$
נדל"ן עולמי

מחירי הבתים בירידה תלולה, אבל השבדים דווקא מרוצים

מדד מחירי הדיור השבדי ירד ברבעון האחרון בשיעור החד ביותר מאז המשבר הכלכלי של 2008. אלא שלפני עשור המשק השבדי התכווץ במהירות, וכעת הוא צומח בקצב המהיר באירופה. האבטלה הנמוכה והעודף התקציבי מוסיפים לאופטימיות

בלומברג 08:3317.01.18

שבדיה חווה את הירידה התלולה ביותר במחירי הבתים מאז המשבר הכלכלי של 2008. אבל, בניגוד לירידה שנרשמה אז, בכירים במשק השבדי לא רואים בירידה אינדיקטור בעייתי. ברבעון שהסתיים בדצמבר ירדו מחירי הדירות בשבדיה ב־7.8% בממוצע.

 

הפעם האחרונה שבה נרשמה ירידה גדולה יותר היתה בדצמבר 2008, אז ירדו המחירים ב־8.2%. אלא שאז נתפסה הירידה כסימפטום של בעיה עמוקה יותר במשק השבדי, שהתכווץ באותה השנה ב־0.6% ובשנה שלאחר מכן ב־5.2%. בכך, שבדיה לא היתה שונה ממדינות אירופיות אחרות שהיו חשופות למשבר הפיננסי שהחל בארה"ב.

 

 

הפעם, מסבירים בשבדיה, ירידת המחירים היא תוצאה של גורמים לאו דווקא שליליים. ראשית, הירידה היא תוצאה של צמיחה מהירה בהיצע הדירות והבתים במדינה ולא של מחנק אשראי. התחלות הבניה נמצאות ברמתן הגבוהה ביותר מאז שנות התשעים של המאה שעברה, ובשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 הן עלו ב־11% לעומת התקופה המקבילה ב־2016. בסך הכל החלו להיבנות בשבדיה 49,800 בתים מינואר ועד ספטמבר 2017. ברקע, הכלכלה השבדית צומחת בקצב מהיר יותר ממרבית כלכלות אירופה. לפי הערכות, היא צמחה אשתקד ב־3.1%, כמו ב־2016. לשם השוואה, כלכלת האיחוד האירופי צמחה ב־2017 ב־2.2%, לפי הערכת הנציבות האירופית.

 

סיבה נוספת לביטחון כי ירידת מחירי הדיור לא מעידה על בעיות עומק בכלכלה היא מצבם הטוב של הבנקים. בשעה שבנקים במדינות כמו גרמניה ואיטליה מתמודדים עדיין עם מחנק אשראי שמקשה עליהם להעניק הלוואות, הבנקים בשבדיה נהנים מיחס הלימות הון מהגבוהים בעולם. שבדיה היתה גם אחת מהמדינות הראשונות שהורידו את שיעור הריבית אל מתחת לאפס כדי לעודד השקעות.

 

שטוקהולם שטוקהולם צילום: שאטרסטוק

 

המהלך יצר הזדמנות למעוניינים ברכישת דירה ליטול משכנתה בתנאים נוחים, וליזמי הנדל"ן לקבל מימון נוח. אנה ברמן, הכלכלנית הראשית בסוודבנק, הבנק בעל תיק המשכנתאות הגדול בשבדיה, סבורה כי המדינה "עמידה בפני ירידה במחירי הבתים". שיעור האבטלה בשבדיה נמצא במגמת ירידה, והוא נמצא כעת ברמתו הנמוכה ביותר מאז התקופה שלפני משבר 2008. בסוודבנק מעריכים כי גם אם ענף הבנייה למגורים יחווה משבר בעקבות ירידת המחירים וייאלץ לפטר עובדים, הם ימצאו עבודה בבניית שטחים ציבוריים, מסחריים ותעשייתיים, תת־ענפים שסובלים ממחסור בעובדים.

 

עוד מגמה שמגלה כיוון הפוך בשבדיה היא גודל האוכלוסייה. בעוד במדינות כמו איטליה, גרמניה וספרד האוכלוסייה מצטמצמת בעיקר בגלל ירידה בילודה, אוכלוסיית שבדיה צפויה לגדול בכמיליון בני אדם בתוך עשור, בעיקר הודות להגירה. אוכלוסיית שבדיה מונה כיום כ־10 מיליון בני אדם, ולכן מדובר בצמיחה משמעותית של 10%.

 

השקעות ציבוריות בצינור

ברמן מציינת שההגירה מזינה "צורך גדול בהשקעות ציבוריות" בבניית מעונות יום, בתי ספר, דיור מוגן, בתי חולים ותשתיות. ממשלת שבדיה הודיעה בשבוע שעבר כי היא סיימה את 2017 עם עודף תקציבי גדול פי שניים מחובותיה, ונראה שהיא תפנה לפחות חלק מהעודף להשקעות ציבוריות. נוסף על כל המגמות החיוביות הללו, ההון של משקי הבית השבדיים צמח ב־1.3% ברבעון השלישי של 2017, זאת למרות ההאטה בשוק הדיור. לפי נתוני הבנק השבדי SEB, ההון המצרפי של משקי הבית הגיע ברבעון שהסתיים בספטמבר ל־14.2 טריליון קרונות (1.72 טריליון דולר).

 

ואולם, ירידת מחירי הדיור עשויה לפגוע במידה מסויימת בכמה מגזרים במשק השבדי. כך למשל, צריכת מוצרי מותרות עשויה להצטמצם יחד עם ירידת מחירי הדיור. אנדראס וולסטרום, אנליסט מבנק נורדיאה, מצין ש"קיים מתאם חיובי בין צריכה פרטית למחירי הבתים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x