לא יהיה כזה דבר שיפוץ בלי אחריות: מדריך למשפץ
חוק “אחריות לעבודות בשיפוצים”, שאושר השבוע, יעניק לצרכנים שנה אחריות על עבודות של 20 אלף שקל ויותר. כל מה שאתם צריכים לדעת
הצעת החוק "אחריות לעבודות שיפוצים", שאושרה השבוע בוועדת הכלכלה של הכנסת, ואשר תעלה בקרוב לאישור בקריאה שנייה ושלישית, צפויה להביא למהפכה ביחסים בין מזמיני העבודות לקבלני השיפוצים. ההצעה קובעת כי כל קבלן שיפוצים יחויב לתת למזמין אחריות של שנה לפחות על עבודות בהיקף של 20 אלף שקל ויותר, שבמהלכה יחויב לבצע תיקון ליקויים ללא תשלום ובתוך זמן סביר. החוק צפוי להיכנס לתוקף באפריל 2019.
את הצעת החוק יזם ח"כ רועי פולקמן (כולנו), בשיתוף עם התאחדות קבלני השיפוצים. לדברי עו"ד אילה לונדנר, יועצת החקיקה של פולקמן, "בניגוד לקבלני בניין, שחוק מכר דירות מטיל עליהם שנות אחריות לפי סוגי העבודות, בתחום השיפוצים אין כל מחויבות חוקית לסטנדרט העבודה".
כדי לעשות סדר בנוגע להשפעות ההצעה החדשה על תחום השיפוצים, הנה מדריך מעשי קצר.
- מול בניין העירייה: משאית מנוף קרסה במהלך עבודות שיפוץ
- "כשלקוחות יבקשו רישיון 95% מהחאפרים בשיפוץ ייעלמו“
- מבחני ההסמכה לצורך רישום קבלני השיפוצים הקטנים יוצאים לדרך
הצעת החוק, כאמור, מחייבת את קבלני השיפוצים במתן שנת אחריות לפחות, לעבודות בהיקף של 20 אלף שקל ויותר. כלומר, אי אפשר לחתום על חוזה לפיו תקופת האחריות תהיה פחות משנה בסדר גודל כזה.
מה קורה אם הצדדים לא סיכמו ביניהם על זמני אחריות?
במקרה כזה יחולו הוראות חוק מכר דירות, הקובעות זמני אחריות לפי סוגי העבודה. למשל: האחריות על ליקויים במוצרי מסגרות, נגרות, ריצוף וחיפויי פנים עומדת על שנתיים; כשלים במכונות ודוודים, שלוש שנים; כשלים במערכות צנרת ובאיטום המבנה, חמש שנים.
קבלן יכול לתת בחוזה תקופת אחריות פחותה מזה שמצוינת בחוק המכר?
"בניית דירה מאפס, עם מערכות חדשות שבונים מתחילתן ועד סופן, שונה מהותית משיפוץ דירה, שכוללת למשל רק החלפה של חלק אחד בצנרת. לפיכך, אי אפשר להציב בעבודות שיפוצים את חוק המכר ככתבו וכלשונו, והקבלן יכול להתנות זמני אחריות נמוכים יותר", מסבירה לונדנר, "אבל המינימום הוא שנת אחריות".
איזה סעד מעניק החוק למזמין העבודה?
במידה שיתגלעו בעיות בתקופת האחריות, הצרכן יוכל להגיש תביעה, והקבלן יידרש להוכיח כי הנזק לא נגרם בשל התרשלות שלו. בעבודות בסכומים הנמוכים מ־20
אלף שקל ימשיכו לחול הוראות דיני הנזיקין לפיהן הצרכן יכול לתבוע את קבלן השיפצים אך נטל ההוכחה ימשיך לחול על הצרכן.
אם מדובר בקבלן שרשום בפנקס הקבלנים “ניתן יהיה לפנות לרשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, בגין אי קיום הוראות החוק. הרשם יכול לנקוט במגוון צעדים נגד מפירי החוק, מהתרעה ונזיפה ועד לגריעתם מהמרשם, צעד שלא יאפשר להם לגשת למכרזים של המדינה", מסבירה לונדנר.
מתי לא חלה אחריות של קבלן?
האחריות לא תחול במקרים שבהם הלקוחות קונים בעצמם את המוצרים כדי לחסוך עלויות ומבקשים מקבלן השיפוצים רק להתקין אותם. "אם הלקוח קנה לבד את הקרמיקה והיא נפלה, הוא לא יקבל על כך אחריות מהקבלן", מבהיר יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים ערן סיב.
החוק חל על כל הקבלנים?
החוק חל הן על קבלנים רשומים והן על לא רשומים, וכנגד שניהם רשאי הצרכן להגיש תביעה במקרה שלא תיקנו ליקויים שהתגלו בעבודתם במהלך תקופת האחריות.