חודש עיצומי מפקחי הבנייה כבר גרמו לנזקים במיליונים
לפני כשבועיים פתחו מפקחי הבנייה בשביתה שעד כה הסבה נזקים של מיליוני שקלים לענף. זאת בעקבות חקיקה חדשה שלטענתם מסכנת את חייהם
עיצומי מפקחי הבנייה ברשויות המקומיות, הנמשכים כבר יותר משבועיים, גורמים לנזקים רחבי היקף לקבלנים וליזמים, כך עולה מבדיקת "כלכליסט".
- מיום ראשון: מפקחי הבנייה ברשויות המקומיות לא יאפשרו להוציא טופס 4
- ממחר: מפקחי הבניה ברשויות המקומיות בעיצומים - לא יאפשרו לקבל טופס 4
- מפקחי בטיחות בענף הבנייה יקבלו תוספת שכר של 3,500 שקל בחודש
בעיצומים משתתפים 600 מפקחים, כמחצית מכלל מפקחי הבנייה בישראל. אשר אינם חותמים על טפסי אכלוס (טופס 4), אינם מוציאים היתרי בנייה ואינם פועלים למניעת עבירות בנייה. השביתה נערכת בעשרות רשויות מקומיות, בהן ירושלים, חיפה, ראשון לציון, רמת גן והרצליה. בתל אביב ובבאר שבע, לעומת זאת, הפיקוח פעיל.
עיקר הפגיעה נגרמת למגזר העסקי ולרוכשי הדירות ונובעת מאי החתימה על טפסי האכלוס. ועיכוב בהנפקתם עלול להשית על הקבלנים תשלום פיצוי לרוכשים בגין איחור במסירת הדירה, פיצוי המשולם ביחס למחיר שכר הדירה באזור הרכישה לאחר כחודשיים עיכוב, אך מאחר שרוב החברות סובלות מעיכובים רבים מגיעים לכך. כעת העיצומים צפויים להגדיל את היקף הפיצויים, כאשר ההערכות בהתאחדות בוני הארץ הן כי כבר מדובר בהיקף של מיליוני שקלים. זאת מעבר לנזקים הנגרמים בשל העיכובים במתן ההיתר.
לדברי חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות בוני הארץ ומנכ"ל חברת צמח המרמן: "הנזק אדיר, אתה מקדם ובונה פרויקט במשך שנים ובסוף, ברגע האמת, אתה בלחץ לאכלס בזמן, אתה חשוף לקנסות ואז הכל עוצר בגלל גורמים שלא תלויים בך ואף אחד לא מפצה עליהם".
לדברי יעקב אפיריון מחברת הבנייה ש. מיכלסון: “עם כל הכבוד לשרי האוצר והשיכון כנראה שהמפקחים המסכנים האלה לא מעניינים אותם. לנו בחברה זה גרם לעיכוב באכלוס של בניין בהוד השרון עם 50 דיירים, הבניין מוכן ורק ממתין לטופס 4. בגלל שכבר היה לנו עיכוב אני משלם פיצויים, קרוב ל-250 אלף שקל לחודש”.
מגזר נוסף שסובל הם רוכשי הדירות, ובמיוחד אלה שכבר התחייבו לפנות את דירותיהם הקודמות וכעת נאלצים לחפש מקום מגורים חלופי.
הסיבה לעיצומים שבהם נוקטים 600 המפקחים היא תיקון שנעשה לאחרונה בחוק התכנון והבנייה אשר הרחיב את סמכויות המפקחים משמעותית, ובכלל זה הסמיך אותם לרשום קנסות עתק של עד מאות אלפי שקלים בהליך מנהלי וללא משפט, למבנים שבהם נמצאו חריגות בנייה ללא היתר. חששם העיקרי של המפקחים הוא לגילויי אלימות מצד עברייני הבנייה, סוגיה שלה לא ניתן עד כה מענה מצד משרד האוצר, האחראי על מערכת התכנון.
לדברי כלנית רפאל סגנית מנהל פיקוח בנייה בעיריית חולון, ומראשי ועד הפעולה של המפקחים, עלולה החקיקה החדשה להוביל לאסון: "מפקח בנייה יוצא לשטח לבד, ומוצא את עצמו דופק בדלת של אדם שהוא עבריין בנייה. לפעמים מדובר בעבריינים של ממש ובאנשים אלימים. גם ככה קללות ואיומים הפכו לחלק מהשגרה שלנו, ואחד המפקחים שלנו הותקף פיזית במוסך שנבנה שלא כחוק. אנחנו מגישים תלונות במשטרה ואף אחד לא מטפל בזה. היו גם מקרים ששרפו למפקחים את כלי הרכב. כאשר נגיע לתת דוחות שיכולים להגיע עד לקנס של 400 אלף שקל — תהיה קפיצת מדרגה ברמת האלימות כלפינו".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: “נקבעה ישיבה עם ההסתדרות בתחילת השבוע הבא בעניין”.