מכרז "מחיר למשתכן" ל-552 דירות בגבעת זאב - נהפך למכרז רגיל
מטה הדיור החליט שמדובר בקרקע בעלת אפשרות לבניית מספר רב יותר של יח"ד באמצעות שינוי תוכנית הבנייה. בנוסף נטען במטה, כי התוכנית אינה מתאימה לסטנדרטים של היום מבחינת צפיפות ופיתוח שטחי ציבור ולכן שונה המכרז
מכרז להקמת 552 יח"ד בגבעת זאב במסגרת תוכנית מחיר למשתכן – הפך למכרז רגיל ליזמים. כלומר איננו משווק לתוכנית הממשלתית וללא הנחה על הדירות שימכרו והן יוצעו כמו כל פרויקט רגיל בשוק החופשי. הסיבה: החלטה של מטה הדיור שמדובר בקרקע בעלת אפשרות לבניית מספר רב יותר של יח"ד (כ-750 יח"ד) באמצעות שינוי תוכנית הבנייה (תב"ע). כמו כן, טענו ממטה הדיור כי התוכנית לא מתאימה לסטנדרטים של היום מבחינת צפיפות ופיתוח שטחי ציבור ולכן שונה המכרז.
- ההגרלה הגדולה של מחיר למשתכן: 22 אלף נרשמו, ראשל"צ והרצליה בראש
- התאחדות הקבלנים לכחלון: אם יותר דירות יימכרו בשוק החופשי, נשלב בנייה ירוקה
- כשהמנדטים יורדים, מספר ההגרלות עולה
על אף ההצהרות של שר האוצר משה כחלון ושר הבינוי והשיכון יואב גלנט שכלל המכרזים בקרקעות המדינה בבנייה רוויה (בניינים) יוצעו רק לתוכנית מחיר למשתכן, רשות מקרקעי ישראל שינתה את המכרז כך שאינו מוצע יותר במסגרת התוכנית. במכרז במסגרת מחיר למשתכן היזמים מתחרים על בסיס ההצעה הנמוכה ביותר, תוך שישנו מחיר מקסימום במכרז. לעומת זאת, במכרז רגיל היזמים מתחרים על פי המרבה במחיר כאשר ישנו מחיר מינימום להגשת הצעות.
המכרז בגבעת זאב להקמת הדירות כבר פורסם ליזמים ב-25 בינואר השנה ולאחר מכן בתחילת חודש מאי הוא נדחה יחד עם שאר המכרזים של מחיר למשתכן שבשטחי יהודה ושומרון. לבסוף ביום חמישי האחרון הוחלט להפוך את המכרז ממחיר למשתכן בהנחה של כ-20% ממחיר השוק למכרז רגיל. המשמעות היא כי הדירות יוצעו במחיר שישווק היזם בשוק החופשי ולא במסגרת התוכנית שמאפשרת כ-20% הנחה ואף יותר.
לפי גורמים בענף הבנייה ההתנהלות בשטחי יהודה ושומרון הפוך מצידן של הרשויות ויש רצון לכמה שיותר דירות שיוקמו ולכן הגיוני כי היה לחץ למכרז רגיל שיאפשר דירות רבות יותר. יש להבין כי ביישובים רגילים הרציונל הוא שדירות מגורים אינן מעשירות את הקופה לעומת שטחי מסחר ומלונאות בהם הארנונה גבוהה משמעותית וכך גם ההכנסות בשאר היבטי היישוב. הסיבה לרציונל ההפוך בשטחים הוא מכיוון שהמדינה מסייעת רבות בהקמת התשתיות (בפועל ולא באמצעות הסכם גג שמסייע במימון
התשתיות).
עוד טוענים בכירים בענף כי עולה השאלה מדוע מראש שווק כמכרז בתוכנית מחיר למשתכן ולא כמכרז רגיל. זאת מכיוון שמפרט התוכנית קבוע וידוע וכך גם סגנון הבינוי. כך שכנראה כשיצא המכרז לשיווק לא בדקו את התכניות הקיימות ורק עתה הבינו כי חטיבת הקרקע בתכנון הקיים אינה מתאימה לתוכנית.
במסגרת מחיר למשתכן פתוחים כעת 11 מכרזים להקמת 1,172 יח"ד ביישובים מעלה אדומים, אלפי מנשה, ביתר עלית, בית אריה וקריית ארבע. כמו כן, ישנם מכרזים שאינם במסגרת מחיר למשתכן והם מוצעים לכל המרבה במחיר להקמת 1772 יח"ד מתוכן 552 הן בגבעת זאב במכרז שהפך למכרז רגיל ושאר הדירות בבית אריה ואלפי מנשה.
תגובת משרד הבינוי והשיכון: "באישור הוועדה לתכנון ופיתוח וברשות אביגדור יצחקי הוחלט כי התוכנית בגבעת זאב שאושרה בשנת 1999, אינה מותאמת לסטנדרטים של הבניה בישראל היום, מבחינת צפיפות יח"ד ופיתוח השטחים הציבוריים. הוועדה לתכנון ופיתוח קיבלה החלטה כי המכרז ישווק במכרז קרקע רגיל על מנת שלזוכה תהיה הזדמנות להגיש תוכנית חדשה שתגדיל את מספר יחידות הדיור לכ-750 במקום 550 שמאושרות היום, וכך תותאם לסטנדרטים המקובלים היום בשכונות חדשות".