בעקבות מקרי המוות התכופים: סין מקשיחה את הסכם הגעת פועלי הבנייה לישראל
בעקבות מותו של פועל באתר של סולל בונה לפני שבועיים – זומן סגן שגריר ישראל בסין לשיחה במשרד הסחר הסיני. לאחרונה סרבה שגרירות סין לאשר בקשות לקבלת פועלים שהוגשו מצד חברות עם היסטוריה של מקרי מוות של פועלים
מותו של פועל הבניין צ'ן ז'ונג לפני כשבועיים באתר בנייה של חברת סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי בירושלים עורר את זעמה של ממשלת סין, והביא להקשחת מדיניותה בכל הקשור לשליחת פועלי בנייה לישראל. בעקבות הארוע אף זומן סגן שגריר ישראל בסין לשיחה במשרד הסחר הסיני, שעמו חתמה הממשלה בשנה שעברה על ההסכם להגעתם של 20 אלף פועלי בניין לעבודה בישראל.
- ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה תוספת של עוזר בטיחות באתרי הבנייה
- הרוג מתאונת עבודה במפעל ספאנטק בקיבוץ שמיר
- המאבק בתאונות עבודה: אין אכיפה ללא אוכפים
עד היום, הגיעו 2,500 פועלים ראשונים לעבודה בישראל, מתוך 6,000 פועלים שאמורים היו להגיע בפעימה הראשונה. על פי ההסכם, מגיעים הפועלים מסין רק לאחר שצוותו לפרוייקט ספציפי שביקש פועלים. את הבקשה מגישים הקבלנים הישראלים למשרד השיכון ולשגרירות סין בישראל, והיא זו שאחראית על אישור הבקשה. רק לאחר אישור, ניתן אור ירוק לפועל הסיני להגיע לישראל. באופן זה, שולטים הסינים במיקום אתרי הבנייה אליהם מגיעים הפועלים – ובפרט מקפידים שאלה לא יגיעו לאתרי בנייה ביו"ש.
פועלי הבניין מסין ממשיכים להגיע גם כיום בקצב של כ-200-300 פועלים בחודש, אולם מאז מותו של צ'ן החלה השגרירות הסינית לבדוק גם סוגיות הקשורות בבטיחות אתר הבנייה, כאשר בקשותיהן של חברות בעלות היסטוריה של מקרי מוות של פועלים – נדחות. לדברי מקור לאחרונה דחתה השגרירות למעלה מ-20 בקשות, בין היתר בשל סוגיות בטיחות.
יש לציין כי ככלל, נוטה השגרירות שלא לאשר הקצאת פועלים לפרוייקטי בנייה בירושלים גם בחלקה המערבי. בין היתר מה שעורר את הזעם הסיני היתה העובדה כי אתר הבניה שבו נהרג צ'ן בירושלים, מעולם לא אושר על ידם, והוא היה מיועד לאתר בנייה אחר.