דפני ליף על עליית מחירי השכירות: "אנשים כאן חמדנים, יש בעיה של חוסר סולידריות חברתית"
הפעילה החברתית אמרה כי אחת הסיבות לעליית מחירי השכירות היא שבכל פעם כשדובר על חקיקה לסייע לשוכרים, המשכירים מיהרו להעלות את השכ"ד". ח"כ פולקמן תקף את עיריית ת"א: "לזרוק 10 דירות בפרויקט מידטאון שמתאימות לעשירון התשיעי, זה לא דיור בר השגה - זה לעג לרש"
"אנשים כאן חמדנים וזו הבעיה של החברה הישראלית, החברה שלנו היא קרניבורית. אנשים לא קשובים אחד לשני ולצו השעה של מחירי השכירות העולים, יש כאן בעיה של סולידריות חברתית. אנשים רואים רק את המקום שלהם וזה בא לידי ביטוי גם בשוק השכירות הישראלי", כך אמרה היום (ה') דפני ליף בכנס שכירות של ועד שוכרי הדירות בחסות מגוריט שהתקיים בקריה האקדמית אונו.
- ההתנגדות לחוק שכירות מוזלת צוברת תאוצה: "שום מדינה לא נותנת דיור בר השגה לכולם"
- הצעת חוק: מתווך לא יורשה לגלגל את דמי התיווך על השוכר
- כל מה שרציתם לשאול על שוק השכירות
ליף הוסיפה ואמרה, "אחת הסיבות המאד מעניינות לעליית מחירי השכירות ב-7 השנים האחרונות היא הפופוליזם הישראלי, כל פעם שמישהו מתוך הפוליטיקה דיבר על חקיקה חדשה שתסייע לשוכרים, עוד לפני שהיא התרחשה, בעלי הדירות רצו להעלות מחירים". לגבי העתיד, אמרה ליף, "בתל אביב למשל האוכלוסייה בדרום ומזרח העיר נמצאת בפני סכנת גירוש, כי יש אוכלוסייה עשירה יותר שנכנסת לעיר, וכך גם לגבי שוכרי הדירות. כל הדיבורים על דיור להשכרה פונים רק למעמד ביניים ומעלה ובינתיים יש כאן דור של צעירים שאין להם כסף והוא לא מתרומם. הסולידריות בחברה היא אתגר אסטרטגי שאנחנו עומדים בפניו".
ח"כ רועי פולקמן, שנחשב לפעיל מרכזי בתחום החקיקה לטובת דיור להשכרה מתח ביקורת על עיריית ת"א והמענה שיזמה לנושא של דיור בהישג יד, "הפתרון של עיריית ת"א זה לא דיור בהישג יד, לזרוק 10 דירות בפרויקט מידטאון שמתאימות לעשירון התשיעי-עשירי, זה לא דיור בר השגה - זה לעג לרש. עיריית ת"א עשתה על 100 דירות קמפיין שלם. בחוק דיור בהישג יד ביקשתי מהרשויות לבנות, והן התנגדו".
עוד אמר פולקמן, "אנחנו בדיונים אינטנסיבים עם עיריית ת"א על יישום חוק שכירות הוגנת, לחולדאי יש גישה שמעכבת דיור בר השגה בת"א. חוק שכירות הוגנת חשוב, אבל המהפכה תהיה כשדירות שכורות בת"א יוחזקו על ידי חברות. כל עוד השכירות היא בבעלות פרטית, לא תהיה מהפכה".
ח"כ סתיו שפיר, מיוזמי חוק שכירות הוגנת, הסבירה מדוע החוק בגרסתו הנוכחית לא מייצר עדיין שינוי אמיתי בשוק, " לפני כמה שנים הייתי שלמה יותר עם הגרסה הראשונה של החוק. ראינו את המודל של ברלין שמעמיד את זכויות השוכר מעל לכל, אבל המודל שעבר כאן מאוזן יותר. מתוך 600 אלף שמתגוררים בשכירות, 160 אלף משקי בית מקבלים סבסוד מהמדינה כתחליף לדיור ציבורי, כשמסבסדים שליש מהשוק זה גורם למחירים לעלות, כך שהמדינה מעלה את מחירי השכירות ואת מחירי הדיור". עוד אמרה שפיר כי "הערכתי שאם נעבור לשכירות ארוכת טווח שמתחילה ב-5 שנים ולאט לאט נעלה, נצליח למסד את החוק. אני מקבלת מהציבור פידבק שהחוק כבר התחיל להשפיע, לראשונה יש להם זכויות בחוק לגבי איכות הדירה, התיקונים, התיווך, יעוץ משפטי. אלה דברים שהשתנו. לגבי עליית המחירים, צריך תיקון לחוק לשכירות ארוכת טווח".
לגבי שותפה לקידום החוק אמרה שפיר, "פולקמן בהתחלה היה מאד פעיל בגיבוש החוק אבל בשלב מסוים זה הפך לתהליך שכלל יותר מידי פשרות. איילת שקד התייעצה עם כל מיני כלכלנים וניסתה לפרק אותו ובמפלגה של כחלון לא הלכו איתו עד הסוף. היו לנו ויכוחים קשים עם אנשי משרד המשפטים למשל, הם טענו שמים זורמים בכיור הם לא תנאי הכרחי שצריך להיכלל בהגדרה של תנאים נאותים כי אפשר לקנות בקבוקי מים. זה קורה ברוב החוקים שניסו לחוקק כאן גם לדיור בר השגה. מה שקורה כיום שתוכנית מחיר למשתכן וגם בדירה להשכיר, נותנים סבסוד לעשירונים גבוהים, אבל לא עוזרים לשכבות החלשות".
ארז רוזנבוך, יו"ר מגוריט ישראל, אמר בכנס כי "מגוריט הינה הקרן היחידה שהצליחה לקום ולהתקיים כחלוצה בענף. הגופים המוסדיים לא נכנסים לשוק המגורים בישראל, אך כן עושים זאת באירופה. חשוב שתהיה התערבות מצד המדינה והרגולטור, בסיוע לקרנות הפועלות בענף השכירות כדי שנוביל פתרון אמיתי בשוק הדיור. כנראה שעדיין אין הבנה או הפנמה אמיתית שישנה בעיה. אם לא נטפל בזה היום, ייתכן שבעוד 3-4 שנים ניתקל באותו קושי שהיה בשנת 2011, כאשר המחירים של הדירות יזנקו בעשרות אחוזים".