משרד המשפטים מזהיר מפרצה שתאפשר הטבות למקורבי ראש העיר
ועדת הפנים של הכנסת אישרה נוסח לחוק השומה המוסכמת, שיקצר את ההליך למי שרוצה לערער על היטל ההשבחה בסכומים קטנים יחסית - אך ללא מנגנון הבקרה שדורש משרד המשפטים
ועדת הפנים בראשות ח"כ יואב קיש (הליכוד) אישרה אתמול (ב') לקריאה ראשונה את הצעת החוק שומה מוסכמת, שיזמו ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) וח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) בשיתוף לשכת שמאי המקרקעין. במהלך הדיון פרצה מחלוקת חריפה בין חברי הכנסת ונציגת משרד המשפטים אשר הזהירה כי החוק עלול להוות פתח להתגברות השחיתות בשלטון המקומי.
כיום קובע חוק התכנון והבנייה כי בכל מקרה שבו אדם מבקש לערער על גובה החיוב בהיטל השבחה שחייבה אותו הרשות המקומית, עליו להציג שומה נגדית מטעמו לגובה ההיטל ולפנות לשמאי מכריע. מדובר בהליך ממושך אשר עולה לצדדים בזמן וכסף. על מנת לפטור חלק מהנישומים מההליך הבירוקרטי המתואר, מבקשת הצעת החוק ליצור מסלול קצר יותר עבור מי שחויב בסכומים נמוכים, ולפיו יוכל הנישום לפנות ישירות לוועדה המקומית ולנסות להגיע עמה להסכמות על גובה ההיטל, כלומר לשומה מוסכמת.
את ההצעה קידמה לשכת השמאים יחד עם ח"כ זוהר ובהסכמת משרד המשפטים, והיא זכתה לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה ואף אושרה בקריאה טרומית. אלא שהנוסח המוסכם כלל הגבלה של גובה ההיטל שיוכל לפנות למסלול השומה המוסכמת ל-50 אלף שקל, וכן מנגנון בקרה שיפעיל השמאי הממשלתי הראשי, שמטרתו תהיה לוודא כי גם השומות המוסכמות עומדות בקני מידה מקצועיים – ושאין מדובר בהטבות שמעניק הדרג הפוליטי ברשויות לאנשי שלומו.
ואולם במהלך הדיון חלקו חברי הכנסת על ההסכמות שהושגו, ובנוסח שאושר לקריאה ראשונה נעשו שני שינויים, הראשון הוא שהרף שמאפשר ללכת לשומה מוסכמת הוגבה מחיוב ב-50 אלף שקלים, ל-70 אלף שקלים.
השינוי השני והמשמעותי יותר הוא שמנגנון הבקרה של השמאי הממשלתי בוטל. זאת לאחר שיו"ר הוועדה קיש לא קיבל את טענת משרד המשפטים, לפיה יש חשש שנבחרי ציבור ברשות המקומית ישנו שומה משיקולים לא ענייניים: "יש לי בעיה עם התקפות כלפי נבחרי ציבור. להגיד שחוששים מנבחרי הציבור לא מקובל עלי. לא רוצה לערב את השמאי הממשלתי". עוד אמר: "עם כל הכבוד לממשלה, הכנסת תקבע. יש גבול לבירוקרטיה. לא לעצור עסקאות כשמדובר בשומות קטנות".
ראש אשכול נדל"ן במשרד המשפטים עו"ד כרמית יוליס, אמרה מנגד כי "אי אפשר להקל בעניין ראש. החשש משיקולים לא ענייניים מגובה בלא מעט דו"חות. זה נושא מאד מורכב לקבוע היטל השבחה. ההיבט המקצועי משמעותי".
עו"ד תומר רוזנר, היועץ המשפטי של הוועדה, הציע שהשומות המוסכמות יעברו לשמאי הממשלתי, והוא יבחר מדגמית לבדוק חלק מהן, ואילו נציגי השמאי הממשלתי שנכחו בדיון התחייבו ליכולת להשיב האם שומה מוסכמת סבירה או לא בתוך 14 יום, ובלבד שיתווספו להם שישה תקנים.