ניצחון לירוקים
הפרויקט באכזיב: הוועדה המחוזית עצרה את ההיתרים
הוועדה קיבלה את הערר של אדם טבע ודין לאישור מחדש של נספח הבינוי וקבעה כי הוועדה המקומית חרגה מסמכותה; מטה המאבק: "החלטה משמחת מאוד". היזמים: "ההחלטה מתייחסת לשלבים עתידיים של הפרויקט"
ניצחון ירוק: ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה במחוז צפון קיבלה את הטענה המרכזית שהעלה ארגון אדם טבע ודין (אט"ד) ולפיה לא ניתן לאשר את היתרי הבנייה להמשך הפרויקט הסמוך לחוף אכזיב, ועצרה את הוצאתם. כן קבעה ועדת הערר כי הוועדה המקומית חרגה מסמכותה בנוגע לאישור ופירוש נספח הבינוי.
- החול יזכור: השוואה למדינות אחרות מלמדת שהים שלנו נגמר
- ביהמ"ש בלם תוכנית לבניית פרויקט של 1,600 דירות ליד חוף אכזיב
- פסק דין תקדימי ירחיק את היזמים מקו המים בחופי ישראל
פרויקט המגורים באכזיב שיוזמות החברות אלקטרה מגורים (מקבוצת אלקטרה), צמח המרמן וסלע בינוי, זכה להתנגדות ערה מצד תושבים באזור ופעילים ירוקים לאור הקרבה שלו לקו המים (150 מטר) ולאור ריבוי שאריות האסבסט שנמצאו באזור. התוכנית כוללת בנייה של 839 יחידות דיור למגורים על קו החוף של אכזיב, ביוזמת של צמח המרמן ואלקטרה, כאשר 70 מתוכן הם בתים צמודי קרקע של סלע בינוי. בנוסף כוללת התוכנית בנייה של 750 יחידות מלונאיות. עצירת ההיתרים נוגעת לחלקן של אלקטרה וצמח המרמן בלבד.
כאמור, אחת הטענות העיקריות של אט"ד, היא כי הבנייה נקבעה בהתאם לתוכנית כוללנית כאשר הפרטים שהיו אמורים להתקבל מאישור של נספח בינוי מנחה לא הגיעו לשיתוף הציבור. בדיקה שנערכה גילתה שבפועל ניתנו ההיתרים לפי תכנון שלא קיבל אישור מעולם, המגדיל את מספר הבניינים שאושרו בעורף התכונית ומעמיד לרשות היזמים הרבה יותר נוף לים מכפי שאפשר נספח הבינוי, תוך שהוא חוסם את המרווחים לים שנועדו להישמר בין הבניינים.
כך, במסגרת הליכי הרישוי, בוועדה המקומית לתכנון ובנייה אישרו ליזמים לבנות 14 מבנים, במקום 9 מבנים בעורף התוכנית. כמו כן, במקום ארבעה מבנים במגרש הצפוני כפי שמופיע בנספח הבינוי, הציגו היזמים בפני ציבור הרוכשים ובבקשה להיתרי הבניה מהוועדה המקומית, 6 מבנים, המסודרים בצורה צפופה יותר.
ועדת הערר ציינה בהחלטתה כי מדובר ב"תוכנית החלה על אזור עם רגישות סביבתית גבוהה ומורכבות תכנונית הנובעת מקרבתה לחוף הים, לגן לאומי ולאזור תעשייה". עוד ציינה כי "היקף הסטיות המוצע ברקע הבקשה להיתר ומהותן מצדיקים לפי הנסיבות כי השינויים ייבחנו בידי הוועדה המחוזית. מלבד תוספת הקומה, הבינוי המוצע כולל שינוי של מספר המבנים במגרש ואופן פריסתם. אלו שינויים מהותיים בוודאי בסביבה בה מצויה התוכנית".
באט"ד ציינו כי אמנם הערר תקף היתר המתייחס לחמישה מבנים בלבד, אך להחלטה יש משמעות ביחס לשאר הפרויקט כך שלא ניתן להוציא היתרים נוספים בצורה דומה, הסוטה מנספח הבינוי, עד שלא יאושר נספח חדש בוועדה המחוזית.
פרויקט חוף אכזיב החל לצאת לדרך לפני כשנתיים, אחרי התדיינויות משפטיות ארוכות. תוכנית הבנייה במקום אושרה בשנת 1994, ולכן חוק שמירת הסביבה החופית שמגביל בנייה בתחום 300 מטר מהמים, לא חל לגביה. מאז החלו יזמים להוציא את התוכנית לפועל קמה מחאה ציבורית במטרה לשמור על ערכיות הנוף והחוף. בשטח כבר קיימת בנייה של 14 מבני מגורים שכנגדם תלוי ועומד הליך נוסף של אדם טבע ודין בבית המשפט העליון. הטענות בהליכים דומות, אלא שלגבי ההיתרים הקודמים נדחו הטענות בערכאות הנמוכות מחמת שיהוי בהגשת הערר. באט"ד מעריכים כי ייתכן שלהחלטה הנוכחית תהיה השפעה גם על ההכרעה בעליון.
עו"ד אלי בן ארי מאדם טבע ודין: "טוב עשתה ועדת הערר על שעצרה את מתן ההיתרים לבנייה הפרטית והלא מרוסנת בחוף אכזיב. הדבר יתרום משמעותית להגנה על האינטרס הציבורי ארוך הטווח שבשמירה על רצועת חוף יקרת ערך זו. המקרה של אכזיב מחדד את הנחיצות שבאסדרה כוללת של חופי ישראל והגנתם מפני תוכניות בנייה המסכנות את החופים. במושב הכנסת הקרוב אנחנו נמשיך לקדם את התיקון לחוק החופים שנועד להתמודד באופן כולל עם תוכניות בנייה ישנות ולספק הגנה לחופים מפני המשך בנייה הנוגדת את האינטרסים הציבוריים".
"עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא"
תום פישר, ממטה המאבק להצלת חוף אכזיב: "החלטה משמחת מאוד. אחרי שנים ארוכות של מאבק, אנו זוכים לראות כעת את הפירות. אמנם באיחור ואמנם כבר יש נזק בלתי הפיך במקום, אך עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא. אנחנו מקווים שהוועדה המקומית בנהריה תלמד את ההחלטה ותפסיק לאפשר ליזמים להשתולל ולמקסם את זכויותיהם על חשבון הציבור".
מהחברות הבונות את פרויקט אכזיב נמסר בתגובה: "הבנייה בפרויקט נמצאת בשיאה וחלקו הגדול של הפרויקט יאוכלס כבר בחודשים הקרובים. ההחלטה מתייחסת לשלבים עתידיים של הפרויקט, למגרש מזרחי שטרם הוחל בבנייתו וטרם שווקו בו דירות. בהחלטה הובהר כי התוכנית כולה בתוקף. החברות יטפלו בהקדם באישורים הנדרשים והן בטוחות כי ההיתר יתקבל בהקדם".