ביהמ"ש בלם תוכנית לבניית פרויקט של 1,600 דירות ליד חוף אכזיב
מדובר בתוכנית מ-1994 לבניית שכונה במרחק 100 מטר מהחופים ומהגן הלאומי באזור. בין השאר קבע השופט כי תוקף התוכנית פג וכי על ועדות התכנון לבחון מחדש את נחיצותה
בית המשפט המחוזי בחיפה החזיר היום (ד') תוכנית לבנייה של כ-1,600 יחידות דיור לוועדות התכנון על מנת שאלה יבחנו האם היא נחוצה ורלוונטית לתקופה ולתפיסות התכנוניות הקיימות, כך שבמידת הצורך יבטלו אותה או ידרשו לבצע בה התאמות.
- למרות תלונות השכנים על רעש וחריגות בנייה - המסעדה החיפאית לא תיסגר
- בתום מאבק של 6 שנים: אור ירוק להרחבת מושב ישע והוספת 50 נחלות
- התיקון שעשוי לעורר את תחום הפינוי־בינוי
הסיבה שלפיה נימק השופט את החזרת התוכנית לוועדות התכנון היא הזמן הרב שחלף מהיום שבו אושרה ועד ליום שבו ביקשו היזמים לממש אותה. מדובר בתוכנית משנת 1994 בייעוד של מגורים ומלונאות במרחק של כ-100 מטר מחופי אכזיב ועל גבול הגן הלאומי. לתוכנית התנגדו בתחילה מפעלי נייר חדרה, שלהם מפעל בסמוך לקרקע המדוברת, ואליהם הצטרף ארגון "אדם טבע ודין" כידיד בית משפט לעתירה.
שני הגופים טענו כי בתוכנית סעיף המנחה את ביצוע התכנית תוך עשר שנים, כך שלמעשה בשנת 2004 חלפו עשר עשר שנים מאז פרסומה ברשומות. בתוך כך, מדובר בסעיף המופיע בכל תוכנית ובדרך כלל אינו מהווה מניע לעצירתה. גם במקרה זה החליטו מוסדות התכנון (הוועדה המקומית והוועדה המחוזית) בשנת 2010 לאשר את המשך קידום התוכנית.
כאמור, התוכנית אושרה בשנת 1990 ופורסמה ב-1994, אולם מאז חלפו שנים רבות שבהן לא קודמו ההליכים למימושה. מי שהחזיק בקרקע במשך כל אותן שנים הייתה חברת דלתא גליל, שמכרה את הקרקע בשנת 2010 לארבע חברות שונות ובהן חברת שחף נהריה, שהחלה לקדם את התוכנית.
הבנייה תוכננה להתבצע ברצועת החוף בצפון נהריה, המהווה חלק מאזור בעל אופי כפרי-חקלאי-טבעי, אחד הבודדים ששמרו על רציפותם לאורך חופי המדינה. מדובר במרחב פתוח, נקי משימושי קרקע אינטנסיביים ומפיתוח. "זהו אחד המקומות הבודדים שעוד ניתן לשמור בהם על חוף טבעי ולהרחיק את העורף הבנוי ממנו. השטח גובל בגן לאומי אכזיב ובנייה קרובה לחוף עלולה היתה לשנות את כל אופי המרחב מציבורי לפרטי", כך לדברי יעל דורי, ראש תחום תכנון ב"אדם טבע ודין".
עו"ד אורלי אריאב, ראש תחום קהילה וסביבה ב"אדם טבע ודין", מסבירה: "בפסק הדין מקבל בית המשפט את עמדת 'אדם טבע ודין' במלואה ומדגיש כי על ועדות התכנון לבחון מחדש תוכנית שחלף הזמן לביצועה בהתאם למצב החוקי והתכנוני העדכני, וכי נספח בינוי אינו מהווה תחליף לתכניות מפורטות המאפשרות לציבור להתנגד".
פסק הדין פורסם כמה שבועות לפני שצפויה הממשלה להתכנס ולהכריע בעתידו של התיקון לחוק החופים שנוסח על ידי "אדם טבע ודין" וחתומים עליו למעלה מ-70 חברי כנסת. כידוע, מטרת הצעת החוק היא למנוע מימוש תוכניות בנייה ישנות בחופי הים התיכון, ים סוף והכנרת. על פי הצעת החוק, היתר בנייה המתבקש מכוח תכנית שחלפו שמונה שנים מיום שניתן לה תוקף, יהיה כפוף לבחינה נוספת של הועדה לשמירת הסביבה החופית, וזאת במטרה לצמצם את הנזק שבביצוע תכנית ישנה.