יצחקי: "עד סוף יוני יאושרו הכללים למתן קרקע משלימה בפרויקטי התחדשות עירונית"
קרקע משלימה היא תוספת קרקע שהמדינה מקצה במכרזי התחדשות עירונית כדי להשלים את מספר יחידות הדיור הנדרש להפיכת הפרויקט לרווחי ליזמים. לדברי ראש מטה הדיור, "מי שצריך להוביל את ההתחדשות העירונית הם ראשי הרשויות המקומיות"
״אנחנו בונים תוכנית להתחדשות עירונית, שתהיה מוכנה כבר בסוף יוני. המשמעות היא שיאושרו כללים למתן קרקע משלימה במחירים מוזלים וכך תתקבל על כל דירה קיימת 3 דירות בהתחדשות", כך אמר היום (א') אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור, בוועידה הלאומית להתחדשות עירונית של מרכז הבנייה הישראלי.
- ביהמ"ש: יש לדון בסירוב דיירים לפרויקט בנייה, אף שאינו קשור לחוק חיזוק מבנים
- חיים אביטן ימונה לראש הרשות להתחדשות עירונית
- נשיא התאחדות בוני הארץ: צריך להכריח ראשי ערים לאשר תוכניות של התחדשות עירונית
קרקע משלימה היא תוספת קרקע שהמדינה מקצה במכרזי התחדשות עירונית כדי להשלים את מספר יחידות הדיור הנדרש להפיכת הפרויקט לרווחי ליזמים. הצורך בתוספת זו נובע מכך שבאזורי מגורים בנויים, שבהם ערך הקרקע נמוך, מספר יחידות הדיור שניתן להוסיף מוגבל בהיקפו.
יצחקי הסביר כי במטה הדיור זיהו את הגורמים המעכבים התחדשות עירונית. "מי שצריך להוביל את ההתחדשות העירונית הם ראשי הרשויות המקומיות. הם לא שמים מקלות בגלגלים אולם קידום הפרויקטים תלוי בהתנהלות של הרשות עצמה, ולכן כל רשות אמורה להקים מנהלת להתחדשות עירונית. 20 ערים כבר קיבלו תקציב לכך", אמר יצחקי. הוא הוסיף כי כל רשות תצטרך להכין מסמך מדיניות כדי לייצר ודאות לתושבים וליזמים.
בעניין "חוק המאעכרים", סיפר יצחקי כי "בראשון לציון המדינה נתנה קרקע משלימה של העירייה. לקחנו רק 16.5% משוויה, אבל התברר לנו שבעלי דירות רבים כבר חתומו עם כל מיני מאעכרים. לכן עשינו את 'חוק המארגנים'. בסופו של דבר אנחנו בונים את המסגרת שבאה לתת קרקע משלימה. המשנה ליועמ"ש עו"ד ארז קמיניץ מכין כיום את הכללים לגבי תנאי העברת קרקע משלימה להתחדשות עירונית והם יאושרו בשבועות הקרובים. לכן להערכתנו עד שנת 2040 כ-20%-30% מסך יח"ד המוצעות בשוק יהיו במסגרת התחדשות עירונית".
מנהל רשות מקרקע ישראל, עדיאל שמרון, אמר כי "רשות מקרקעי ישראל תומכת בהקלת הרגולציה על מגרשי השלמה בפרויקטים של התחדשות עירונית ובלבד שגורמי התכנון ימצו קודם את סמכותם להגדיל את אחוזי בנייה בקרקע המקורית של הפרויקט. יש חשיבות להתחדשות עירונית אבל ללא בנייה חדשה לא נעמוד ביעדי הממשלה״.
יצוין כי שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, הכריז כי בכוונתו למנות את חיים אביטן ליו"ר הרשות להתחדשות. החלטה זו עוד טעונת אישור ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה ואישור הממשלה.
סגן הממונה על התקציבים באוצר ויו"ר הוותמ"ל ערן ניצן אמר בכנס כי "הרשות להתחדשות עירונית קיימת, יש יו"ר. גוף ממשלתי שקם בבוקר סביב התחדשות עירונית הוא חשוב מאד.
אין תוכנית רווחה שיכולה לעזור יותר חוץ מלהגיע לשכונה ישנה ולבצע בה התחדשות. לא נסכים שתהיה רק התחדשות עירונית, היא חייבת להיות צד בצד בהתפתחות חדשה בערים. אין הרבה מודלים בעולם שהתחדשות עירונית מזניקה אזורים מסוימים כמו שיכול להיות כאן. הטיפול האמיתי בפריפריה הן התשתיות והחינוך. אין להציג את ההתחדשות כסוס הגואל".
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, אמר כי השבוע מועצת רשות מקרקעי ישראל תחליט על הקצאת 5% בדירות בפרויקטים של מחיר למשתכן לטובת דיור ציבורי במקומות בהם יש צורך לדיור ציבורי".
לגבי מחירי הדירות אמר גלנט כי "אני אף פעם לא עסקתי במחירי דיור. מדובר בשוק חופשי. לכן, כאשר אתה מזרים יותר ויותר דירות במחירים שהם 20%-30% נמוכים מהשוק, אתה מצנן את השוק. בארבעת החודשים האחרונים יש עצירה. הגענו לנקודה שאנחנו מאוזנים. דירות יוקרה כמעט ולא נמכרות בישראל, יש האטה משמעותית במכירת דירות יקרות מעל מיליון דולר וזה מתחיל להשפיע על השוק כולו".
"ההתחדשות העירונית בפריפריה חשובה מאד"
ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה הישראלי, אמר כי "ענף הבנייה כבר נמצא בנקודת מפנה. התחדשות עירונית היא כבר לא עניין רק לקומץ יזמים אמיצים. התחדשות עירונית היא חלק מהותי מענף הבנייה והיא הולכת לתפוס נתח משמעותי עוד יותר בשנים הבאות.
"המדינה צריכה לתת לענף הזה עוד כלים. אני חושש שההתחדשות העירונית שלא כוללת את הפריפריה תגביר את הפערים החברתיים והכלכליים. כיום אוכלוסיות במעמד סוציו אקונומי נמוך שגרות בשכונות ישנות במרכז הארץ כבר יושבות על קופת מזומנים. גם אם הפרויקט שלהם עוד לא אושר הדירות שלהם כבר שוות הרבה מאוד כסף בגלל פוטנציאל ההתחדשות, וכאן נשאלת השאלה מה יקרה עם תושבי טבריה, בית שאן או קריית שמונה? הערך של הדירות שלהם לא עולה והסיכוי להתחדשות עירונית בשכונות שלהם נמוך", אמר רולס.
נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, אמר בוועידה כי "לאחר יותר מעשור של דישדוש, אני שמח שנפל לרגולטורים האסימון והם החליטו על הקמת גוף אחד שיהיה אחראי על קידום ההתחדשות העירונית בישראל. הרשות להתחדשות עירונית צריכה להיות כלי שיאפשר סוף סוף לממש את הפוטנציאל האדיר של פתרונות דיור בתחום ההתחדשות העירונית. אנחנו מעריכים את הפוטנציאל הזה במאות אלפי יחידות דיור".