הארץ, רובן במחיר למשתכן. על רקע הנתונים שתוארו כאן סביר להניח כי חלק ניכר מהקרקעות, בעיקר בערי הפריפריה, לא יירכש, אולם מוצע לבנות כעשרת אלפים דירות גם באזורי הביקוש.
עם המכרזים הצפויים להיסגר מהיום עד 31 בדצמבר נמנים מכרז מכבי יפו בתל אביב (940 דירות), שורה של מכרזים לבניית כ־4,000 דירות בבית שמש, מכרזים במבשרת ציון (523 דירות), באר שבע (1,300 דירות), אשקלון (2,800 דירות), קריית ביאליק (1,800 דירות), באר יעקב (360 דירות), רמלה (360 דירות) ומודיעין (107 דירות).