האוצר יעלה להצבעה: גיוס מיליארד שקל על ידי חברת עמידר
ההצעה תעלה לקבינט החברתי הכלכלי ותאפשר לגייס את הסכום במסגרת הנפקת אג"ח שמיועדת לרכישת 1,000 דירות לדיור הציבורי; בעבר התנגדו במשרד השיכון להצעה דומה שהעלו בעמידר
שר האוצר, משה כחלון יביא מחר (ב') לאישור הקבינט החברתי כלכלי הצעה לגיוס של מיליארד שקל לטובת רכישה של כ-1,000 דירות למלאי הדיור הציבורי. זאת בהמשך להחלטה להקצות כ-5% אחוזים מכלל הדירות הנבנות כיום על קרקעות המדינה במסגרת תכנית "מחיר למשתכן" לטובת הגדלת מאגר דירות הדיור הציבורי והקטנת זמן ההמתנה של משקי הבית הזכאים.
- יו"ר עמידר: "חוק הדיור הציבורי נכשל"
- כחלון וגלנט: 5% מדירות "מחיר למשתכן" יוקצו לזכאי הדיור הציבורי
- התוכנית החדשה של כחלון וגלנט: האם אתם זכאים לדיור ציבורי - כל התשובות
על פי המתווה שיובא לאישור שרי הקבינט החברתי-כלכלי, תגייס חברת עמידר הון מהגופים המוסדיים ומהבנקים באמצעות הנפקת אג"ח. החזר ההלוואה שימומן מתקציב המדינה ייפרס על פני 10 שנים. סכום זה מצטרף להכנסות מחוק המכר המיועדות לרכישת דירות בהיקף של מיליארד שקל בשנת 2017.
לפי האוצר, משנת 2015 הוקצו מיליארד שקל לטובת רכישת דירות ו-350 מיליון שקל עבור תחזוקה ושיפוץ לדיור הציבורי. בנוסף, במסגרת הסכם שנחתם בין משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון והסוכנות היהודית ייבנו כ-2,650 דירות קטנות המוקצות לזכאי הדיור הציבורי בסך כולל של 530 מיליון שקל.
בשנה האחרונה חברת עמידר נערכה לקראת גיוס ההון שצפוי לצאת לפועל תוך מספר שבועות מרגע סיום העבודה הממשלתית בנושא. התקציב המיועד למימון רכישת הדירות תוקצב בתקציב המדינה לשנים 2017 ו-2018 ומובא בחשבון במסגרת ההתחייבויות לשנים 2019 ואילך בתקציב משרד הבינוי והשיכון.
מהלך שהוצע לפני שנתיים אך נדחה
מדובר במהלך שהוצע כבר לפני כשנתיים על ידי יו"ר עמידר הפורש – יצחק לקס. לקס הציע אז לגייס 2.5 מיליארד שקל באמצעות הנפקת אג"ח וכן להעביר את נכסי עמידר לבעלותה. היקף כזה של סכום היה אמור לספק מענה באותה העת ל-2,500 דיירי הדיור הציבורי הממתינים לדירות, זאת היות והכספים שנועדו לרכישת דירות כבר מוצו וכעת לא נרכשות דירות נוספות. בעמידר כבר החלו באותה העת במהלכים שיקלו על הגיוס, כך למשל כל דיווחי החברה בוצעו לפי כללי הIFRS וכן נעשתה בדיקה כלכלית של KPMG אשר מצאה כי המהלך כלכלי ומוצדק.
אלא שהמהלך דלף החוצה ואז התברר כי שר השיכון יואב גלנט, מתנגד לו בין היתר בשל חשש שלו מהפרטה, ואף פורסמו ציטוטים לפיהם טען גלנט כי יו"ר עמידר חותר תחתיו ומפריט את עמידר. מאז כאמור, המהלך לא התרחש, והיקף הממתינים לדירה עלה לכ-3,000, בעוד היצע הדירות קטן מכ-45 אלף ל-40 אלף. ההבדל בין המתווה הקודם לזה הנוכחי הוא גם בסכום הנמוך יותר אשר מיועד כעת להנפקה וגם בכך שנכסי עמידר לא ימושכנו, מהלך שכאמור שר השיכון התנגד לו נחרצות.
ל"כלכליסט" נודע, כי גם במתכונת הנוכחית היה ניסיון לעצור את ההנפקה דרך חברת עמידר ולבצע אותה דרך חברת פרזות, אך רוני חזקיהו - החשכ"ל, דחה את הרעיון.
שר האוצר, משה כחלון: "מדובר בבשורה עבור מאות משפחות שמחכות יותר מדי שנים לקורת גג במסגרת הדיור ציבורי. המהלך יקצר באופן דרמטי את זמן ההמתנה לדירה וצמצם את תור הממתינים. הדאגה לזכאי הדיור הציבורי היא חלק בלתי נפרד מהמאבק הצודק לצמצום הפערים החברתיים בישראל".
יו"ר עמידר הפורש אמר: "אני מברך על מהלך הנפקת האגח שיכול להביא לפיתרון מהיר לאלפי משפחות שממתינות לדירות שנים רבות".