$
חדשות נדל

אגף תקציבים בוחן העלאת מס על שכירות

סגן הממונה על התקציבים אמר לכלכליסט שמטרת היוזמה היא לתקן עיוות מס שהפך את ההשקעה בדירות למשתלמת יותר מהשקעה בשוק ההון

נמרוד בוסו 06:5330.11.17

משרד האוצר בוחן בימים אלה את העלאת המס על הכנסותיהם של בעלי דירות להשקעה משכר הדירה, כך אמר סגן הממונה על התקציבים באוצר אריאל יוצר ל"כלכליסט", במסגרת ראיון נרחב שיפורסם במלואו במהלך השבוע הבא.

 

 

לדברי יוצר, שנכנס לתפקיד הסגן הממונה על הנדל"ן והשלטון המקומי באוגוסט, מטרת הצעד היא תיקונו של עיוות מס מתמשך שהפך את רכישת הדירות לאופציית השקעה אטרקטיבית ביחס לשוק ההון, ושהיה אחד הסיבות המרכזיות לעליות החדות במחירי הדירות בשנים האחרונות.

 

"אין איזו אידיאולוגיה בדרג המקצועי באוצר שאומרת 'צריך לפגוע בביקוש'", אמר יוצר. "אבל הביקוש תודלק כתוצאה מעיוותי מס שהפכו אותו לאפיק השקעה אטרקטיבי יותר משוק ההון, אז מבחינת המיסוי צריך להשוות בין המסלולים האלה. נשאר היום עוד עיוות מרכזי אחד בשוק הדיור שבו המיסוי על שכר הדירה (10% לכל היותר, נ"ב) נמוך מהמס על דיווידנדים (25%). החשש הוא שהמס הזה יתגלגל על השוכר. אישית, על אף שאאני מעריך שלא כל נטל המס יתחלק על השוכר ויש מקום לשקול את הנושא. אני זוכר שכשביטלנו את הפטור ממס שבח, גם אז היו הרבה מתנגדים שהזהירו 'השמיים ייפלו, מחירי השכירות יעלו' ובסופו של דבר זה לא קרה.

 

אריאל יוצר, סגן הממונה על התקציבים אריאל יוצר, סגן הממונה על התקציבים צילום: דוברות משרד האוצר

"כשיש שני מסלולים שבעיקרם הם זהים, ובאחד יש פטור ממס ובשני אין פטור ממס, אתה מעוות את השוק ואת שיקולי הצרכנים. לכן אנחנו צריכים לבחון האם זה הזמן הנכון להעלות את המס על ההכנסות משכר הדירה".

 

הצורך בהעלאת המס באופן גורף על ההכנסות משכר דירה, על מנת להפוך את שוק הדירות להשקעה לפחות אטרקטיבי ביחס לשוק ההון, היא עמדה ארוכת שנים של הדרגים המקצועיים באוצר. אולם יוזמות אלה על פי רוב נבלמו על ידי הדרג הפוליטי שחשש להיתפס כמעלה מסים. ואולם על רקע מה שנראה כנסיגה מחוק מס דירה שלישית, ייתכן כי בלשכת השר קיימת כיום פתיחות רבה יותר לרעיון.

 

כיום פטורים בעלי דירות להשקעה ממס על שכר הדירה עד לרמת הכנסה של 5,000 שקלים, ובעלי הכנסות גבוהות יותר משכר דירה, ובכללם גם בעלי עשר ועשרים דירות, משלמים מס בשיעור של 10%. להערכות גורמים בענף, גם אם יוחלט על ייקורו של מס, צפויה רמתו לעלות ל־15% לכל היותר. כמו כן, צפוי במקרה זה הפטור החל היום על הכנסה עד 5,000 שקלים להתבטל.

 

את דבריו של יוצר יש להבין גם על רקע מה שנראה בימים האחרונים כנסיגה של שר האוצר משה כחלון מכוונתו לחוקק מחדש את חוק מס דירה שלישית, שלו אמור היה להיות אפקט מצנן על שוק הדירות להשקעה – כשם שצפוי להביא עמה העלאת המס על הכנסות משכר דירה.

 

באוגוסט האחרון החליטו שופטי בג"ץ על ביטול חוק מס דירה שלישית, שנחקק על ידי שר האוצר משה כחלון ומשרדו בתחילת השנה, זאת לאחר שקבעו כי "נפל פגם מהותי" בהליך החקיקה. על פי פסק הדין, על הצעת החוק היה לשוב לדיון נוסף בוועדת הכספים של הכנסת, על מנת שתאשר אותה בשנית, והפעם בהליך תקין. ואולם על אף הצהרותיו של כחלון כי יקיים את הדיון המחודש בוועדת הכספים מיד עם פתיחת המושב הנוכחי, עד כה הדבר טרם התרחש.

 

שלשום התייחס כחלון לחוק בכנס של לשכת השמאים, ולראשונה הצהיר כי החוק תקוע, וכי לא יילחם על החוק בכל מחיר. "כרגע החוק לא חזר בגלל בעיות קואליציוניות; החרדים ומפלגת העבודה מתנגדים לחוק, אבל אני מאמין בו ומקווה שיחזור", אמר, והוסיף כי "מקווה שנמצא דרך איך להעביר אותו. אבל אני לא אפרק את הממשלה בשביל חוק מס דירה שלישית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x