פיצול בתים - לא בחינם: למרות ההתנגדויות ייגבה היטל השבחה בשיעור חלקי
ועדת הרפורמות הגיעה להסכמה נוספת על נושא שהיה עד כה במחלוקת. טרם התקבלו הסכמות האם לכלול את המושבים בהצעת החוק. יו"ר הוועדה ח"כ רחל עזריה אמרה ל"כלכליסט" כי היא מקווה שבשבוע הבא תתקבל הכרעה בנושא
"היטלי השבחה יחולו בשיעור חלקי על דירות שיפוצלו", כך אמרה יו"ר וועדת הרפורמות, ח"כ רחל עזריה בפתח הדיון בהצעת החוק לפיצול דירות שנידון היום. עזריה סיפרה כי הגיעה להסכמות עם מרכז השלטון המקומי בסיוע יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, בנושא המחלוקת בגביית היטלי ההשבחה למי שיפצל את דירתו. כעת נותר במחלוקת נושא פיצול דירות במושבים ועל כן לא התקיימה הצבעה. חברי הוועדה ימשיכו לדון בחוק ולהכינו לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. הדיון הבא צפוי בעוד כשבוע.
הצעת החוק לפיצול בתים קובעת הוראת שעה לחמש שנים במסגרתה הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה יחויבו לאשר הוספת יחידת דיור אחת להשכרה בבית צמוד קרקע בתוך המבנה הקיים (פיצול יחידת דיור לשתי דירות ללא תוספת בנייה). הוצעה על ידי שר הכלכלה, אלי כהן, ולאחר מיניו חתום ח"כ רועי פולקמן על הצעה. החקיקה מצויה בשלב ההכנה בוועדת הרפורמות לקראת קריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
סעיף המדבר על מרכיב השכירות שנכנס לחוק פיצול דירות ביוזמתו של יו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן קובע כי הדירות שנוספו עקב הפיצול יהיו מיועדות לשכירות בלבד. ח"כ פולקמן: "זה עתה העברנו את 'חוק שכירות הוגנת' ואנחנו ממשיכים לדאוג גם בחוק פיצול דירות לשני מיליון השוכרים בישראל. הסעיף הזה נותן פתרונות נוספים לשוכרים ומגדיל את התחרות".
התשלום: שליש מהיטל ההשבחה בפיצול הדירה ושליש נוסף במכירת הנכס
על פי הסיכומים של יו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ רחל עזריה, בנושא היטלי ההשבחה מי שיבקש לפצל את דירתו ישלם בעת הגשת בקשה להיתר שליש מסך היטל ההשבחה שהיה עליו לשלם בגין פיצול הנכס בטרם החקיקה. שליש נוסף מסך היטל ההשבחה ישולם בעת מכירת הנכס שפוצל. במידה ואדם לא ימכור את הנכס המפוצל הוא לא ישלם את השליש הנוסף. יש לציין כי היטל השבחה משולם בגין עליית שווי הנכס כתוצאה משינויים תכנונים שבוצעו בנכס. במרבית המצבים שיעור המס כמחצית מעליית השווי של השינוי התכנוני שבוצע בנכס.
במקור בהצעת החוק שהציע השר כהן, הוחלט כי הפיצול יתאפשר ללא כל היטל השבחה לרשויות המקומיות ופטור מלא לחלוטין ולכן היה מדובר בתהליך מאוד אטרקטיבי עבור בעלי צמודי קרקע. בהצעת החוק שעברה את אישור ועדת השרים לחקיקה לא הייתה התייחסות לתשלום היטלי ההשבחה בגין פיצול הדירות. ראשי הרשויות ובהם מרכז השלטון המקומי התנגדו לכך והפעילו לחץ רב. זאת מתוך ההנחה שיהיו בידם עלויות בקליטת אוכלוסייה נוספת בפיצול ללא הכנסות מספקות.
מנסים להגיע להסכמות בפיצול הדירות במושבים
המחלוקת הנוכחית בדיונים הנה פיצול דירות במושבים ובמגזר החקלאי. לפי הנוסח המקורי החוק לא היה אמור לחול במושבים נוכח הורדה של מספר הדירות מכוח תמ"א35 שקובעת מספר יח"ד בכל יישוב. בדיון האחרון עלתה הסוגיה ובשיחת "כלכליסט" עם עזריה היא מספרת כי בנושא המושבים נעשית עבודה נוספת מחוץ לדיוני הוועדה ובתקווה ששבוע הבא כבר יהיו הכרעות בנושא.
מנהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל לא ששים לאשר פיצול במושבים נוכח מצב בו תהיה הגדלה בלתי מרוסנת של האוכלוסייה המתגוררת במרחב הכפרי כשברקע אושר לא מזמן פיצול היחידה השלישית בנחלות.
בדיון הנוכחי לא דנו בסוגיית המושבים נוכח הניסיונות לפשר את הסוגיה בפגישות עם הגופים הממשלתיים בנושא. עמית יפרח, יועמ״ש תנועת המושבים, הציע בדיון הקודם שהפיצול יתאפשר על היחידה השלישית שלא נספרת במניין היחידות בתמ"א 35: "אם היחידה הנוספת נספרת במסגרת תמ"א 35 אנחנו מבקשים להיות מחוץ לתיקון, אבל אנחנו רוצים בכל זאת לנסות ולייצר פתרון. במושב אפשר להקים היום 2.5 יחידות, כשהיחידה השלישית מיועדת לדור שלישי לא נספרת בתמ"א 35. המגבלה היא ארכאית. בנוגע ליחידה השנייה לא בודקים היום אם מיניתי בן ממשיך או לא וההצעה שלנו לפתרון היא שנסיר את מגבלת ההוכחה על היחידה השלישית וכך נשיג את המטרות ונוכל לממש פוטנציאל של 30 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ".